lauantai 6. tammikuuta 2018

Istutuspuuhissa metsäpuutarhassa!

Tänään on ollut ihana päivä. Ulkona on suorastaan lämmin ja keväisä tunnelma. Maa on kauttaaltaan sulaa ja haluaisin lähteä taimistolle hakemaan tulevaan arboretumiin taimia. Mutta eihän mikään ole auki, vaikka keli olisi mitä mainioin. Tämä on niin mun talvi, lumeton ja lämmin.

Päätin siis koota nurkissa pyörivät joulukukat ja käydä istuttamassa ne metsäpuutarhaan. Jouluruusut lähtee varmasti kasvamaan, mutta hyasintit menevät kokeilumeiningillä.

Pihalla kasvavaan hopeapajuun haluaisin ehdottomasti kasvamaan misteleitä. Luin nimittäin juuri Maaseudun Tulevaisuudesta kuinka Turussa kasvaa puistikoissa lintujen tuomia misteleitä. Pitäisi varmaan käydä kukkakaupasta hakemassa muutama oksa ja piilottaa siemeniä puunkuoren koloihin. Mutta ensin nämä joulukukkaset.

Kaivoin kaikki hyasintit sisäistutuksista suureen sinkkiämpäriin ja ei muuta kuin kohti metsikköä.

Metsäpuutarhan pehmeässä mullassa luikerteli kastemato. Täällä on tosiaan lämmintä. Luin työkaverini facesta tänään kuinka hän oli nähnyt kyyn. Ja aivan kuin koiraa ulkoiluttaessani olisin kuullut kevätlintujen liverrystä. Mutta mikä onkaan parempaa kuin istutuspuuhat tammikuussa. Muistelisin viime tammikuussa kylväneeni siemeniä ja haravoineeni. Tämä on aika tuttua ja tavallista näillä leveyksillä.

Hyasintit olisi kaiketi kuulunut antaa kuihtua ja istuttaa vasta kesällä. Mutta testataan kuinka käy.

Maasta puski esiin jo vuokkojen nuppuja sekä lumikelloja. Möyhensin niiden päälle vähän maatuneita lehtiä peitteeksi. Ihanaa ja aurinkoista viikonvaihdetta!


20 kommenttia:

 1. Ihanko totta!?
  Ettehän te niin kaukana täältä meiltä asu, täällä on tämän päivän satanut räntää, maa on nyt valkoinen ja on se maa muutenkin kohmeessa.
  Niin olen kyllä vähän kade sun keväästä ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meren läheisyys tekee tuon lämmön. Meri kun on sula niin se toimii vähän kuin lämpöpatteri =)

   Poista
 2. Enpä meinannut uskoa lukemaani. Meillä on mökki Pohjois-Pirkanmaalla Ruovedellä ja täällä on täys talvi. Lunta 25-30cm. Muutama päivä on ollut suojakelejä, mutta nyt on kolme astetta pakkasta:)
  Toivotaan,että joulukukat juurtuvat ja lähtevät kasvuun!
  Meillä on kyllä maa sulana, koska lunta tuli sulaan maahan, toisin kuin edelliavuonna (2016), jolloin paukkupakkaset tulivat ennen lumisateita:)
  Mukavaa alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä onkin riskinä tuo, että sulaan ja lumettomaan maahan paukkaa paukkupakkaset. Tänään on vaihteeksi vähän viileämpää ja muutamia lumihiutaleitakin maan peitteenä.

   Poista
 3. Meillä on tänään -7 ja lumipeite maassa. Tuntuu uskomattomalta katsoa sinun istutuspuuhiasi :) Onko sinulla kokemusta jouluruusun istuttamisesta puutarhaan keväämmällä? Haluaisin saada ne säilymään hengissä ja siirrettyä puutarhaan kasvamaan. T. Päivi - Kottikärryn kääntöpiiri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusuista ei ole sen kummempaa kokemusta. Mutta käsittääkseni ne saa viileässä talvehtimaan ja keväällä voi hyvinkin istuttaa =) Kannattaa ainakin kokeilla

   Poista
 4. Uskomatonta ja niin ihanaa, teillä on aivan kuin oikea kevät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on talvi aina vähän vaihteleva. Kunpa ei vain tulisi paukkupakkaset lumettomaan maahan.

   Poista
 5. Oi joi, tuntuu ihan uskomattomalta miten erilainen sää on eri puolilla Suomea. Hyasinttien kanssa on aina ihan arvoitus nousevatko maasta uudelleen istutettuina mutta aina kannattaa kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään täälläkin on ollut jo vähän viileämpää. Hyasintit tosiaan ajattelin ajattelin rohkeasti pistää maahan. kävi sitten miten kävi =)

   Poista
 6. Aina kun alkaa tuntua keväiseltä,niin talvi tulee rytinällä päälle.Niin taitaa käydä nytkin:)-sanna-

  VastaaPoista
 7. Ei tosiaankaa uskoosi tammikuuksi. Mahtava jouluruusu.

  VastaaPoista
 8. Näitä blogeja lukiessa on joskus ristiriitainen tunnelma, olisi ihanaa istutella kasveja ja tutkia maasta ilmestyviä piippoja, mutta toisaalta olisi ihana olla valkoisten hankien ympäröimänä, päästä hiihtelemään, pidän kovasti kunnon talvista! Mutta kas, sitäpä sattuukin asumaan paikassa, jossa maa on juuri ja juuri jäässä ja lumen peitossa, mutta metsässä lunta ei ole hiihtämiseen tarpeeksi - kumpaan suuntanhan sitä muuttaisi?:) Toivotaan, että istutuksesi onnistuvat!

  VastaaPoista
 9. Apua, miten keväistä siellä on! Tykkään kyllä talvesta, mutta tällä hetkellä mieli tekisi jo kovasti puutarhahommiin.. Etenkin, kun katsoo noin houkuttavia kuvia! :)

  VastaaPoista
 10. Näin kuvat puhelimella kun täällä oli täys lumimyräkkä päällä, arvaas itkettikö! Ihanaa kun jossain päin on tuollaista, antaa toivoa tänne winterwonderlandiikin:)

  VastaaPoista
 11. Taas iskee vyöhykekateus, meillä tehdään lumitöitä!

  VastaaPoista