lauantai 26. joulukuuta 2015

Joulun taikaa ja hitusen haravointia =)

Joulunpyhät ovat vierähtäneet taas omalla levollisella tavallaan. Meillä kun vietetään oman porukan kanssa joulua jo 23.12 niin herkuttelua ja levollista yhdessäoloa on jo kertynyt muutamia päiviä. Tuvan lämmössä villieläimet ovat lasikupujen suojissa, mutta potagerissa on jo ehditty syödä yhtä jos toistakin. Pari vuotta sitten istutetut Siivosen lehmukset ovat tähän asti saaneet olla kovasti rauhassa, mutta nytpä peura tai hirvi on ottanut ne silmätikukseen. Runkoja vasten on hangattu itseään niin, että oksia on taittunut ja kuorta on riivitty suurina siivuina irti. Potager tarvitysisi ehdottomasti verkkoaidan ympärilleen, mutta se on niin hirvittävän näköinen. 

Joulua ennen kelit olivat kovasti lämpimät ja ehdimme haravoimaan lähes koko alapihan. Tänään rohkenin jatkaa puuhastelua tuolla potagerin puolella ja siistin keskiakselia. Nyhdin talventörröttäjiä surutta tunkioon ja haravoin käytäviä. Huh miten ihanaa puuhastella jälleen puutarhassa. Vaikkakin säät ovat perin kummallisia ja lämpimiä. 

Joulunpyhinä on toki jälleen ollut aikaa haaveilla niin lumisesta maisemasta kuin kasvavasta orapihlaja-aidasta, uusista perennoista ja puutarhan uusista sopukoista. Tänään jopa ajattelin linnoittautua Thompson & Morganin siemenvalikoiman ääreen ja tilata latva-artisokkien siemenet ja muut ihanuudet.
18 kommenttia:

 1. Onpa houkuttelevan näköinen GI:n numero! Ja teidän potager myös. Kunpa noita puutarhatuholaisia ei olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihana numero tuo viimeinen =) Kumpa tosiaan nuo elukat pysyisi vähän loitommalla

   Poista
 2. Potagerinne näkymä joulun aikaan alkaa olla aika lähellä englantilaisia maisemia.
  Harmillisia tuholaisia, saisivat ainakin puut jättää rauhaan, kun niiden kasvuun menee niin pitkä aika.
  Mukavaa joulunjatkoa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa joulunaikaa Sinullekin. Maanantaina pitää käydä kaupungista hakemassa haavasuojaa ja yrittää paikata mitä paikattavissa on. Tuo kivimuuri tekee potagerista pikkuisen englantilaisvivahteisen =)

   Poista
 3. Teidän potager on aina kaunis vuodenajasta riippumatta, ja ihanaa...haravointia jouluna! Harmillista että lehmukset ovat joutuneet hyökkäyksen kohteeksi, muuten kiinnostaa nuo Siivosen lehmukset, millainen habitus niillä on ja mikä on niiden historia? Surffailin tänään Impectan sivuilla...kummasti piristi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tahvoselta hommattiin nuo lehmukset kun piti alunperin ottaa jalavia ja niitä vaivasi jokin tauti täällä etelässä. Suosittelivat tuota Siivosen lehmusta kestävänä, kauniina ja hyvänä. Ja toistaiseksi nämä kaikki ovat vaikuttaneet olevan kunnossa =) Ja et uskokkaan miten hyvää haravointi tekikään puutarhasielulle =)

   Poista
 4. Teit sen. Ajattelin itsekin mennä tapanina ulos hravoimaan ja samalla tekemään historia. Enpä aikaisemmin ole haravoinut tähän aikaan vuodesta. Kerran aatonaattona tosin. Jäi nyt menemättä, kun unohduin Montyn seuraan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haravointi teki niin hyvää niin potagerille kuin sielullekin =) Aivan parasta joulunjälkeispuuhaa =)

   Poista
 5. Säät ovat nyt kyllä tosi erikoisia. Oletko ennen haravoinut joulun aikaan?
  Meillä oli aatonaattona ja aattona maa valkoisena, mutta eilinen vesisade vei viimeisetkin rippeet mennessään. Joki tulvii ja voisi ihan hyvin mennä haravoimaan pihaa...
  Olen toistaiseksi lukenut muuta kirjallisuutta, mutta puutarhakirjat ja -lehdet ovat kohta käsissä. Ihanaa joulunaikaa ja loppuvuotta teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on yleensäkin kovin vähän lunta, joten ainakin tammikuussa olen tehnyt puutarhahommia ja haravoinut =) Puutarhakirjallisuus innostaisi nyt todellakin =)

   Poista
 6. Taisinpa löytää taas uuden kivan blogin<3
  Tervetuloa piipahtamaan myös SisustElleniin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa Ellen =) Tulen mielelläni vastavierailulle =)

   Poista
 7. Ei voi tajuta, että syky ja joulu hurahtivat ohi niin vauhdilla. Olen tehnty (alan) töitä niitä rankalla tahdilla, että se jokavuotinen pieni tauko puutarhailusta on jäänyt väliin. Kohtahan se esikasvatus taas alkaa :D Ja tosiaan, tänään haravoin ja siivosin pari kukkapenkkiä. Kelasin, että vitsit oon keväällä tyytyväinen, kun aikaa on johonkin uuteen, kun siivoukset on jo pitkällä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin vauhdilla on syksy viuhahtanut, ettei ole meinannut mukana pysyä. Joululomat tulivat juurikin parahimpaan aikaan poikkaisemaan hitusen kiireitä. Tänään jo selailin noita siemenluetteloita ja raivasin ikkunalautoja esikasvatuspuuhia varten =) Tuo on juurikin niin parasta kun nyt tehdyt puutarhatyöt vapauttavat keväällä aikaa muuhun touhuiluun =)

   Poista
 8. Ainakin hämäläiset rusakot tykkäävät lehmuksista. Minun taimi syötiin viime vuonna, nyt suojasin visusti verkolla. Mukavaa joulunaikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ou nou =( Meillä lehmukset ovat tähän asti saaneet olla rauhassa .... kunnes nyt joku ryöjä niihin nojailee ja riipii. Mukavaa joulunaikaa myös sinulle =)

   Poista
 9. Potager näyttää todella kauniilta!

  VastaaPoista