torstai 22. maaliskuuta 2018

Yhdeksän kirjorönsyliljaa =)

Meidän keittiön pöydän yläpuolella oleva kasviparru ammottaa tyhjyyttään.  Kirjorönsyliljat ovat tyystiin ränsistyneet samoin kuin juorutkin. Otin jo jokunen viikko sitten kaikki kasvit parrulta alas ja nyt on vuorossa super kunnostus - kasvien nimittäin. (Täältä pääset katsahtamaan miltä kasviparru parhaimpina päivinään näytti) Ihmettelin pitkään, että onko parrun kasveihin iskenyt joku tauti kun rönsyliljat ja juorut kilvan ränsistyivät. Mutta sitten perehdyin asiaan oikein kunnolla ja löysin seuraavanlaisen tekstin pätkän:

"Kirjorönsylilja on nopeakasvuinen, mutta se rappeutuu myös nopeasti. Juuret työntävät usein kasvin pois ruukusta, ja lehtien kärjet alkavat ruskettua. Siksi se on istutettava uudelleen joka kevät."
Vanhanajan huonekasvit, Anu Ranta

Juoruun ja kiiltoliisankukkaan pätee tämä sama. Mutta niistä otetaan toistuvasti uusia pistokkaita ja nuorennetaan kasvia. Huh mikä helpotus. En ollutkaan siis saanut mitään kasvitautia huusholliimme. 

Ei siinä sitten auttanut muu kuin ryhtyä nuorennushommiin. Rönsyliljat ulos purkeistaan. Jaoin aimmat kaksi kirjorönsyliljaa niin, että niistä tuli yhteensä yhdeksän uutta rönsyliljan alkua. Poistin samalla juuristosta kaikki vähääkään huonon näköiseksi menneet juurimukulat.

Leikkelin pois kaikki ruskettuneet lehdet ja siivosin ruskettuneet lehtien kärjet.

Jouduin kantamaan keittiöön yhden lisä pöydän, jotta sain kaikki mahtumaan aloittelemaan kasvuaan. Ajattelin laittaa kasviparrun jälleen priimakuntoon kunhan kaikki kasvit ovat huolella juurtuneet. Ja onhan tässä se mahdollisuus, että kasviparrun uudistuksen yhteydessä sinne löytää tiensä jokunen aivan uusikin kasvi.


1 kommentti:

  1. Ai vitsit, onpas mukavan keväisiä kuvia! Ja taas muistin tuon tekemäsi kasviparrun. Esittelin sitä Jaakollekin, hän oli ihan innoissaan miten hieno se on! Ehkä joskus askartelemme vastaavaa, katsotaan! :)

    VastaaPoista