maanantai 19. toukokuuta 2014

Piiskaava puhuri

Iltapäivällä taivaan hanat sitten aukenivat. Ensin oli ollut kuolettavaa hellettä ja painostavaa ilmaa ja sitten jytisi koko tienoo, taukoamatta. Vettä sinkosi niin, ettei ikkunoista kunnolla ulos nähnyt. Sateen hälvettyä tuolla kiviaidan takana häämöttävällä pellolla virtasi lähes kymmenenmetriä leveä joki huuhtoen mennesssään niin maa-aineksia kuin viljapoloisiakin. Kiviaidan kupeessa kasvava koivu oli rysähtänyt poikki ja makasi pitkin pituuttaan kiviaidan edestä kulkevalla tiellä. Vasta mittalankojen kanssa kunnostetussa tiessä oli vesivirtojen aiheuttamia uomia ja mursketta oli valunut nurmiosioille, leikkimökin edustalla oli pieni lampi ja rännien alla läjä rakeita. Jopa pikkueteisen katosta vuosi vettä. Täällä oli siis melkoinen myräkkä ja myllerrys käynnissä.

Ei auttanut muu kuin lähteä pihalle selvittelemään tarkemmin tuhon jälkiä. Ensimmäisenä puuhteena oli luonnollisestikin tielle rojahtanut koivu. Valtaisan koivun jäänteitä oli onneksemme naapuri kanssamme siirtelemässä traktorin voimin. Koivusavotan jälkeen piti kierrellä tarkemmin tilusia. Potager oli kuin ihmeen kaupalla säästynyt vaurioitumatta, vain tillipionin oksa oli katkennut. Yläpihalla juuri kukkaan puhjennut ruusujuuri oli hitusen myllin mallin ja nurmikko oli täynnä rakeiden hakkaamia pieniä koloja. Huh - helpotusta =)Työnalla oleva ruusukukkulakin oli säästynyt. Pelkäsin, että rinteessä oleva multa olisi valahtanut kivien koloista. Mutta vesi oli tainnut valahtaa kuohkean mullan uumeniin.Rankkasateen jälkeen aurinko jälleen paahtoi täydeltä taivaalta ja kirsikat ja tuomet kukkivat. Tuomikuja on niin tupaten täynnä tuoksuvia kukkia, että hyvä kun oksat jaksavat kantaa. Tänään piti asentaa kaksi viimeistä valokatetta Viktoriuksen katolle, mutta sää muutti suunnitelmia. Toivottavasti huomenna sää olisi suotuisampi ja päästäisiin jälleen Viktoriuksen kimppuun. Kasvihuonekelit kun alkavat olla jo parhaimmillaan ja tarvitsisi saada kasvunhörinä käyntiin. 

15 kommenttia:

 1. Täälläkin ukkosti ja tuli vettä kuin esterin intiimialueilta konsanaan, mutta ei meillä sentään tuollaista myräkkää ollut. Huh huh sentään! No, saatiinpahan ainakin sitä kovasti kaivattua vettä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, vettä on kaivattu ihan hurjasti ja nyt sitä saatiin. Kasvukin on kiihtynyt selvästi veden myötä

   Poista
 2. Täällä ukkostaa ja salamoi juuri nyt, ei kuitenkaan sillä raivolla millä siellä. Harmi komeaa puuta ja viljoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puu oli tuolta latvuksesta laho, joten hyvä niin ettei rojahtanut kenenkään päälle, mutta nuo viljapellot ovat surkeaa katseltavaa

   Poista
 3. Hui, onneksi puutarha säästyi tuhoilta. Meillä satoi vain hetken runsaasti vettä, mutta koko ajan jyrisee, toivottavasti emme saa trombeja niskaamme, vaikka vettä saisi kyllä sadella kuivaan maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesi totisesti teki terää, mutta hitusen rauhallisemminkin olisi voinut sadella =)

   Poista
 4. Huh, olipa teillä myräkkää! Mehän päästiinkin vähällä. Kovasti jyrisi ja salamoi ja vettä tuli hetken aikaa todella runsaasti, mutta se väheni nopeasti. Ihana tuo teidän potager ja tuometkin jo kukassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoinen myräkkä, mutta onneksi selvittiin =) Täällä tuomet kukkii aivan valtoimenaan.

   Poista
 5. Onpa teillä jo kevät pitkällä, kun kirsikat ja tuomet kukkivat! Meillä vasta lehdet ovat puhkeamassa.

  Myräkkä ei onneksi isoja tuhoja tehnyt, ulkoilemassa olleet taimet sain hyvissä ajoin säänsuojaan kasvihuoneeseen. Ja hyvä niin, sateet olivat aika voimalliset, taivaalta tuleva vesi vain meni pitkin järven pintaa tuulen mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä puut ovat jo täydessä lehdessä ja kevät pitkällä. Tähän aikaan vuodesta Suomineidon pituuden huomaa parhaiten, mutta kyllä se kohta tasoittuu =)

   Poista
 6. Aikamoinen myräkkä teillä! Meillä tuuli valtavasti, mutta sitten sekin hellitti. Myrsky kiersi meidät. Ei saatu pisaran pisaraa. Onneksi ei pahempaa jälkeä tehnyt puutarhassanne.
  Puutarhasi on kuin jalokivi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Potager oli kuin ihmeen kaupalla suojassa myllerrykseltä ja taisi vaan nauttia vesisateesta, vaikka vieressä kaatuili puita ja vesi kuljetti maa-aineksia

   Poista
 7. Meilläkin oli ukkonen ja vettä tuli mutta siinä se oli. Teillä on ollut eri toista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt sateen jälkeen kasvun kohinan voi melkein kuulla korvissa

   Poista
 8. Jestas, mikä keli teillä on ollut.

  VastaaPoista