keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Silmänkirkastusjuhlaa!

Terracotta on ollut tämän kesän ehdottomin ykkösjuttu. Aiemmin en juurikaan ole piitannut terracotasta, mutta jo keväällä sydämeni avautui tuolle rustiikkisen kauniille materiaalille. Paikallisen taimiston hyllyt notkuivat toinen toistaan ihastuttavimpia yksilöitä ja se oli menoa =) Nyt nämä ihanuudet on kerätty huolella talteen ja kannettu kansakoulun ulkorakennuksen toiseen kerrokseen odottamaan kevättä. Meillä on piharakennuksen toisessa kerroksessa 12 kpl vanhoja huussireikiä kansakouluajoilta ja siellä on myös oivaa varastotilaa. Mikään ei ole hienompaa kuin vanhojen miljöiden mukanaan kantama historia ja tarinat. 

Tänään on muuten silmänkirkastusjuhlat. Kuinka monen monituista iltaa olenkaan elämäni aikana viettänyt paikallisten käsityöläisten luotsaamassa juhlassa. Muutamia kertoja keskiaikaisiin vaatteisiin pukeutuneena. Nyt kuitenkin ajat ovat muuttuneet ja yhteinen kulttuurikohteemme on myyntilistalla, joten ei auta kuin illan hämärtyessä sytyttää vanhan perinteen muistoksi lyhdyt ulkosalle ja kynttilät sisälle. Silmänkirkastusjuhlaa vietetään Aleksanterin päivän iltana. Entisaikoina silloin sytytettiin ensikertaa kesän jälkeen valot verstaisiin ja pajoihin. Valojen sytyttämisen jälkeen mestarit tarjosivat silmänkirkastusta ja hyvät kahvit oppipojilleen. Ja juhlia jatkettiin =) 

Maailma muuttuu, perinteet unohtuvat ja vauhti kiihtyy. Joskus tällaisina hetkinä olen niin kovin onnellinen saadessani olla maalainen ja vieläpä kohtuullisen korvesta. Täällä aika pysähtyy, täällä ihmisillä on aikaa pysähtyä vaihtamaan kuulumisia, täällä maiseman ympäröi tyyneys ja täällä iltaisin ulkolyhdyn valo täyttää loisteellaan ympäröivän avaruuden ja voi hetken tuntea olonsa maailman äärellä pieneksi ja nöyräksi. Silmänkirkastusjuhlaa siis Teillekin =)


idhernepensaskujanne

11 kommenttia:

 1. Kuulostaapa hauskoilta juhlilta ja hienoa, että perinteitä vaalitaan tällaisessakin asiassa. Liian usein kun ne tuntuvat unohtuvan tämän nykymenon alle. Ja nuo ruukut ovat ihastuttavia. Hyvä siellä odotella ensi kesän kukkia.

  VastaaPoista
 2. Hyvää silmänkirkastusjuhlaa! Ihanat kuvat :-)

  VastaaPoista
 3. Ihania ruukkuja! Olen itsekin ollut aina oikea ruukkujen hamstraaja, nyt niitä onkin sitten varastoissa enemmän kuin tarpeeksi :)

  VastaaPoista
 4. Silmänkirkastusjuhla onkin mulle uusi tuttavuus, mutta kyllä silmät kirkastusta nyt jo tarvitsevatkin :) Perinteitä tulisi vaalia, ettei unohtuisi isoisiemme aikainen elintapa kokonaan.

  VastaaPoista
 5. Perinteet ja vuosittain toistuvat tapahtumat ovat elämän suola. Muuten elo kävisi kovin tylsäksi! Meillä lapset jo odottaa kurpitsa juhlia;D

  VastaaPoista
 6. Saviruukkuja on niin suuret pinot. :) Ne on niin mainioita, mutta lasitetut ruukut on kätevämpiä muttei niin nättejä ja aitoja.

  VastaaPoista
 7. Onpa siinä ruukku poikineen! Täytyypä ottaa omaksi perinteeksikin silmänkirkastusjuhla, juhlia kun ei koskaan voi olla liikaa:)

  VastaaPoista
 8. Silmänkirkastusjuhla on minulle ihan uusi juttu. Kiitos, kun kerroit. Elämisen vauhti tosiaan tuntuu kaiken aikaa kiihtyvän ja vähän väliä on ihan pysähdyttävä miettimään, miten elämäänsä haluaa elää. Muuten lähtee hyvin helposti mukaan kiireen tahtiin.

  VastaaPoista
 9. Upeita ruukkuja! Kauniin värinen krysanteemi!

  VastaaPoista
 10. Kiitos teille kaikille kommenteista. Silmänkirkastusjuhla on nostalginen ja mukava perinne ottaa syksyn pimenevät illat vastaan =)

  VastaaPoista