Itse kokattu glögiin saa yhdisteltyä makua ja terveysvaikutuksia omien mieltymysten mukaisesti. Etenkin näin flussakauden alkumetreillä voi panostaa tuohon jälkimmäiseen hyötyyn. Meillä vaalea tai pikemminkin keltainen glögi syntyy seuraavista ainesosista:
Vaalean glögin ainekset:
- 250g luomuinkivääriä
- pieni rasia luomu kurkumaa
- muutama kanelitanko
- muutama tähtianis
- 10 neilikkaa
- ripaus vaniljasokeria
- 1,5 l vettä
- lähituottajien tuorepuristettua omenamehua
Ensin inkiväärit ja kurkumat kuoritaan, leikataan ohuiksi siivuiksi ja laitetaan kattilaan porisemaan veden kanssa. Keitos saa kiehua hiljalleen puolikin tuntia. Tämän jälkeen joukkoon lisätään mausteen ja annetaan kiehua vielä hetki. Inkivääri-kurkumaseosta kaadetaan siivilän läpi glögilasiin vain muutama sentti ja loput täytetään kuumalla omenamehulla.
Inkiväärillä ja kurkumalla on molemmilla terveysvaikutuksia. Niiden tiedetään alentavan tulehduksia ja toimivan luonnon lääkkeenää mm. flunssaa vastaan. Ohjeen seoksesta tulee melko väkevä ja inkivääri-kurkumalientä käytetään maltillisesti vain loraus juomalasia kohden. Loput liemestä voi siivilöidä ja kaataa tratin avulla patenttipulloihin. Pullotettu terveysjuoma säilyy jääkaapissa noin viikon.
Pelkkää inkivääri-kurkumakeitosta voi käyttää muina vuoden aikoina vaikka teen pohjana tai terästämässä mehuja. Mausteseos antaa keitokselle kivan jouluisen maun ja tällöin se sopii erinomaisesti glögeihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti