Tyräkit ovat jostain kumman syystä vieneet sydämeni tyystin. Tyräkit ovat yksi maapallon laajimmista kasvisuvuista ja niihin lukeutuu huikeat 2160 lajia yltympäriinsä maapalloa. Vauh =) Tyräkkien ulkoasut vaihtelevat ruohovartisista puihin ja lyhytkasvuisista aina korkeuksiin ulottuviin. Niiden kukinto on vaatimaton ja oikeastaan niiden kasvutapa onkin se mikä juurikin kiehtoo. Niille tunnusomaista on valkoinen maitiaisneste, joka valuu esim. oksia kukkakimppuun taitellessa. Maitiaisneste on hurjan myrkyllistä ja voi aiheuttaa ihottumaa ja pahimmassa tapauksessa jopa sokeuttaa silmään joutuessaan. Täytyy siis olla hitusen varoillaan tyräkkejäkin käsiteltäessä.
Tyräkit muodostavat kukinnan jälkeen muhkeat siemenkodat, jotka ampuvat siemeniä hurjankin kauas emokasvistaan. Meillä tyräkit ovat intoutuneet myös levittäytymään simentämisen johdosta.
Ylimmässä kuvassa uusimmat siemenhankinnat: Lumityräkit Euphorbia marginata `Summer Icicle` ja `Kilimanjaro`. lumityräkkejä esiintyy pääasiassa Canadassa. Sitten löytyy manteliyräkki Euphorbia amygdaloides purpurea ja mesityräkki Euphorbia mellifera. Siinä missä ritarinkannuksia on vaikea löytää taimistoilta niin myös tyräkkejä on kovasti huonosti saatavilla, lukkunottamatta perinteisiä kultatyräkkiä ja rantatyräkkiä.
Tässä ovat vuorostaan tämän kevään kylvökset rentotyräkki Euphorbia myrsinites, hoikkavahatyräkki Euphorbia Characias ssp. "Wulfenii" ja kesäkuun bloggaajatapahtuman Lauralta saatu tarhatyräkki Eubhorbia cyparissias. Rentotyräkkiä ja hoikkavahatyräkkiä on kumpaakin noin 50 tainta. Tyräkkien siemenestä kasvattaminen on mukavaa puuhaa, koska siemenet itävät varmasti noin 80%:sti. Koska siemenien kuori on yleensä kova niin liottaminen tai kynsifiilalla fiilaus edesauttaa itävyyttä.
Kylvöksistä on hyvä ottaa kuvia pikkutaimina. Kevään rikkaruohojen kitkentä helpottuu kummasti kun tunnistaa pienet taimet toisistaan. Samoin pikkiriikkisiä itsestään kylväytyneitä taimia on kiva kaivaa talteen kun tietää kuka kukin on =) Tämä pienokainen on siis rentotyräkki =)
Ja tämä hujopimpi versio on englantilaistakin puutarhalehdistä tuttu hoikkavahatyräkki. Näitä on yleensä komeina istutuksina penkkien läheisyydessä.
Ja tämä tillimäinen hapsuhelma on Lauran tarhatyräkki
Tämä punakukkainen on vuorostaan löytö Billnäsin taimistolta. Himalajantyräkki Euphorbia griffithii "Fire glow"
Sitten vuorossa hentoinen, vähän kuin ruskeaa pitsiä oleva metsätyräkki. Sain pienen alun Saapipalstan Sailalta jo jokunen vuosi sitten ja istutin pienen ihanuuden potagerin keskiympyrään Hakuro-pajun siimekseen. Pikkuinen metsätyräkki on viihtynyt, komistunut ja tehnyt jopa mukavan satsin pikkutaimiakin, jotka ovat Viktoriuksessa varttumassa ja odottelemassa uutta sijoituspaikkaa.
Ja lopuksi vielä tutummat ja tavallisemmat, joskin eivät yhtään sen vähäisemmät. Hänen komeutensa rantatyräkki Euphorbia palustris. Komeaa ja suurikasvuista rantatyräkkiä käytetään myös maanpuhdistustoimissa ja sitä on käytetty myös jonkin verran julkisissa puistoistutuksissa. Yltöisten MTT:n luonnonvarakeskus on tutkinut rantatyräkin ja kultatyräkin kestävyyttä julkisissa istutuksissa.
Rantatyräkin limekeltaisuus on ihastuttavan raikas, kypsyvät siemenkodat ovat muhkeita ja kukintojen varret hennon vaaleanpunaisia. Meillä nuo rantatyräkit kasvavat vyötärön korkuisiksi tai jopa vähän siitäkin korkeammalle.
