keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Metsäpuutarhaa tutkailemassa =)


Pakkanen paukkuu nurkissa ja tulet ritisee pönttöuuneissa. Lämmittäminen käy suorastaan työstä näin kun talo lämpiää pelkkien pönttöuunien ja yhden hellan turvin. Mutta samalla tunnelma on jotenkin niin levollinen ja kotoisa tulen ritistessä. Aamulla mittari näytti -23 astetta. Sillä välin kun pöntöt lämpisivät niin oli hyvä aika kaivaa kamera esiin ja käydä tutkailemassa tulevaa metsäpuutarhaa. Viktoriuksen takaa aukeaa näkymä pieneen metsään, joka on suunnattomassa rinteessä. Pienen metsän takana on peltoa. Tuossa ylimmässä kuvassa näkyy oikealla puolen kiviröykkiö, joka on joskun muinoin kipattu metsään. Vuosien varrella tuosta röykkiöstä on kannettu kiviä milloin kiviaitaan milloin johonkin muuhun kohteeseen. Nyt kiviröykkiö alkaa olla siinä kunnossa, että siihen saisi jotain kivaa kasvamaan.


Kiviröykkiön vasenta reunustaa pitkin pääsee metsikön puolelle. Tässä vasemmassa reunassa on viime vuonna raivaamaani polun paikkaa. Polut olisivat yksi kevättalven projekti. Sikäli mikäli lumipeite pysyy maltillisena. Toinen talven projekti olisi vesakoiden karsiminen.


Kun pikkumetsään kävelee syvemmälle niin samalla rinne jyrkkenee jyrkkenemistään. Siellä täällä pilkottaa upeita sammaloituneita kallionreunuksia ja irtokiviä. Tämä alue on keväisin valkoisen ja sinisen vuokkomaton peitossa. Sinne tänne kivien multaisiin koloihin haluaisin karhunlaukkaa. Karhunlaukat ovat kylmäkäsittelyssä Viktoriuksessa, joten kevääksi on odottevissa pikkuisia laukkoja.

Kun rinteen laskeutuu aivan alas niin sieltä voi nähdä meidän tyhjillään olevan ylätalon. Talo on rakennettu 1949 kansakoulun opettajan ja keittiöväen asunnoksi. Kellarissa on vanha kansakoulunaikainen keittiö.


Alhaalta notkelmasta voi nähdä myös saunan. Saunalta tänne alas johtaa polku, joka onkin jo valmiiksi aika hyvässä kunnossa. Mutta nuo metsikköosuudet ovat kovasti vitikoituneet. Tänne toivoisin arborentumia. Muutamia haapoja saadaan varmaan kaataa, jotta valoa saadaan alueelle paremmin. Tällaisia haaveita siis tällä kertaa.

Tuossa alla olevassa kuvassa on vuorostaan polunreunus ja aluskasvillisuusideaa. Ajattelimme reunustaa polut sammaloituneilla puunrungoilla. Polun pinta tulisi vitikosta saatavalla hakkeella ja valmiiksi multaisassa alusmaassa varmasti viihtyisivät kaikki pikkuihanuudet =)


32 kommenttia:

 1. Työsarkaa riittää! Meilläkin kasvaa noita vesakoita, vallakin pihlajaa, sen kimppuun ajattelin ensi keväänä ryhtyä metsäpuutarhassa. Ihania kiviä ja paikkoja jonne voi kaikkea kivaa istuttaa! Metsäpuutarha on kyllä ihana ajatus ja sitä voi hiljalleen, jos malttaa, laajentaa ja syventää. Aluksi ajattelin että tuo alinkin kuva on Teiltä, mutta sitten huomasin ettei ihan vielä edes tetet kuki. Kaunis on tuo sammaloitunut puu, jolla polku on reunustettu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu - työsarkaa on aivan yllinkyllin, mutta onneksi kiehtovaa sellaista. Tuo sammaloitunut puureunus polkuihin oli ihan ykköslöytö =)

   Poista
 2. Huikeat mahdollisuudet omaava alue siellä! Valmiiksi jo vuokot ja nuo ihanat kivet<3 Voi onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän jännittää tuo metsämaan mylläys. Miten säilyttää kaikki ihanat vuokot hengissä.

   Poista
 3. Saman verran lunta on täällä Pohjois-Pohjanmaalla, mutta pakkasta on hieman enemmän. Aamulla oli -28 ja nyt jo -30. Meillä maalämpö lämmittää mukavasti, mutta takassakin pidetään tulta joka päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hrrrrr.... Niin kylmää koko ajan. Pahimpia ovat pohjoisen viimat. Ne niin kylmettävät huushollin.

   Poista
 4. Aika ihanat näkymät, sitä kohti siis!

  VastaaPoista
 5. Kuulostaa ihanalta suunnitelmalta!

