tiistai 10. tammikuuta 2017

Neljä vuodenaikaa potagerissa

Potagerin vaaka-akseli kevättalvella

Vaahteramäen Riina on haastanut mukaan tarkastelemaan vuodenaikoja  =) Ja mikäs onkaan oikeastaan mukavampaa kuin luoda katsaus neljään vuodenaikaan ja samalla haaveilla kevään tulosta. Meillä tuota potageria on kuvattu vuosien varrella edestä ja takaa kuin rakasta lasta konsanaan. Joten luonnollisesti tähän haasteeseen valikoitui potagerin vuodenajat.

Potagerin parhautta ovat keskiakselit, joiden käytävien päädyistä avautuu näkymä maisemaan. Niinpä valitsin esittelyn kohteeksi potagerin vaaka-akselin näkymät eri vuodenaikoina. Riinan haasteessa oli neljän kuvan kooste, mutta jo heti alkumetreillä poikkean varsinaisesta tehtäväksiannosta ja lisään sarjaan muutaman ylimääräisen kuvan. Mutta sallitaanhan se - vai mitä?

Meillä lumeton talvi on enemmän sääntö kuin poikkeus, joten ylimmäinen kuva on talvi, sellaisena kuin sen potagerissa haluaisin nähdä. Kuvassa eletään helmi-maaliskuun taitetta. Lumet ovat tipotiessään ja kukkapenkkialueet ovat saaneet hevosenkakkipeitteen lämmikkeekseen.

Potagerin vaaka-akseli kevään korvalla
Parasta aikaa on ehdottomasti kevät. Sellainen alkukevät kun kasvit vasta puskevat vihreää näkyviin, mutta maa on vielä osittain paljas. Potagerin muodot piirtyvät terävinä esiin ja näkymä on ilmava ja raikas.

Potagerin vaaka-akseli alkukesällä
Sitten pikkuhiljaa kasvunkohina voimistuu, näkymät umpeutuvat ja runsaus saapuu ilmavuuden tilalle.

Potagerin vaaka-akseli loppukesällä
Runsaus ja ryöpsähtelevyys voimistuvat. Potager on nyt kauneimmillaan ilta valaistuksessa. Sellaista kuvaa en kuitenkaan tähän hätiin löytänyt.

Potagerin vaaka-akseli syksyllä
Lopulta ruskea, keltaisuus ja oranssisuus saa vallan. Jakaudumme eri vuodenaika ihmisiin ja täytyy rehellisesti myöntää, että suorastaan kärsin näistä syksyn sävyistä. Tiedän, että monen sydän sykkii juurikin ruskan sävyille, täyteläisyydelle ja lämmölle. Minusta potager menee tukkoon, lakkaa hengittämästä ja muuttuu tunkkaiseksi. Pidän toki muuten syksyn ilmanlaadusta, sateista, tuulesta ja ennen kaikkea syyspuuhista, mutta muutoin voisin siirtää syksyn ohisektorille. Mutta onneksi syksyyn on vielä pitkä matka ja saamme kaikessa rauhassa suunnitella tulevaa kasvukautta ja haaveilla kevään vihreästä =)

Kiitos ihana Riina haasteesta =) Ja kuten haasteiden tapana on niin nyt haastetaan uutta porukkaa mukaan riemuitsemaan vuodenajoista. Eli haaste meni siten, että valitse neljä kuvaa ja neljä vuodenaikaa. Esittele miltä jokin tietty kohta tai paikka puutarhassasi näyttää eri vuodenaikoina.

Haastan mukaan:

Ihania vuodenaikatunnelmia siis odotellessa =) Haasteeseen voi toki tarttua kaikki halukkaat ja ainahan näitä haasteita voi vähän itse soveltaa ja maustaa ;) Mutta ihanaa haaveiden aikaa Kaikille puutarhahöperöille

37 kommenttia:

 1. Vau, sähän olit nopea! :)
  Kiitos ihanasta haasteeseen vastaamisesta. Ja olipa ihana, että poikkesit säännöistä. Nämä kaikki kuvat olivat niin herkkuja, että onneksi et tyytynyt vain neljään kuvaan.
  Tämä potagerinne on ainutlaatuinen ja ihan uskomattoman kaunis! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Riina <3 Pieniä poikkeuksia on välillä hyvä tehdä;) Nämä haasteet ovat itsellekin ihan virkistäviä ja hauskoja =) Pääsee vähän jo fiilistelemään tulevaa vuotta.

