perjantai 17. lokakuuta 2014

Potagerin syyssiivous


Lomaviikko tuli mitä otollisimpaan aikaan. Potagerissa on näet ollut suuri syyssiivous =) Ahhhh jälleen pitkän tauon jälkeen on saanut aamuvarhaisesta iltamyöhään kontata, kitkeä, tutkia, tutkiskella ja ihastua.

Tämän kevään laajennusalueet ovat lähteneet hienosti kasvuun. Cosmoskukat ovat saaneet lopullisesti väistyä ja niiden runsaiden kasvustojen alta on kuoriutunut potagerin perenna-asukit. Tämä käytävä hohtaa ensi keväänä taivaansinisen ja laventelin sävyissä höystettynä jättipoimulehdillä ja tyräkeillä.

Moni työ mitä täksi kesäksi kaavailtiin jäi tekemättä. Toki potagerin pinta-ala melkein tuplaantui, mutta patsas-alue ja pensasaita jäivät odottamaan jälleen ensi kevättä. Joskus suunnitelmilla on taipumus kasvaa niin suuriksi, ettei niiden perässä tahdo millään pysyä. No tietääpähän ainakin mistä aloittaa keväällä ;)Pieni espalierpuu on lähtenyt hyvin kasvuun ja oksat ovat lähteneet kasvamaan haluttuihin suuntiin. Malttamattomina odotamme kevään ensimmäisiä silmuja ja oksien suunnan muutosta. Pikkuhiljaa tästä ihanuudesta on kasvamassa kynttelikön mallinen sulokkuus.

Potagerin keskustassa sykkii hakuropajun sydän ja salaisuudet. Hakuro on vankistunut roimasti ja haaveena on kasvattaa hakurolle vielä kolmaskin kerros. Toivottavasti talvi menee hienosti ja hakuro vankistuu entisestään ja saisin hyvän alun kolmannelle kerrokselle.

Potagerin vaaka-akselin toisessa päässä on pieni espalier ja toisessa päässä kasvaa tänä keväänä istutetut japaninlehtikuusi kaksoset. Lehtikuuset ovat tehneet sellaisen kasvupyrähdyksen, että suorastaan vähän huimaa. Taimistolta tullessaan lehtineulaset kasvoivat somissa ruusukkeissa ja nyt tämän vuoden kasvusto on lähes 15cm pitkät huispalot. Aivan kuin niiden kasvutapa olisi suorastaan muuttunut.  

Kaksosten välistä kulkee potagerin ainoat pienet diagonaaliset käytävät. Täällä potagerin aloituspäässä on luvassa myös heti keväällä lisää perustamistöitä. Potagerin sisäänkäynti sekä reunustavat kukkapenkit pitää perustaa ja laittaa kuntoon. Tänne päähän on myös tulossa pensasaita rajaamaan potageraluetta pihan muista osista.Talon julkisivun väriset obeliskit ovat palvelleet mainiosti kärhöjen tukena ja latva-artisokkia on noussut melkein jokaiseen potagerin kolkkaan. Kukkanuput jatkavat kyspymistään ja voi kumpa vielä ehteisi näkemään vähän näiden ihanuuksien kukintaa. Tänä aamuna oli kylläkin jo -5C pakkasta kun heräsin, joten talventuloon on vain pikkuhiljaa varauduttava. Pohjoisen tuulet ovat voimistuneet ja viime päivät olen pessyt huushollin ikkunoita ja vetänyt liimateippejä ikkunoihin, jotta lämpö pysyisi sisällä.
Tiedättekö muuten mikä on mielestäni potagerissa aivan parhautta? Parhautta ovat ehdottomasti näkymät, jotka aukenevat akselien jatkumona, näkymät, jotka avautuvat kun kyyristyy ihastelemaan syksyn kellastuttamia tyräkkejä ja pensasmustikoita. Se, että katse voi jatkaa kulkuaan yli kasvillisuuden, käytävien ja maisemien tekee jotenkin potagerista erityisen. Tälläisista näkymäaukoista haaveilen myös tulevan muotopuutarhapuolelle. 


