maanantai 11. maaliskuuta 2019

Tetet, helmililjat ja perunanarskut, mutta missä kevät?


Eteisessä on pala kevättä vaikka taivaalta tupruttaa lunta. Voi miten kaipaan jo siivoamaan kasvaria, pesemään sen ikkunoita, upottamaan kädet multaan ja tuntemaan kevättuulen kasvoilla. Onneksi töiden jälkeen voi piipahtaa kotikylän puutarhakaupassa ja viivitellä narskuhyllyköillä, nuuhkia perunanarskuja ja hipelöidä siemenpussirivejä. Kaipaan Sinua kevät!

Termisen kevään alkaminen vaihtelee vuosittain. Kun vuorokauden keskilämpötila siirtyy nollan yläpuolelle pysyvästi alkaa kunnon kevät. Muistan vuosia kun se on alkanut jo maaliskuu alkupuoliskolla, joskin yleensä se alkaa näillä leveyksillä maaliskuun loppupuoliskolla. Myös kevätpäiväntasaus on jo melkein nurkan takana.  Enää yhdeksän päivää tasaukseen ja auringon keskipiste siirtyy pohjoisen pallonpuoliskon puolelle. Tämä siis alkaa sittenkin tuntua lupaavalta. Ehkä ensi viikonvaihteessa sittenkin rätti heiluu ja kasvarin siivous alkaa.


Terminen kasvukausi alkaa vuorostaan kun vuorokauden keskilämpötila ylittää pysyvästi +5C lämpötilan. Meillä täällä 1B vyöhykkeellä terminen kasvukausi on keskimäärin peräti 185 vuorokautta kun esimerkiksi Oulun korkeudella se on enää 145 - 155 vuorokautta.  Mitenkäs siellä kevään odottelu sujuu?


4 kommenttia:

  1. Ihanat kuvat! Kevättunnelmaa. <3 Täälläkin sataa lunta, mutta keväänmerkkejä tulee kuitenkin havaittua jatkuvasti lisää, joten kyllä fiilis on aika keväinen. On pajunkissoja, joutsenia, mustarastaan laulua... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kuulostaa ihanilta kevätjutuilta. Linnunlaulu on yksi niin ihanista kevään kerkeistä.

      Poista
  2. Täälläkin jo talven aikana kerätyt porot heitetty hangille😊 Kuulin tässä hyvän sanonnan eräältä asiakkaaltani. Sen minkä helmikuu hellii, sen maliskuu maksaa😣

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts - melkoinen sanonta, mutta pitänee varmasti paikkansa =) Onneksi on jo kovasti valoisaa ja selvästikin aurinko jo lämmittää päivisin

      Poista