torstai 5. huhtikuuta 2018

Kelloköynnöksen latvominen

Kelloköynnösten kasvattaminen sisätiloissa on väliin kovasti viheliäistä. Taimet kasvavat pitkän esikasvatuksen aikana usein pitkiksi ja honteloiksi. Lisäksi tartuntakärhöt takertuvat ties mihin kiinni. Kelloköynnösten taltuttamiseksi on olemassa kuitenkin yksi erinomainen niksi. Nimittäin latvominen. Kelloköynnös kestää hyvin latvomista ja sen voikin esikasvatuksen aikana latvoa useammankin kerran.

Mitä hyötyä sitten latvomisesta on? Latvominen tanakoittaa tainta ja samalla taimi alkaa haaroittumaan ja levenemään. Latvomisen lisäksi tartuntakärhöt voi leikata pois, jotta taimen kasvatus olisi paremmin hallittavissa.

Latvominen kannattaa tehdä toisen lehtihaaran kohdalta. Hieman lehtien yläpuolelta taimen varsi katkaistaan saksilla.

Pian latvomisen jälkeen taimi alkaa haaroittumaan ja kasvamaan leveyttä. Näin kelloköynnöksen taimista saa erityisen tuuheita. Kannattaa siis kipin kapin hakea sakset esiin ja lähteä latvomispuuhiin =)


23 kommenttia:

 1. Terhakkaita kelloköynnöksen taimia sinulla. Minä en tänä vuonna niitä kylvänytkään. Tilat vain eivät riitä kaikkien upeuksien kasvattamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloköynnökset ovat melkoisen terhakoita tänä vuonna. Tuota kasvatustilaa kyllä täälläkin kaivattaisiin lisää =)

   Poista
 2. Minulla eivät kelloköynnökset itäneet ollenkaan tänä vuonna. Ensi vuonna uusi yritys. Kestäisiköhän keisarinelämänlanka hyvin latvomista? Se on lähtenyt kasvamaan vähän liian innokkaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kurjuus. Mullakaa ei itänyt kuin kuusi siementä. Mutta hyvä niinkin. Tuota keisarinelämänlankaa en olekaan kasvattanut koskaan, joten en osaa sanoa. Mutta jos testaa yhdellä taimella ensi alkuun.

   Poista
 3. Olen latvonut jo, ja latvat juurrutin uusiksi taimiksi, istutin ne amppeliin kasvamaan alaspäin. Saa nähdä suostuvatko kasvamaan alas.. Kukinnon toivossa en taida latvoa kuin kerran.
  Kiva ja hyödyllinen postaus, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsit munkin olisi pitänyt pistää juurtumaan. Viskasin latvat surutta menemään - auts.

   Poista
  2. Arvaa minkä minä heitin menemään - katkenneen tomaatintaimen vieläpä suosikkini supersweetin. Ja sitten luin toisesta blogista (olikohan Chilitunari) ja näin kuvankin että katkenneen tomaatin taimen voi juurruttaa vesilasissa. Auts täältäkin.

   Poista
  3. Vautsi - en oo tullut ajatelleeksikaan, että niistäkin sais uusia taimia =)

   Poista
 4. Onpa sulla upean näköiset kelloköynnöksen taimet! Latvominen tekee taimille hyvää, vaikka välillä ei meinaisi raaskia tehdä sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Latvominen tekee terää ja etenkin nuo kellököynnökset tarttuvat jokaikisen paikkaan, jollei niitä vähän hillitse.

   Poista
 5. Hyödyllinen postaus. Minun piti kokeeksi latvoa osa, mutta sen verran kiivasta on kasvu, että taidan joutua latvomaan kaikki. Muuten joudun repimään köynnökset irti sälekaihtimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu nuo kelloköynnökset ovat niin hirveitä takertujia, että menevät minne vain.

   Poista
 6. Kiitos tästä postauksesta. Tiedänkin, mitä teen illalla. Siis niiden tartunrakärhöjen kanssa. En tajunnut leikata tartuntakärhöjä pois ja nyt ne kellokönnökset alkavat olla jo solmussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sakset vaan käteen ja nips ja naps =) nuo tartuntakärhöt ovat niin viheliäisiä täällä sisätiloissa

   Poista
 7. Hyödyllinen postaus. Minäkin laitoin näitä itämään ja pikkuiset taimet ovat nyt nousseet ja jään kasvua odottamaan.

  VastaaPoista
 8. Juuri eilen pähkäilin, että mitenkä noita enaa vosi latvoa, kun kärhöjä on niin vimmatusti. Muutaman latvoin kokeeksi jo heti alkuun ja ne ovatkin kasvattaneet kaksi tukevaa haaraa. Eli tartuntakärhöjen poistamiseen siis ja lisää latvomaan. Kiitos, Jori:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tartuntakärhöt pois niin taimet pysyvät vähän paremmin kurissa =)

   Poista
 9. Olen hieman empinyt omien kelloköynnösten latvomisen suhteen, mutta tästä postauksesta rohkaistuneena uskallan sen nyt tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä on niin pitkä aika ennen kuin niitä saa ulos niin latvominen tekee terää.

   Poista
 10. Kevään tulo on todella kortilla ja vasta tänään kylvin omat kelloköynnökseni. Laskeskelin, että vielä menee melkein kaksi kuukautta ennen kuin köynnökset mahdollisesti voisi viedä pihalle.
  Tuo latvominen on todella hyvä konsti, tosin se voi kyllä vaikuttaa melko rajulta toimenpiteeltä ja varsinkin silloin jos vain muutama siemen on onnistunut itämään. Melkei kateeksi käy Jorin rehevät taimet ja tilat kasvien esikasvatukseen.
  Kiitis tästä rohkaisevasta postauksestasi. 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on niin kortilla, että ihan hirvittää. Tuntuu, että taimet ehtivät nyt sisätiloissa liian pitkälle kun on vielä lämpimään niin pitkä aika

   Poista
 11. Hei, ensikertalaisena kelloköynnöksen kasvattajana ihmettelen ja mietin, että onko normaalia, ettei noin kaksimetrisissä köynnöksissäni ole vielä yhtään nupulta tai kukalta näyttävää osaa? Netistä luettuani taitaa pitää antaa lisää lannoitetta ja lisätä varmaan multaakin. Voinko tehdä jotakin muutakin auttaakseni omia kahta köynnöstäni kukkimaan tuon haaroittumisen lisäksi?

  VastaaPoista