Mutta nyt työt kutsuvat. Sillä kottikärryissä on vielä tavaraa, lehdet ovat haravoimatta ja viimeiset ikkunat tilkitsemättä. Loma lähestyy loppuaan ja lista on vielä melkoinen =) Oikein ihanaa alkavaa viikonvaidetta Teille kaikille.

13 kommenttia:

 1. Niin kauniita näkymiä :) Olet onnekas saadessasi ihailla noita maisemia päivittäin, sielu lepää.
  Täälläkin ikkunanpesuri on viuhunut ja liimateippiä kulunut, ensimmäset pakkaset ovat tehneet jo ihan talven. Maa oli jo jäässä, kun olisi vielä lapiohommia, no ehkä viikonloppuna hetkeksi sulla, kun luvassa hieman plussaa, saa nähdä.
  Ihan pakko huikata vielä tuohon edellisen postauksen ohikulkija-aiheeseen, niin tuttua. Me tosin asumme pienen kylämme taajamassa ja tuttavallisista ohikukijoista saadaan kyllä osaksemme melko usein. Olen vain yrittänyt ajatella, että koulumme on niin vahvana osa kyläläisten historiaa, että kaikkia kiinnostaa mitä meillä tapahtuu. ;)

  Tsemppiä vielä urakkaasi!

  Riikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinmpäs niin, en tullutkaan ajatelleeksi tuota koulu ja kylänhistoria näkökulmaa. Se tosiaan on yksi asia mikä varmasti kiehtoo =) Näinhän se on =) Täälläkin pakkanen on levittänyt kuuraa ja pönttöuunien posket hehkuvat lämpöä, jotta huusholli pysyisi lämpimänä =)

   Poista
 2. Hei! Ihania syysnäkymiä sinulla! Ja kerros-Hakuro on hienosti tuuheutunut keväästä. Minun Hakuro voi myös hyvin, aitaverkon olen jo ympärille laittanut ja sivelinpä jyrsijäsuojaa vielä varmistukseksi rungolle. Talvipeitettä en laita päälle ennen kuin tulee ihan oikeat pakkaset, kun juurella kasvaa kerrottua kurjenpolvea enkä tiedä ottaisiko ne mahdollisesti nokkiinsa liiasta peittelystä.
  Kiitos kaikista kevät ja kesäkuvista ja mukavaa syksyä toivottaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Meillä hakuro vietti ensimmäisen talvensa ulkosalla suojaamattomana ja ajateltiin, ettei täksi talveksikaan suojata sitä. Varsi on selvästikin puutunut, eikä kuori ole enää nuoruudensilo vaan tilalla on parkkiintunut puinen varsi. Samoin hakuro on kovasti suojaisalla paikalla. Mukavaa syksyä Sinullekin =)

   Poista
 3. Kaikki minkä ehtii tehdä syksyllä on pois kevään pitkästä to do -listasta. Ihanan siistiä jälkeä syksyllä olet saanut aikaiseksi.
  Silmä lepää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on ja keväällä kun on niin tulipalokiire näiden hommien kanssa =) Vielä kun saisi haravoitua ja trimmeröityä tuon yläpihan niin talvisaisikin jo tulla =)

   Poista
 4. Onneksi ensi keväänä saa jatkaa suunnitelmien toteuttamista ja lämmin syksy varmasti mahdollistaa vielä kaikenlaista hommaa, mikä helpottaa kevättöitä. Kaunista on potegerissa syksylläkin, todella kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Tosiaan onneksi kevät tulee taas pian ja tiedossa on jo ensimmäiset hommat =) Nuo pensasaidat tekevätkin eräänlaisen päätöksen potagerille ja odotan niiden istutusta ihan himona =)

   Poista
 5. Onpa upeat kuvat ja hienot näkymät! Oli mukava löytää blogiisi taas pitkästä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) ja mukava kun löysit tänne uudelleen =)

   Poista
 6. Siitä on vähän aikaa kun viimeksi kävin täällä... Huimasti potageri on edistynyt! Miten Hakuropajun kerrokset on leikattu?

  VastaaPoista