Lopuksi vielä meidän perustukikasvi kultatyräkki Euphorbia polychroma. Kultatyräkistä meillä on kahta eri sorttia. Toisessa on hitusen punasemmat nuo siemenkodat kun taas toisessa selkeästi vaaleammat. Nämä pikkutyräkit toimivat mainiosti jättipoimulehtien kanssa tukikasvillisuutena mm. ritareille, sormustinkukille ja muille hujopeille. Tässä tällainen pikkupläjäys tyräkeistä. Tiesittekös muuten, että joulutähti on tyräkki =) Mutta sitä tyräkkiä kylläkin suorastaan inhoan. Onneksi puutarhassa on valinnanvapaus keräillä juurikin niitä, joista sattuu pitämään =)
Ihania tyräkkejä. Erityisesti metsätyräkki ja nuista uusista hankinnoistasi summer icicle näyttävät kauniilta minun silmääni :) Omasta puutarhasta löytyi tänä kesänä tarhatyräkkiä, juuri, kun olin vasta haaveillut tyräkkejä tänne :)
VastaaPoistaTyräkit ovat niin kovin monipuolisia ja lajeja löytyy joka makuun. Tuo metsätyräkki on aivan mahtava =)
PoistaOoh, pelkään, että uusi vimma on syntymässä;)
VastaaPoistaEhdottomasti kannatetaan =) Olisi superia, jos muutkin keräilisivät tyräkkejä, niin voitaisiin vaihtaa vähän kokemuksia ja vaikka taimiakin =)
PoistaKiitos taas hienosta tietoiskusta! Enpä ole koskaan kuullutkaan noista muista kuin kulta- ja rantatyräkistä. Riennänpä heti katsomaan kultatyräkkini siemenkotia :)
VastaaPoistaVoi tyräkkejä on niin mahdottomasti ja ihmeellistä kun niitä ei ole taimistoilla saatavana.
PoistaKiitos tästä hyvinkin valaisevasta tietoiskusta, Tuo rantatyräkki kuulostaa mielenkiintoiselta ja se oli tärkeä tieto, että kultatyräkkiä on kahta sorttia. Mahtaako ne olla myös puutarhamyymälöissä lajiteltu, nuo tarhatyräkit, kun aina ovat näyttäneet äkkiseltään olevan sellaisia kellertäväkukkaisia.
VastaaPoistaNoiden puna ja oranssikukkaisten tieteelliset nimet ovat olleet samat taimistolta hommattaessa. Mutta tuo punasiemenkotainen on kukinnoltaankin hieman tuota oranssista erilaisempi. Myös sen varret ovat punertavat.
PoistaTyräkit on virkistävä keräilyvimman kohde. Niitä on monella muutamia, mutta tuollaista lajimäärää en ole kyllä kellään nähnyt. Kiitos tästä esittelystä! Ja tätä intoiluahan voi jatkaa sisäkasveihinkin. :)
VastaaPoistaSisäkasveihin olisi mielenkiintoista jatkaa intoilua, mutta meillä ei menesty sitten mikään sisäkasvi. Liekkö huonoa hoitoa vai konstikas ilmasto =) Onneksi sentään puutarhassa kasvit pärjää =)
PoistaTaas sitä oppi jotain uutta :) keräilyn päälle kyllä ymmärrän varsin hyvin jo vanhastaan..
VastaaPoistaKeräily on kutkuttavaa =)
PoistaSinä taidat olla ihan mestari noissa tyräkkiasioissa.
VastaaPoistaTarhatyräkkiä, metsätyräkkiä ja kulyatyräkkiä löytyy meiltä.
Lumityräkkiä olen joskus yrittänyt siemenestä kasvatta, mutta en onnistunut. Sinun mielestä nuo itävät helposti.
En nyt mestarista puhuisi mitään, mutta nuo muutamat niksit fiilaus ja liotus attavat tuossa itämishommassa =)
PoistaTyräkit ovat minunkin suosikkejani. Minulla oli vuosikaudet tuo himalajantyräkki, kunnes se toissa vuonna jostain syystä yllättäen kuoli.
VastaaPoistaNyt pitää pitää peukkuja, että meidän himalajantyräkki selviäisi. Kun Kurjenkellokin puheli juuri samaa, että himalaja oli kupsahtanut.
PoistaEntäpä sisätyräkit? Piikkikruunu, pylvästyräkki, nukkatyräkki, kalliotyräkki, pallerotyräkki, jne.
VastaaPoistaKiinnostavilta kuulostavat, mutta viherpeukalo ei yletä sisätiloihin. Vaan kaikki sisäkasvit vuorollansa kupsahtelevat =(
PoistaMinusta on hienoa, että keräilyvimmasi kohdistuu "ei niin tavallisiin kasveihin". Leviää lajitietoisuus muidenkin puutarhaharrastajien keskuuteen.
VastaaPoistaMeillä tarhatyräkkiä kasvoi pihalla, kun muutimme taloon. Välillä olen jakanut sitä, välillä taas harventanut.
Kultatyräkki on oma hankinta viiden vuoden takaa. Se on pihan kaunis valopilkku juhannuksen kieppeillä. Pois en antaisi.
Piri
Jotenkin tyräkit tuntuivat niin kiehtovilta, että pakkohan niitä oli alkaa keräilemään =)
PoistaYmmärrän hyvin, myös minussa asuu jonkinlainen keräilijä. Tyräkeissä riittääkin sitten keräiltävää, ei ihan heti aines lopu kesken :) Monia noista tyräkeistäsi en ole edes kuullut. Himalajantyräkki mulla kupsahti eräänä talvena, oli kyllä tosi hieno kasvi.
VastaaPoistaVoi juku, nyt kyllä hirvittää meidän himalajantyräkin puolesta. Keräily tosiaan on koukuttavaa =)
PoistaBongasin muuetn viikolnloopuna Viherlassilasta kivannäköisen kirjavalehtisen tyräkin nimeltä kultatyräkki First blush.
VastaaPoista