   Poista
 2. Eipä ihme että valitsit potagerin, se on kyllä upea kaikkina vuodenaikoina, jopa syksyllä:) Vaikkakin ymmärrän kyllä, se on luopumisen aikaa...
  Ja kiitos haasteesta, täytyykin alkaa miettimään mikä olis mun neljän kuvan aihe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppas muuta =) Potager on tuommoinen lellilapsi, sitä kuvataan jatkuvalla syötöllä =)

   Poista
 3. Kauniilta näyttää kaikkina vuodenaikoina. Vaikka vihreys on aina upeaa, jotenkin myös tuo väritön harmaus viehättää. Kauniita talvipäiviä toivottelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =). Jotenkin muakin kiehtoo tuo karuus ja värittömyys =) Onneksi on näitä vuodenaikoja niin saa odottaa ja ihmetellä =)

   Poista
 4. Tunnustusta pukkaa, ole hyvä :) http://www.peaceandstyle.fi/2017/01/nain-aloitat-bloggaamisen.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Ansku. Olinkin jo kurkistamassa tunnustusta ja pitääpä oikein alkaa pähkäilemään mitä juttua laittelisin =)

   Poista
 5. Sä olet oikein ansioitunut ottamaan kuvia tuosta samasta kohdasta! Mulla tuottais varmaan vaikeuksia löytää samasta paikasta otettuja kuvia.
  Kevään valo ja avaruus! Sama täällä, kesänäkymä jo alkaa ahistaa, liikaa massaa ja liian vähän avaruutta. Onneksi alkukevään auvoisat hetket ovat pian taas täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän itsekin yllätyin kuinka helposti samasta kohtaa otettuja kuvia löytyikään =) Ehkä se on noi pääakselit tuon potagerin juttu, niin aina tulee otettua kuvia ainakin niiltä =) Kyllä tuota avaruutta ja hengittävyyttä pitää olla

   Poista
 6. Hieno on vuodenaikojen vaihtelu puutarhassa. Aluksi tuntuu, että se on aivan paljas, mutta kuinka paljon siellä sitten kasvaakaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuodenajat taitaa tosiaan olla se meidän juttu. Aina on jotain uutta ihmeteltävää ja odotettavaa =)

   Poista
 7. Kivat kuvat!
  Kääks, minulla ei taida olla kuvia samasta puutarhan kohdasta. Mutta soveltaminen sallittu, eikö juu ;)
  Kiitokset haasteesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääks =) Sulla oli ihanat saniaiskuvat =) Ja soveltaminen tosiaan on sallittua =)

   Poista
 8. Hienot vuodenaikakuvat ja näkymät potagerista.

  VastaaPoista
 9. Vaikka olenkin kevään ja kesän ystävä, täytyy sanoa, että neljässä vuodenajassa on oma viehätyksensä. Ja tuossa varhaiskevään kuvassa on taikaa!

  VastaaPoista
 10. Voi että tää teidän blogi on maailman parasta päiväkahviseuraa. Potager ja koko pihan seutu on kaikkina vuodenaikoina niin kaunis ja ihania nuo Amaryllisten ruukut ed postauksessa!

  VastaaPoista
 11. Täällä huokaillaan. Minä pidän keväästä ja alkukesän kuvasta, talvessakin on jotain seesteistä.
  Huomasin, että aivan edessä keskellä on muotoon kasvamassa omena tai päärynä. Onko kovinkin vaikeaa? Olen hieman kaavaillut, että tuollainen muotoon kasvatettu taimi voisi olla sekä tilaa säästävä, kaunis että tuottoisa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä keskellä on säleikköomena. Kävimme taannoin (noin 3-4 vuotta sitten) hankkimassa ihan mini taimen Tahvosilta, jota sitten olemme leikanneet ja pakottaneet tuollaiseen muotoon. Ei näiden kasvatus vaikeaa ole, mutta kylläkin tuskaisan hidasta ;)

   Poista
 12. Vau, miten ihana tuo eka kuva! Siinä on jotenkin hieno tunnelma. Vaikka yleensä kevätkuvat ovat minusta sykähdyttäviä (etenkin näin talvella), niin tuo teidän talvinäkymä on tosi upea :)

  VastaaPoista
 13. Kylläpä potagerisi näyttää hyvältä kaikkina vuodenaikoina :)

  VastaaPoista
 14. On teillä niin hienoa, huoh.

  Kiitos haasteesta! Painonkin tästä kaivelemaan kuvakansioita, josko löytyis jotain ennen julkaisematonta materiaalia... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh - kun kuvaa niin, ettei kaikki rytölät näy niin näyttää hetkellisesti hienolta ;) Vielä olisi niin kovasti tehtävää.

   Poista
 15. Kiitos Jori haasteesta! OLin jo ehtinyt vastata tähän Romppalan Lindan haastamana, voisin kyllä vastata uudestankin, mutta pelkään etten löydä enää yhtään kunnon syksy- tai talvikuvaa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei hätää Maria =) Nyt näitä haasteita tuntuu olevan hurjasti liikkeellä =)

   Poista
 16. Kaunista!! <3

  Innostuin itsekin, ihana postaus - taidan itsekin napata tästä haasteen itselleni... ;)

  VastaaPoista
 17. Ihania ja tunnelmaisia kuvia! Kaikki näyttää niin hyvältä!

  VastaaPoista