sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Palm court ja rakkaus puihin!


Metsä ja puut - jotain kiehtovaa, jotain inspiroivaa, jotain salaperäistä ja jotain ikiaikaista. Meillä kaikilla on oma suhteemme niihin. Tällä hetkellä metsä ja puut elävät jonkinmoista renessanssia ja niiden merkitys on nousussa monessakin suhteessa. Meidän takapihalta aukeaa tie jättimäiseen hiilinieluun, mikä jatkuu kilometrien matkalta kohti etelää. Pönttöuuneissamme ritisee lähimetsän puu tuottaen lämpöä ja 116-vuotiaan talovanhuksemme hirsirunko hengittää ja pitää kodin vankkumattomana. Käsissäni on uusin Pleasure Garden, mikä tekee uskomattoman matkan puun ja metsien elämään. Sillä koko tämän kertainen numero kantaa nimeä The Romance of the Trees.


Lehti kuljettaa lukijan mielenkiintoisiin tarinoihin ja sivuaa mm. puiden merkitystä kirjallisuudessa, sivuilla vilahtelee niin Harry Potterin tällipaju kuin Tolkienin tarinoiden metsät ja Danten Jumalten näytelmä. Metsässä ja puissa on jotakin taianomaista, jotakin inspiroivaa, jotakin mikä on innostanut taiteilijoita ja kirjailijoita vuosisatojen ajan.


Seuraavaksi lehti raottaa Agatha Christienin katoamista 3.12.1926. Lopulta Christien löydettiin hotellin Palm courtilta, ruukuissa olevien palmupuiden kehystämästä hotellisalista, jossa orkesteri soitti kevyttä klassista musiikkia. Kuvat vievät menneeseen tunnelmaan ja melkein voi kuulla orkesterin soitannan. Pleasure Garden pysäyttää tapansa mukaisesti.Tämän jälkeen lukija pääsee Amerikan länsirannikolle, Kaliforniaan ja Oregonin osavaltioihin, joissa kasvaa maapallon suurimpiin ja vanhimpiin lukeutuvat punapuut. 1000-2000 vuotta vanhat punapuut kurottautuvat aina 75-85m korkeuteen. Niiden ympärysmitta saattaa lähennellä järisyttävää 10 metriä, eikä niitä ylety kuin pienesti halaamaan. Niiden äärellä olo tuntuu kovin pieneltä.


Lopuksi pääsemme vierailulle arkkitehti Alvar Aallon kotiin, kuulemme suomalaisesta puusta, metsästä, muotoilusta ja vanerista. Kotoisa koivu näyttäytyy kauniin kellertävänä ja rauhoittavana samoin ikkunoista avautuvat näkymät metsään.

Lukunurkassani on myös toisenlainen lehti, lehti jonka punainen printtimuste kertoo siitä, että Seuraava vallankumous syntyy metsästä. Muovin aika on taittumassa ja luonnon oma komposiitti tarjoaa meille tulevaisuudennäkymiä ja uusia innovaatioita. Suomen maapinta-alasta on 78% prosenttia metsän peitossa ja meillä on aarre käsissämme. 


Juttelimme Katin kanssa viimeisimmässä podcastissamme suhteestamme metsään. Podcastin voit kuunnella alla olevalla soittimella. Katin Metsä vähentää stressiä ja parantaa terveyttä artikkelin pääset lukemaan tästä linkistä.
Mitä metsä Sinulle merkitsee ja millainen metsäsuhde Sinulla on? Olisi kiva kuulla ajatuksiasi metsästä ja puista. 

3 kommenttia:

 1. Metsä ja luonto on heti läheisimpien ihmisten jälkeen tärkein aisia ja voimavara arjessani. Metsä on kirkkoni ja käyn jonkinlainlaisessa metsässä mieluiten päivittäin.Nyt metsä on jo oikeastaan tärkeämpi kuin puutarhani ja puutarha on minulle luonnon jatke.

  VastaaPoista
 2. Metsä on minun kirkkoni. Minulla on ilo omistaa myös Sinikka Piipon Terveyttä puista-kirja. Asun metsämökissä.

  VastaaPoista
 3. Oih, mikä kirja-aarre!
  Palmuja menneen hengen havinassa...<3

  Marraskuun lempeitä päiviä sinne!

  VastaaPoista