tiistai 13. toukokuuta 2014

Ruusukukkulan kivimuuria rakentamassa

Viimepäivien projekti Ruusukukkulan kimpussa on pikkuhiljaa tuottanut näkyvää tulosta. Jo monen vuoden ajan on ollut haaveena rakentaa tämä yläpihan ja pikku metsikön välinen tila kuntoon. Tänä keväänä sitten vasta oikein kunnolla kolahti kun aloitettiin jälleen tuota Viktoriusta laittaa kuntoon. Alueenta tuli Ruusukukkula. Onhan tuossa kasvamassa kansakoulunaikaisia perinteisiä juhannusruusuja, jotka näillä näkymin saavat jäädä sijoilleen. Alueella on kuitenkin niin jyrkkä rinne, mikä päätyy suoraan nurmialueeseen, että rinteen rajaaminen ihan maa-ainesten pysymisenkin vuoksi on välttämätöntä. Ja kiviähän meillä piisaa, joten aloitimme pienen kivimuurin rakentamisen.

Tuolla itse kukkapenkkialuueela kasvaa vielä ties mitä vitsauksia, joista pitää päästä tämän kevään aikana eroon. Ruusujen alustaan on pesiytynyt viheliäistä vuohenputkea ja ties mitä rikkoja. Mutta ensin pitää hahmottaa alueen muoto ja kokonaisuus, ennen kuin niiden kimppuun käydään. Koska ruusukukkula sijaitsee aivan valkean Viktoriuksen nurkilla niin tänne tulee sitten joskus kaikkea lempeän valkeaa ja vähän maalaisromanttista kasvillisuutta.
Kiviset pellot ovat tainneet muotoutua meidän onneksemme - ainakin osittain. Rakensipa missä päin tonttiamme vain niin aina kädenulottuvilla on kiviä ja suorastaan röykkiöittäin. Viktoriuksen nurkalta lähtee polku pieneen metsikköön ja vain muutaman kymmenen metrin päässä viettävässä rinteessä häämöttää traktorin peräkärryllinen eri kokoisia kiviä. Siellä röykkiö on sammaloituneena metsän siimeksessä ja polku on ollut vuosien varrella ahkerassa käytössä. Kiviröykkiöön on tuskin tullut koloa vaikka sieltä on haettu kiviä talon edustan kukkapenkkien reunustoille, joskus jopa tienvierustan kiviaitaan ja nyt tämän ruusukukkulan penkereeseen. Onni siis taitaa piillä eriskummallisissa kiviröykkiöissä =) 


23 kommenttia:

 1. Onnea ovat omat kivet ;-)
  Teilläkin pn pyöritelty kiviä. Hyvältä näyttää!

  VastaaPoista
 2. Olen niin samaa mieltä, kiviä ei voi olla liikaa =) Vaikka kyllä ne kaivaessa, etenkin lapiolla ovat välillä raivostuttavia... Näyttää tosi kivalta tuo muuri..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tuo ruusukukkula on niin täynnä kiviä, että siihen on suorastaan tuskaisaa kaivaa istutuskuoppia.

   Poista
 3. Voin kuvitella, kuinka kaunis ruusukukkulasta tuleekaan! Meilläkin kivissä löytyy, taloa rakentaessa jouduimme purkamaan vanhaa kiviaitaa ja nyt niitä on pyöritelty uusiin aitoihin vuosien kuluessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että ruusukukkulasta tulee upea. Kasvivalinnat ovat vielä vaiheessa, pitää löytää hengeltään oikeanlaiset. Kivistä onmukava rakennella kaikkea puutarhaan

   Poista
 4. Kivimuurista tuleekin tosi kiva ja kivien päivisin auringosta keräämä lämpö edesauttaa arempienkin kasvien kasvatuksen. Sinulla onkin onni, kun on lähellä paikka mistä kiviä kerätä.

  Vuohenputki onkin tosi haasteellinen ja yksi vaikeimmin hävitettävä rikkakasvi ja siihen tehoaa ehkä parhaiten Roundup rikkakasvihävite, joka kulkeutuu lehtien kautta koko kasviin ja juuriin ja näivettää sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä aamuna kävin suihkuttelemassa vähän "Reinoa" = Roundup noille vuohenjuurille. Niitä kun on aivan mahdotonta kitkeäkkään tuolta ruusujen lomasta.

   Poista
 5. Kivikasa omalla tontilla - mahtavaa! Meillä on vaan hiekkakasa ja multakasa.
  Noista kivistä saa kyllä näyttävää jälkeä.
  Siellä oli myös upea vanha mänty kuvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on muutama supervanha käkkärämänty pihassa =) Ja totisesti noita kivikasoja =)

   Poista
 6. Toisen haitta on toisen aarre! Meillä kanssa riittää kiviä omiksi tarpeiksi, ne vain on niin isoja, että siirtelyyn tarvitaan kaivinkonetta :( Pukkapenkin pengerrystä tekisi ieli tehdä, mutta täytynee odotella, että kaivinkoneen tulo tontille toisesta syystä tulee ajankohtaiseksi... jos sitten saisin sen pengerryksenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isot kivet ovat aivan parhaita kunhan niitä saa liikuteltua jotenkin. Näin se taitaa olla tuo että toisen haitta on toisen aarre =)

   Poista
 7. Voi miten siitä tulee hieno! Näen tuon hempeän pastellimaailman Viktorius taustanaan <3 Ja niin, toisen harmi on toisen onni, toden totta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos =) Kunhan saataisiin tuo Viktorius vaan valmiiksi. Väliin ihan tuskastuttaa kun on joko liian kylmä tai liian kova tuuli. Ensiviikonvaihteeksi on onneksi luvattu lämmintä =)

   Poista
 8. Voi että teillä on KAUNISTA. Tuosta muurista tulee upea, ja Viktorius on jo nyt todella... Aaah.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos. Tuossa juuri totesinkin, että tuo pahuksen Viktorius on edelleen puolitiessä ja toivonmukaan saisimme sen pikimmiten kuntoon =)

   Poista
 9. Hieno kivimuuri. Ja hyvät suunnitelmat!

  VastaaPoista
 10. Hieno tulee taas kerran! Ehditköhän puutarhahommiltasi tv:n ääreen eilen? Ensimmäinen osa kartanopuutarhasarjasta tuli. Aivan ihania juttuja! T:Sanna, Mikkeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hitsit - missaan nuo kaikki puutarhaohjelmat vouhottaessa tuolla pihamaalla. Onneksi ainakin osan pystyy jälkikäteenkin katsomaan Padiltä

   Poista
 11. Tosi kivalta näyttää! Luonnonkivet puutarhassa ovat niin kivoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Luonnonkivissä on jokin oma viehätyksensä =)

   Poista
  2. Kasaatteko kivet aitaan jollain tietyllä tavalla? Meillekin pitäisi vähän joka puolelle pihaa rakennelle yhtä sun toista kivistä ja mietinkin että viskonko vaan kivet kasaan vai kasailenko..?

   Poista