lauantai 3. marraskuuta 2018

Piipahdus puutarhapatsaiden pariin


Tässä kuluneella viikolla sain mahdollisuuden piipahtaa töiden jälkeen puutarhapatsaiden paratiisissa, Somerolla. Olin jo keväällä törmännyt patsaisiin Instagramissa ja jallittanut työkaverini selvittämään missä päin Someroa tuo ihmeellinen patsaita maahantuova yritys olisi. Sain kesällä kuvaston näistä Haddonstonen komeista kivipatsaista, suihkulähteistä ja muista ihanuuksista. Varasin vaatimattomasti raparperihuuppakokoelmaani muutaman uuden huupan ja viime viikolla pääsin noutamaan ne. Samalla sain kuulla patsaiden maahantuonnista, puutarhan rakentamisesta ja komeasta ansarista.


Valkeat kivipatsaat ovat vanhojen kartanojen ja linnojen alkuperäispatsaiden ja koristeiden rekontruktioita. Erityiseksi nämä patsaat tekevät aitouden tunne, niin materiaalin kuin muotokielen suhteen. Niissä ei ole pätkääkään muovin ja massatuotannon tuntua vaan näistä huokuu vanhanajan arvokkuus, brittiläisyys ja kestävyys. Patsaat ja suihkulähteet tosin vaativat hulppeudessaan arvoisensa miljöön ja puitteet. Poikapatsaan takana pilkottava uurna oli taivaallisen ihanan näköinen. Saisikohan potagerin johonkin rondelliin raivattua sille paikan?


Patsaspuiston ympärille on rakennettu puistomaista puutarhaa. Upeat vanhat puut kehystävät puutarhaa, valtaisa tammi toimii nurmikentän keskipisteenä ja pensasryhmä taustoittaa valkeiden patsaiden ryhmää ja ansarin terassia. Puutarhan taide tuo siis maahan näitä komeita englantilaisia kivituotteita.

Omat hankintani olivat siis vaatimattomampia, patsasta ei lähtenyt mukaan vaikka mieli olisi tehnytkin. Mukaani lähti siis kaksi Punertavasta kivimassasta tehtyä raparperihuuppaa tai kotoisammin pyttyä niin kuin työkaverini niitä nimittää =). Kivitavara kestäisi pakkasta ja ulkona säilyttämistä, mutta toistaiseksi kannoin kaverukset kasvihuoneen suojiin pitelemään talvea. Nyt kokoelmassani on huimat seitsemän raparperihuuppaa ja vielä tarvitsisi jostain saada yksi lisää niin saisin tulevana kesänä potagerin käytävien kummankin puolen 4 ja 4 pyttyä symmetrisesti. Mutta viimeisen pytyn haluaisin taas jonkin hieman erilaisen. Nyt pyttyjä on kolmelta eri valmistajalta ja pyttyrivistöön tulee kivasti vaihtelua erilaisten pyttyjen ansiosta.6 kommenttia:

  1. No nyt on näyttävää. Olisi kiva käydä tutustumassa paikkaan, vaikka en kyllä tiedä, olisiko valikoima epäsopivaa omaan kotiin. Toisaalta siellä voisi puhjeta inspis luoda ihan oma patsas. Se on hieman käynyt mielessäkin...

    VastaaPoista
  2. Aivan mahtavaa!!! <3
    Juuri tätä Suomikin tarvitsee ja miten kauniita ja aidon tuntuisia nämä patsaat ovatkin!
    Tuo eka kuva vanhan tammen edessä hurmaa.... <3

    VastaaPoista