lauantai 13. elokuuta 2016

Multaa sormissa ja taimia purkeissa =)

Pikkuhiljaa olen vihjaillut potagerin kukkapenkkien ylöskaivuusta. Tämä vuosi on nimittäin osoittanut sen, että on aika kaivaa pääakselit ylös, kunnostaa kasvualusta perin pohjin ja tehdä uudistetut istutukset. Moni perenna on osoittautunut vuosien varrella yltiöreheväksi tai liian korkeaksi tai liian rentokasvuiseksi. Keskiakseleiden ryhti ja ylväys pitää siis pikkuhiljaa palauttaa. Jättipoimulehti saa luvan jäädä potagerin peruspilarikasviksi, mutta moni muu saa luvan lähteä. Keskiakseleille olisi kovasti kiva saada vuodenaikoijen mukanaan tuomaa vaihtelua ja haluaisinkin tulppaaneja kevääseen, punahattuja loppukesään. ja kaikkea kivaa siltä väliltä.

Tässä päivänä eräänä kaivoin 100 punahatuntainta varttumaan ruukkuihin. GreenCaren Luomu taimimultaa höystin hieman palaneella pollenpotkulla ja ruukutin rotevat taimet vankistumaan ennen sijoilleen siirtoa.


Heinä-elokuun kukkijoiksi on potageriin tulossa punahattujen lisäksi nepalinhanhikkia, puna- ja valkotähkää, törmäkukkia, sinipiikkiputkia, sinikatanaa, astereita, ohotanmaruunaa ja jotain ihanaa valkoista. 


Tuolla instan puolella kyselin valkoisiin kasveihin hyviä vinkkejä ja sainkin näin komean listan ihania valkoisia ehdokkaita. Sudenporkkanaa, virginian tähdykkeitä, valkoalpia, valkeaa myskimalvaa, kerrottua reunuspäivänkakkaraa, ranskantulikukkaa, syyskimikkiä, valkoista laventelia ja loistosalviaa =) Onko teillä kokemuksia näistä valkeista kukkijoista ja mitä suosittelisit tuonne potageriin?


Postauksessa näkyvät GreenCare tuotteet on saatu blogiyhteistyönmerkeissä GreenCarelta.

20 kommenttia:

 1. Mulla on tähän loppukesään valkoisena kellopeippi. Se leviää suht nopsaan, mutta ei ole syrjäyttänyt tai tukahduttanut mulla muita kasveja. Myös päivänhatun kanssa kiva yhdistelmä. Lisäksi se ei ole liian korkea ja kestää sateet ylväänä ja kaatumatta. Ei tarvitse tukea. Mulla on myös vaaleanpunaisena. Ihan paras perenna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellopeippi onkin varsin ihastuttava. Olin aivan unohtanut mokoman olemassa olon. Meillä nimittäin kasvaa kellopeippi piikkiaralian alla ja yleensä piikkiaralia peittää kasvin kokonaan. Kiitos, että muistutit, sillä se on on aivan ihastuttava =)

   Poista
 2. Syyskimikki on varjoisan paikan kasvi ja kukkii hyvänä kesänä/syksynä syyskuussa. Näyttävä lehdistö. Tummalehtinen versio tuo kontrastia vihreään.

  Minulla myskimalva kaatuilee.

  Minä pidän kovasti myös valkoisesta syysleimusta. Mutta syysleimussa vanhat kannat ovat minusta parhaimpia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä potager on niin aurinkoinen, että tuo kimikki taitaa pudota pois siitä syystä. Ja yhtään kaatuilijoita ei meille tarvita enempää ;) Joten syysleimu harklintaan =) Kiitos hyvistä vinkeistä ja selvityksistä =)

   Poista
 3. Minustakin myskimalva on turhan kaatuileva mutta jos sen saa lomittain jonkun muun kanssa niin on ihan ok. Valkoinen syysleimu voisi olla yksi vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin hyvä tieto, että malva kaatuilee. Riittää, että ritarit kaatuilevat =) Joten jotain ryhdikkäämpää siis - pistä korvantaakse tuon leimun =) Kiitos kivoista vinkeistä

   Poista
 4. Tilasin Korpikankaalta valkoista salviaa, se kukkii ihan mahdottoman pitkään ja upeasti, pensaat ovat kasvaneet isoiksi muutamassa vuodessa ja selvinneet hankalista talvista täällä III-vyöhykkeellä. Suosittelen siis valkoista salviaa!

  Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen salvia kuulostaa erityisen kiehtovalta =) Luulen, että kallistun valkeaan peippiin ja salviaan =) Kiitos kovasti kivoista vinkeistä =)

   Poista
 5. Salviaa suosittelisin minäkin. Myös valkoinen syysleimu, onko se perhosten suosikki nyt valkoinen punahattu...?, tähkäkimikki (tosin tuoksuu aika pahalle, mutta kukkii komeasti ja pitkään. Pallohortensia puolivarjoon, valkoinen pikkusydän kukkii koko kesän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania vinkkejä ja kasveja. Tuo valkea salvia kuulostaa kyllä hyvältä ja perhoskasvit kiinnostavat aina =)

   Poista
 6. Virginiantädyke on hyvä, sillä on pysty kasvutapa ja on jotenkin elegantin tyylinen. Myskimalva hiukan kaatuilee, ellei ole toisten kasvien valissä. Lisäisin tuohon listaan helminukkajäkkärän, sillä on kaunis kukinto ja kauniit harmaanvihreät lehdet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei helminukkajäkkärä onkin oikein kaunis myös ja kukkii näihin aikoihin =) Virginiantähdykekin kuulostaa ja näyttää ihastuttavalta. Kiitos sinullekin vinkeistä =)

   Poista
 7. Listalle vielä valkoinen iisoppi; leikaten muotoiltavissa. Keväälle ehkä kaukaasianpitkäpalko, jolla kaunis harmahtava lehdistö. Näen mielessäni valitsemasi värilliset kasvit kohoamassa valkoisen matalan kasvuston keskeltä.
  Virginiantädyke on kyllä majesteettisen kaunis, varsinkin tuollaisena isona ryhmänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja iisoppikin on valkoinen =) Voi ihanuus teitä puutarhakavereita ja lukuisia ihania vinkkejä =) Kaukasianpitkäpalko on myös niin ihastuttava. Onhan näitä valkeita vaikka kuinka, vaikken itse muistanut puoliakaan =)

   Poista
 8. Entä valkoinen punatähkä? Minulla se on juuri aloittamassa kukintaansa. Samoin valkoinen punahattu on aika kaunis ja pysyy yllättävän hyvin pystyssä. Myskimalvaa minulla on kahdessa erilaisessa paikassa ja kummassakin kasvi kaatuilee ja sitä on tuettava. Syyskimikin olen istuttanut suositusten mukaisesti varjoon, jossa se kyllä tekee nuppurykelmän, mutta harvoin ehtii kokonaan sitä avata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkeaa punatähkää meillä jonkinverrtan jo onkin ja se on superkaunis myös ja kohtuullisen ryhdikäs =) Myskimalva tippuu valikoimasta, koska kaatuilijoita on jo riittämiin. Kiitos ihana Between myös sinulle näistä vinkeistä =)

   Poista
 9. Aivan hykerryttävän ihana on valkoalpi. Olen niin rakastunut siihen. Se on vankka, pysyy pystyssä tukematta ja on niin hauska. Vähän talvenarka, muutaman jouduin uusimaan viime talven jälkeen.
  Virginiantädyke on myös ihana. kukkii tosi pitkään ja hyönteiset tykkäävät. Ei vaadi tukemista sekään. Mun täytyykin hommata lisää virginiantädykkeitä. Kunnon pelto olisi komea :)
  Mun täytyy myös uusia punahattualue myöhemmin syksyllä. Ne ovat jotenkin taantuneet. Uusi kasvualusta ja paljon lisää uusi punahattuja, vaikka niitä taviksia Magnuksiakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk! ja vielä lisää uutta valikoimaa. Valkoalpi on myös ihastuttava. Tässähän syntyy runsaudenpula näiden valkoisten kanssa. kohta on saatava kaikki muut paitsi kaatuileva malva =)

   Poista
 10. valkoisesta leimusta minulla on hyviä kokemuksia. Malva kaatuilee minullakin, lisäksi viime talvi vei sen lähes kokonaan, vain pari malvaa jäi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihanuus tätä valkeiden kukkien paljoutta. Tuota leimuakin pitää harkita. Kiitos Sussi =)

   Poista