tiistai 17. heinäkuuta 2012

Italialaista, yrttejä ja suoria linjoja


Tänään on eletty suoranaista slowlifea. Aamuista pikkuriikkista siivoilua isossasalissa, joka on hiljalleen muuttumassa mitä ilmeisemmin verstaaksi ;-) Nuorimmaisen fysioterapiaa. Talvella näet outojen oireiden jä'lkeen löytyi yksi ylimääräinen kylkiluu ja nyt on armotonta jumppaa luvassa. Kitkeminen ja ämpärien kiikuttelu ovatkin siis vain hyvästä ;-) Ja sitten ihkuja puutarhaunelmia Englannista ja Ruotsista. Töllöttäessäsi (käsipuolena) Avan puutarhaohjelmia ryhdyin haaveilemaan teurikka-aidanteesta, fenkoleista, hunajaruusuista, agaaveista ja tamariskeista.

Joku julmettu allergiakohtaus on näet vienyt oikean käteni pelikunnon siihen tolaan, että tv:n katselukin käy työstä. Vesikellot ja nokkosihottuma ovat sitä luokkaa, etten uskalla mennä tonkimaan ulos vaikka kuinka mieli tekisikin. Nyt vaan odotellaan histamiinien tehoa. Ja kaiken kukkuraksi en ole polttanut käsipoloistani edes puutarhassa vaan tomaattien popsiminen on laukaissut ennennäkemättömän reaktion - argh. No piti kuitenkin vähän kuvakulmaa tarkoin valiten käydä näpsäsemässä muutama fiilistelykuva.


Muutamia viiniruutia kasvaa potagerissa. Keskiaikaiset rohdoskasvit olen hankkinut Westersin puutarhalta joitakin vuosia sitten. Nyt kivikäytävien kunnostuksen yhteydessä olen löytänyt ruudan taimia lähes 50 kpl ja ne odottavat ruukuissa viiniruuta-aidanteeseen pääsyä. Ruuta kestää hyvin leikattuna matalana aitana iisopin tavoin. Vuosien varrella ruutaan muodostuu hitusen puumainen varsisto. Kasvi on arka ja menestyy parhaiten suojattuna talven koitoksista. Meillä ruutia ei ole koskaan kummemmin suojattu vaan puskat ovat viihtyneet ja voimistuneet hiekkaisessa maassa. 


Kuvan oikeanpuoleinen (poisrajattu) osuus on tyystiin vielä kitkemättä, siitä ämpäri merkkinä ruudun keskiössä. Huomenna ajattelin ottaa härkää sarvista ja jatkaa potagerin kunnostusta. olen hankkinut sideharsoa ja hyvät hanskat käden suojaksi ja toinen ruutu on huomenissa valmis. Sitten pääsenkin jo kolmannen kimppuun =)


Leikattu iisoppi odottelee lajitovereitaan ja reunusta putsatun kivikäytävän kupeessa. Tuskin maltan odottaa uusia viheraitoja komistamassa kivikäytävien reunoja. pitää kuitenkin ensin odotella pikkutaimien vankistumista ja sadon kypsymistä.

3 kommenttia:

 1. Voi kun hienot viljelmät sinulla ! Miten hoidat noin ison alueen kastelun ? Tai taivaaltahan sitä vettä on tullut viimeiaikoina ihan kiitettävästi ;)Valtavan ison urakan olet tehnyt maata perustaessa. Lämmintä kesän jatkoa !

  VastaaPoista
 2. Kylläpäs on voimakas reaktio tomaatista, tuleeko sinulle oireita koivun siitepölystä, Eli ristiallergiaa. Kannattaa ottaa vakavasti ettei seuraavalla kerralla tuki hengitysteitä.

  Puutarhasi tuntuu unelta tällaisen tavallisen tallaajan silmissä.

  VastaaPoista
 3. Niin hienon, upean, mahtavan näköistä siellä teillä! Viiniruuta-aidanne kuulostaa mielenkiintoiselta, tekisi mieli kokeilla. Iisoppiaidanteen kasvimaan ympärille aloitin viime kesänä ja se on mukavasti tuuheutunut.

  Blogissani on sinulle tunnustus.

  VastaaPoista