  VastaaPoista
 6. Ihanat haaveillut sinulla! Metsäpuutarhan pohja näyttää hyvälle. Minulla savikko heinien kera=/ Hyvää vuoden alkua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuo metsänpohja on hiekkamultamaata. Humusta on aikalailla ja aluskasvillisuus jo nyt vehreää.

   Poista
 7. Hyviä suunnitelmia. Rinne on oiva paikka metsäpuutarhalle ja arboretumille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin peltomaiden työstön jälkeen mielikuvitusta suorastaan kutkuttava =)

   Poista
 8. Hienot suunnitelmat upealle paikalle!
  Ennen haapojen kaatamista, ne kuitenkin kannattaa kaulata keväällä. Muuten paikalle kasvaa haavikko.
  Aika ennen haapojen kaatoa kannattaa käyttää aikaa vesakon kaatoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, aivan mahtivinkki =) Kiitos kovasti. Pitääkin tarttua härkää sarvista ja aloittaa kuorinta.

   Poista
 9. Ihania suunnitelmia. Ja viimeinen kuva kertoo minunkin haaveeni saaresta. Olen istuttanut sinne jo narsissia, tetejä, krookusia ja tulppaaneja, saniaisia ja sinivuokkoja. Ja lisää pitää istuttaa. Polun reunustin juuri tuollaisilla sammaleisilla puilla ja polun päällystin kuorikkeella. En vaan muistanut laittaa kangasta alle, joten uusiksi menee. Heinät ja vesakko tunkee joka paikassa ylös, joten perkkaamista riittää. Näin pakkasilla (-28 C) on kivaa suunnitella kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Polkujen alle pitääkin muistaa laittaa jotain, jotta pysyisivät edes kohtuu kunnossa. Toivottavasti saan tuon vesakon hävitettyä.

   Poista
 10. Ihana paikka ja hienot suunnitelmat. Tuollaisesta rinnetontista minäkin haaveilen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin tuo metsikkö on tosiaan kiehtova, vaikkakin se sijaitsee aivan piilossa tuon toisen talon takana.

   Poista
 11. Teillä on mukavan vaihteleva tontti. Innostavaa ku saa vallata "uuren" alueen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Uudet aluevaltaukset ovat aina niin päälikköjuttuja =)

   Poista
 12. Tuossa saunassa on varmasti hyvät löylyt, oletteko kokeilleet? Mielenkiintoisia suunnitelmia. Toteuttamisen arvoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saunassa tosiaan saa hyvät löylyt =) Ja siellä on sellainen käsittämätön rauha.

   Poista
 13. Wau, meillähän on samanlainen projekti menossa. Tosin minun metsäpuutarhan "valmistumista" joutuu odottamaan paljon pidempään, sillä lähes kaikki puut joudun istuttamaan. Eikö olekin ihanaa, kun luovuus saa aina uusia haasteita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa =) Pitääpä tulla seuraamaan sun metsäpuutarhaprojektia oikein huolella =)

   Poista
 14. Hienoja suunnitelmia!
  On ihana, kun on tilaa tehdä erilaisia alueita puutarhaan. Meilläkin on tavallaan metsäpuutarhoja kahden metsän ja puutarhan rajamailla. Silloin kun oikein stressaa tai hermostuttaa, pienikin käppäily metsäpuutarhassa/metsässä auttaa.

  VastaaPoista
 15. Ihana kuva metsäpuutarhakasvillisuudesta ja kaunis tuo teidän rinnemetsä. Nuo aluskasvit vaativat tosiaan aika paljon humusta eli aikaa ja pohjatyötä, mutta sitten siitä tulee ihana. Meillä kun on metsänpohjat niin köyhää ja humuksetonta verrattuna eteläisempiin maihin.
  Tsemppiä lämmityssavottaan!

  VastaaPoista
 16. Metsäpuutarha näyttää varsin lupaavalta! Korkeusvaihtelu tuo paljon mahdollisuuksia ja upeita näköaloja. Ja että vielä tyhjillään oleva yksi asuinrakennuskin teillä, voi pojat! :D

  VastaaPoista
 17. Upean vaihteleva maasto antaa mahdollisuudet vaikka mihin. Nyt vaan unelmat ja haaveet lentämään! Ja niinkuin Sailakin tuossa totesi, tsemppiä lämmityshommaan! Kun talven kantaa puukuormia, jaksaa heti kevään tullen tarttua taas lapion varteen =)

  VastaaPoista
 18. OH YES. Nyt teillä on projektia, josta saan itsekin irti ja paljon. Tuo jyrkempi rinne on kuin omasta mökkipihasta, joten jään seuraamaan. Kokemuksesta tiedän, että teillä on kukkiva puutarha ennen kuin olen edes aloittanut, mutta ei se mitään, kaikki aikanaan. Kävin Riinalle hehkuttamassa, että taidan olla saanut havukuumeen ja tuonne omaan metsänrajaan sopisi kyllä havuja ja paljon...

  VastaaPoista
 19. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista