lauantai 2. toukokuuta 2020

Viihtyisän pation rakentaminen pihasaunan edustalle


Kaupallinen yhteistyö: K-Rauta

patio_terassi_K-Rauta
Lempeän ruskea K-Raudan Cello terassilauta toimii kauniisti yhteen mustan seinän ja rottinkikalusteiden kanssa.

Kevät tuo tullessaan aina tuulahduksen jotakin uutta. Olemme haaveilleet pitkään tontillamme sijaitsevan pihasaunan kunnostamisesta viihtyisämmäksi ja miellyttävämmäksi paikaksi viettää aikaa saunomisen tai puutarhatöiden lomassa. Oleskeluun kutsuvan pation rakentaminen on ollut mielessä myös pitkään.Varhain alkanut kevät sekä pihasaunan maalausprojekti käynnistivät idean uudesta patiosta rakennuksen edustalle. Mikä olisikaan mukavampaa kuin viettää aikaa saunan jälkeen vilvoitellen ja kuunnellen lähimetsän lintujen liverrystä viihtyisällä patiolla.

patio_terassi_K-Rauta
Pation kapealle syrjälle on tulossa puutarhakalusteiden säilytykseen pieni katos.


Pation suunnittelu ja materiaalien valinta

Patioprojekti alkoi tuttuun tapaan suunnittelulla. Mittoja, luonnoksia ja piirroksia apuna käyttäen tila hahmottui pala palalta. Pation mitoitus suunniteltiin myötäilemään vanhan saunarakennuksen sisäänkäynnin edustaa. Mittaamalla oleskeluun tarvittavaa tilaa sekä olemassa olevien kalusteiden kokoa päädyttiin kolme ja puoli metriä leveään ja kahdeksan metriä pitkään yhtenäiseen oleskelutilaan. Lisäksi patioon suunniteltiin 170 cm leveä ja reilu neljä metriä pitkä, saunan toista reunustaa kehystävä lisäosa, johon tulevaisuudessa saisi vaikkapa polttopuiden säilytyksen. Pation kokonaispinta-alaksi tuli noin 38 m².

patio mallinnus K-Rauta
3D -mallinnus pihasaunan patiosta mittasuhteiden ja koon hahmottamiseksi.

Terassilaudan valinnassa auttoi niin Pinterestin inspiraatiokuvat kuin K-Raudan kotiin jaettavat mainoslehtiset, joissa oli monipuolisesti vertailua eri terassin pintamateriaaleista. Koska saunarakennus sai aiemmin keväällä uuden mustan maalipinnan sen tyyliin sopi parhaiten K-Raudan laajasta terassilautavalikoimista mäntyinen Cellon kestopuu terassilauta. Ruskean sävyinen ja molemmin puolin sileäksi hiottu 170 mm x 33 mm reilun kokoinen terassilauta sopi erinomaisesti yhteen mustan pihasaunan sekä jo olemassa olevien, rottinkisten pihakalusteiden kanssa. Lisäksi laudan leveys saa terassin kannen näyttämään arvoiseltaan 118 vuotta vanhan kansakoulun pihamaalla, suurten ja aikaa nähneiden mäntyjen ja pihasaunan äärellä.

pation runko K-Rauta
Pation rungon ja rakenteen mallinnus.

pation runkorakenne K-Rauta
Huolellinen runkorakenteen piirtäminen auttoi oikean materiaalimenekin laskemisessa sekä rakentamisen eri työvaiheissa.

Huolellisen suunnittelun ja rakennekuvien jälkeen materiaalit tilattiin paikallisesta K-Raudasta. Asiantunteva henkilöstö teki vielä materiaalitilauksiin tarkistuslaskelmat ja ehdotti pation rakentamista huomattavasti helpottavien palkkikenkien käyttöä kelluvan rakenteen ruoteiden kiinnittämiseen. Materiaalitilaukset ja keskustelut ammattilaisen kanssa sujuivat helposti puhelimitse ja tilauksen yhteydessä sovittiin myös materiaalien kotiinkuljetuksesta.

Terassin materiaalit:

Pation rakentaminen lähtee hyvin tehdyistä perustuksista

Pation rakentamiseen pätevät samat lainalaisuudet kuin puutarhaankin. Mitä huolellisemmin teet perustustyöt sen parempaan lopputulokseen pääset. Koko tonttimme on maaperältä vettäläpäisevää ja hiekkaisaa maata. Melko routimaton maa mahdollisti pation rakentamisen murskepinnalle betonilaattojen varaan. Ensin alue mitattiin huolella. Tämän jälkeen pintamaa kuorittiin pois ja kaivettiin pation perustuksille tasainen alusta. Haastetta aiheutti saunan suuntaan viettävä rinne, josta piti paikka paikoin lapioida reippaastikin maata pois.

