torstai 7. elokuuta 2014

Ihmekiven lumoissa ja vähän myös sateen

Aamulla ennen töihin lähtöä on mukavaa käydä hitusen käyskentelemässä sateen kastelemassa potagerissa. Jos oikein tarkkaan katsoo niin meillä on meneillään valkojuuritaisto. Ei tämmöistäkään sitten aiemmin ole ollut. Nyt valkojuuri puskee kivien reunoilta. Pöh - ne pitää saada hävittettyä ennen talvea. Muutoin juurakko ehtii siihen mittaan, ettei mokomasta hevin päästä eroon.

Kosmoskukat ovat olleet mitä mainioin uusien kukkapenkkien täyttömateriaali. Nyt kasvusto on pulskistunut ja peittänyt koko reuna-alueen harsomaisilla lehvästöillään.

Punahatut ovat vuorostaan varsinaisia luottokaunokaisia. Niiden ylväät hatut keikkuvat säässä kuin säässä ja ryhti säilyy. Tänä vuonna niiden sävy on aiempia vuosia pehmeämpi ja jopa aavistuksen rusehtavaan taittuva. Liekkö paahteisten kelien ansiota.
Sitten on kaikki ihanan harmahtavat ohotanmaruunat ja kastehelmien kuoruttamat akilleijan lehdet ja tietysti valkea törmäkukka. Törmäkukka näyttää tänä vuonna lähes täydelliseltä. Ei yhtään viimekesänä olleita ruskettumia ja ränsistymiä vaan upeita, eheitä kukkia.Potagerin sisääntulon tuoksuherneetkin ovat paikanneet vielä pienten perennojen vaatimattomuutta. Rehevöityneet hajuherneet kieppuvat pitkin istutusaluetta saaden sen näyttämään alkukesää vehreämmältä ja runsaammalta.

Potagerin sisääntulossa on ihmekivi, jonka löysimme kiviaidan vieressä olevasta kiviröykkiöstä. Kivi piti aikoinaan laittaa paraatipaikalle ja nyt sateiden jälkeen se näyttää ihmeen hienolta valkeine pilkkuineen.12 kommenttia:

 1. Kaunista. Sama juttu meillä. Uutta istutusaluetta on pitänyt täydentää kesäkukilla ja daalioilla. Piti jättää perennojen väliin aukkoja, jotta perennoille jää jatkossa tilaa kasvaa. Jännä kivi!

  VastaaPoista
 2. Punahatut on hyviä perhoskukkia, meillä ne katosivat toissatalvena:(
  Onpas tosiaan erikoinen kivi!

  VastaaPoista
 3. Samaa taistoa käydään juolavehnää vastaan, ja peltovalvattia joka taitaa olla vielä pahempi. kaunista on potagerissa ja ihmekiven kupeessa.

  VastaaPoista
 4. Huikea ihmekivi! Tsemppiä juurten kanssa taistoon.

  VastaaPoista
 5. Juolavehnä on tuttu vierailija, tai oikeammin jos totta puhun niin asuu täällä ;) Sen takia joudun nostamaan nyt syksyllä perennapenkin ylös (oma vika, jäi hoidotta liian pitkäksi aikaa). Mutta tuo ihmekivi ! Voi miten ihana, en oo moista nähnyt, todellakin todellakin ihmekivi !

  VastaaPoista
 6. Juolavehnä on tuttu vihollinen täälläkin. Kaunis kivi!

  VastaaPoista
 7. Jestas kun teillä on kaunista siellä! Ai kun mua alkoi harmittamaan että oon joutunut luopumaan kosmoskukista! Ne vaan yksinkertaisesti on joka vuosi niin täynnä mustia ötököitä etten viitsi edes viljellä ;(
  Todella huikea tuo kivi!
  Ihanaa loppukesää! Sanna

  VastaaPoista
 8. Heikosti kukkia tuntevana kyselen: Onko oikea nimike olkikukka sille kukkalajille joka pysyy kuivana kauniina,ja mistä niitä saisi valmiina? Tahtoisin tehdä talveksi parvekkeelle kukka-asetelman yhdistämällä niitä pieniin katajanoksiin. "Kukkaruukuiksi" olen jo täyttänyt mullalla omat keltaiset HAI-saappaani. Keltainen oli niin arka väri etten saanut niitä enää riittävän puhtaiksi. Eteisessä hohtaa puhtaina punaiset RATIAN saappaat.
  Syysterkut: Maiju

  VastaaPoista