Yhteistyö: Hankkijan Puutarha
Oma lavatarha on parhautta! Lavatarhan voi perustaa pieneen ja kompaktiin tilaan. Se soveltuu yhtä hyvin kaupunkipihalle kuin maaseudun rauhaankin. Helppohoitoinen lavatarha syntyy kätevästi Hankkijan Puutarhan 80cm x 120 cm x 20cm lavakauluksista. Istutuslaatikoiden korkeutta voi säädellä latomalla lavakauluksia päällekkäin. Yhden lavakauluksen korkeus on 20 cm.Lavakauluksiin saa kivasti ilmettä maalaamalla ne tarkoitukseen sopivalla puuöljyllä. Meidän lavatarhaan valitsin mustan sävyisen puuöljyn, jolla käsittelin lavojen puupinnat sisä- ja ulkopuolelta kahteen kertaan. Näin lavakaulusten ikää saa pidennettyä ja ilmeestä tulee mieleinen.
Kun lavakaulukset on käsitelty ja niille on suunniteltu sopiva paikka, voidaan aloittaa lavatarhan perustaminen. Kaulusten sisäpuoli on hyvä vuorata maisemointikankaalla. Maisemointikangas asetellaan tasaisesti lavakauluksen pohjalle, maata vasten. Tämän jälkeen reunat taitellaan kauniisti ja kiinnitetään niittipyssyllä lavan sisälaitoihin. Maisemointikangas estää lavan sisällä olevaa multaa valumasta kastelun yhteydessä raoista ja suojelee puuosia suoralta kosketukselta multaan.
Kun lavakaulukset on vuorattu maisemointikankaalla voidaan aloittaa niiden täyttäminen mullalla. Biolanin Puutarhan Musta Multa sopii mainiosti kasvualustaksi keittiöpuutarhaan. Kaksikerroksinen lavarakennelma vetää yhteensä yhdeksän säkkiä Puutarhan Mustaa Multaa. Multaa kannattaa hieman tiivistää täyttövaiheessa, näin mullan pinta ei vajoa niin paljon kastelukertojen yhteydessä. Jos lavakaulukseen laittaa valoaläpäisevät polykarponaattikannet, riittää silloin seitsemän säkkiä multaa kaksikerroksiseen lavarakennelmaan. Näin kasveille jää vielä riittävästi kasvutilaa mullan ja kannen väliin.
Satoa voi nopeuttaa esikasvattamalla lavatarhaan esimerkiksi persiljan ja viinisuolaheinän taimia. Nämä eivät ole kovinkaan kylmänarkoja ja menestyvät vallan mainiosti näin toukokuun alussakin lavakansien suojissa. Korkeat lavakaulukset varaavat päivisin itseensä lämpöä ja kannet suojaavat yöpakkasilta.
Multaan voi istutuslapiolla tehdä kylvövaot valmiiksi istutusnauhaa varten. Multa on syytä kastella huolella ennen nauhan asettamista ja sen asettamisen jälkeen. Tämän jälkeen kylvökset peitellään varoen.
Salaattien ja yrttien lisäksi lavakaulustarhaan sopii erinomaisesti erilaiset juurekset. Tuore ja paksu Musta Multa peti antaa juuristolle esteettömän kasvun ja mm. porkkanoista kasvaa suorajuurisia ja meheviä.
Punajuurten eri väriset lajikkeet tuovat lavatarhaan kivaa värikkyyttä ja vaihtelua. Punajuuret voi kylvää melko tiheään ja harvennustaimia voi noukkia pitkin kasvukautta vaikka salaattien koristeiksi tai leivän päälle. Loppujen punajuurten annetaan sitten kasvaa normaalikokoisiksi. Lavatarhaan on hyvä merkitä kylvövaot erillisillä nimikylteillä. Näin on helppo seurata mikä lajike on itänyt ja myöhemmin satokauden aikana on helppo löytää omat suosikkilajikkeet, kun niiden nimet on huolella tallessa.
Lavatarhaan saa pientä jujua käyttämällä lavakaulusten rinnalla ruukkuja. Sipulit toimivat vallan mainiosti ruukuissa. Pitkin satokautta ruukkua voi harventaa syömällä tiheään istutettuja sipuleita.
Viimeistellyn loppusilauksen lavatarhalle antaa huolellinen nimikyltitys ja kukkaset. Kauniista lavatarhasta on mukavampi kerätä satoa pitkin kasvukautta. Samettikukat tai orvokit sopivat erityisen hyvin lavatarhan kaunistukseksi.
Lähipäiviksi on vielä luvattu viileneviä kelejä sekä öisin hallan vaaraa. Lavatarhaan on saatavilla kaarituilla varustettuja harsotunneleita sekä muovitunneleita. Harsotunneli suojaa kylmiltä keleiltä sekä tuhohyönteisiltä.
Riittävä kastelu ja lannoittaminen takaavat hyvän sadon lavatarhasta.
Heippa! Sijoittaisitko lavatarhan tontin aurinkoisimmalle paikalle vai kohtaan johon aurinko paistaa vain osan päivää? Lisäksi mietin, että onko lavatarhaa järkevää perustaa hedelmäpuiden viereen? Puut ovat vielä nuoria ja pieniä, mutta silti.
VastaaPoista