pation rakentaminen
Pation pohjan pitää olla tasainen ja liika maa pitää kaivaa alueelta pois.
pation pohjan rakentaminen
Huolella tasoitettu pohja helpottaa pation rakentamista.
Maapohjan tasoittamisen jälkeen mitattiin kelluvaa runkorakennetta tukevien betonilaattojen paikat ja laattojen alusta tasattiin 0-16 mm murskeen avulla. Murskeen päälle oli helppo asetella kelluvaa runkorakennetta tukevat betonilaatat samaan korkoon. Tämän jälkeen pation runkokehikko olikin valmis kasattavaksi. Tukevat kestopuiset ruodepuut ruuvattiin kehikoksi reippaan kokoisten kulmalevyjen ja naulauslevyjen avulla. Lopuksi runkoon kiinnitettiin palkkikenkien avulla ruodepuut 60 cm välein.

betonilaatat
Routimattomalla pohjalla voi käyttää apuna betonilaattoja.
pation rakentaminen
Vatupassin avulla varmistetaan, että koko runkorakenne on samassa korossa. 
pation rakentaminen palkkikenkä
Palkkikenkien avulla pationrunko on helppo koota kasaan.
naulauslevy pation rakentaminen
Naulauslevyjen avulla saa helposti jatkettua kehikon runkopuita.
pation rakentaminen vahvistetut kulmalevyt
Vahvistetut kulmalevyt lujittavat rungon rakennetta ja tukevoittavat runkokehikkoa.


pation perustukset pation rakenne
Betonilaattojen varaan rakennettu kelluva runkorakenne.


Pation kannen kiinnitys

Kun runko oli valmis alkoi jännitys tiivistymään. Vuorossa oli kauan odotettu terassikannen kiinnitys. Leveät terassilaudat asettuivat kauniisti paikoilleen. Edellisistä rakennusprojekteista oli jäänyt 6 mm vaneria. Vanerista tehtiin muutama liuska ohjaamaan kansilautojen välitystä. Näin lautojen väleistä saatiin kauniin tasaiset ja lautapinnan rytmistä yhtenäinen. Terassilaudat kiinnitettiin ruostumattomilla terassiruuveilla. Lopuksi pation reunoissa näkyvät runkopuut verhoiltiin piiloon kanteen tulleen terassilaudan avulla.

katkaisu- ja jiirisaha K-Rauta
Katkaisu- ja jiirisahan kanssa terassilautojen määrämittaan sahaaminen on nopeaa ja helppoa.

pation rakentaminen
Ruostumattomat terassiruuvit pitää olla riittävän pitkiä, jotta ne pureutuisivat alla olevaan runkoon riittävästi. Terassilautojen väli on hyvä olla noin 6 mm. 


Punainen penkki pation piristykseksi

penkki saunapenkki
Punainen penkki viimeistelee pation ilmeen ja kutsuu saunojaa vilvoittelemaan.

Olihan patiolle saatava myös penkki vilvoittelua varten. Yksinkertainen penkki syntyi helposti jykevästä liimapuutolpasta, muutamasta pätkästä höylättyä 45 mm x 45 mm puutavaraa sekä ihanan sileästä ja leveästä 21 mm x 145 mm laudasta. Penkki sai lopuksi pintaansa pari kerrosta punaista kalustemaalia. Pirteä penkki kutsuu nyt saunan jälkeisiin vilvoitteluhetkiin.

punainen penkki
Punaisen penkin liimapuutolppajalkojen korkeus on 40 cm ja penkin kansilautojen pituus on 160 cm. Rungon tukena on jiiriin sahatut tukipuut. Penkki on koottu pitkien terassiruuvien avulla.

Penkin materiaalit:

penkki
Penkki on maalattu Tikkurilan Unica Ulkokalustemaalilla. Sävy on haettu alun perin englantilaisen kastelukannun mukaan.

13 kommenttia:

 1. Kaunista, punainen ovi ja penkki on kuin piste i:n päälle❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) Punainen mietitytti pitkään, mutta taisi lopulta olla oikea valinta =)

   Poista
 2. Jopa tuli upea patio ja punainen penkki kastelukannuineen on todella piristävä. Kelpaa tuolla löylyjen välissä vilvoitella.
  ps. Mekin saunomme jo pihasaunassa. Se lämpiää aina iltaisin, jos ei sitten mennä mökille saunomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi pihasaunat ovat ihania. Mökki omalla tontilla. Ensi viikonvaihteessa on ajatus pistää sauna lämpiämään =)

   Poista
 3. Ihanan kutsuva patio ja kaunis tuo punainen penkki kaikessa yksinkertaisuudessaan ♥ Pihasauna on kyllä ihan parasta. Meillä valmistui oma pihasauna neljä vuotta sitten sisäremontin jälkimainingeissa ja sen jälkeen ei sisäsaunaa ole kertaakaan lämmitetty. Talvella on ihanaa käydä terassilla vilvoittelemassa ja katsella tähtitaivasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =)Meidän pihasauna lämpiää vähän heikosti talvella, mutta tähän aikaan vuodesta on ihanan rauhaisaa istua iltaa mökin hiljaisuudessa.

   Poista
 4. Erittäin onnistunut projekti. Punainen ovi on piste iin päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti. Punaista harkittiin pitkään, mutta ryhdittää kokonaisuutta kummasti.

   Poista
 5. Upea muutos ja niin hienot havainnekuvat!

  VastaaPoista
 6. Komeat lankut. ♥️
  Tämä patio kestää aikaa, säitä ja jalkapohjia. ♥️

  VastaaPoista