sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Metsäpuutarhaa rakentamassa =)


Lämpömittari on kivunnut +5 asteeseen ja mikäs olisikaan sen mukavampaa sunnuntaipäivän viettoa kuin puutarhatyöt =) Otin aamutuimaan härkää sarvista ja aloitin metsäpuutarhan raivaamisen. Alkupalaksi kaksi tuntia vitikon raivuuta ja lopuksi tunti haravointia - voi tätä ihanuutta =)

Kiviröykkiö alkaa olemaan kasvillisuutta vaille valmis. Vielä suunnittelutyö on sen verran vaiheessa, ettei aavistustakaan mitä kaikkea tuohon kiviröykkiöön lähteekään syntymään, mutta jotain kutkuttavaa. Siitä olen aivan varma =)

Kiskoin sulaneesta maasta vitikkoa juurineen irti ja haravoin metsän pohjan melkoisen raisulisti. Niin, että sain metsänpohjan muodot ja kivikot esiin. Sammaloituneet puunrungot jätin paikoilleen.

Kallioiden sammalpinnat puhdistin huolella, mutta jätin muutamia luonnon yksityiskohtia sijoilleen, jotta metsämäisyys säilyisi.


Tulevassa metsäpuutarhassa on muutamia haasteita. Valtaisan rinteen lisäksi sieltä täältä pilkistelee piikkilankaa. Alkujaan luulin, että sitä löytyisi vain rajan kohdalta, mutta mitä vielä. Sitä tuntuu olevan lähes joka paikassa. Kiskomalla se ei lähde maan syvyyksistä vaan avuksi pitänee ottaa lapio ja sivuleikkurit.


Toinen haaste löytyy kalliokielekkeen alta. Ensimmäiset vuodet pidimme tätä kallionkielekettä tuhkan kaatopaikkana ja paikalla on kymmeniä ja taas kymmeniä ämpärillisiä puutuhkaa, joka on kylläkin somasti sammaloitunut. Tuhkasta toki sipulikasvit pitävät ja niitähän tänne metsäpuutarhaan tulee, mutta rajansa niidenkin sietämällä tuhkamäärällä.


Muutoin metsänpohja on ihanan multavaa ja kuohkeaa. Paikalla olleet lehtipuut ovat vuosien saatossa pitäneet huolen maan humuspitoisuudesta. Rinne on täynnä erilaisia kallionkoloja ja uomia, joihin saa vaikka mitä ihanuuksia.


Vielä on vitikkoa vaikka kuinka raivaamatta, mutta suuri lupaus metsäpuutarhasta on jo olemassa. Voi kuinka maltankaan odottaa seuraavaa raivuupäivää. Nyt pitää kuitenkin etsiä karhunlaukan siemenet jostain kätköistä. Sillä haluan ehdottomasti karkunlaukkaa ja paljon tuonne metsikköön. Ja karkunlaukat tarvitsevat kylmäkäsittelyn itääkseen, joten mikäs sen parempi aika tehdä kylvöjä kuin nyt =)

48 kommenttia:

 1. Hyvät pohjat metsäpuutarhalle. Eihän tossa tarvitse pohjaakaan juuri muokata. Hieno tulee. Tätä mielenkiinnolla seuraan. Ja en vaan tajua miten teillä aina lumet sulaa ekana :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi meitä on siunattu vähälumisuudella =) Ei vaineskaan - tuo meri velloo sulöana vieressä ja toimii patterina =) Onneksi. Eilen oli kyllä sen verran ripsinyt lunta, että rinne oli niin liukas, ettei hommia voinut jatkaa, mutta tänään on jo maa paljaana jälleen =) Luulempa, että pelkällä maan muokkaamisella pärjätään jo aika pitkälle =)

   Poista
 2. Kalliorinne vain odottaa uutta kasvillisuutta. Saniainen ja ahomansikka näkyvät viihtyvän luonnostaan, ehkä sinivuokotkin tykkäisi paikasta.
  Täysin pilalle et ole maata onnistunut kalkitsemaan, kun sammal yhä kasvaa. Ja voihan osan maata hätätilassa kärrätä poiskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu paikalla kasvaa ihan sinisenään sinivuokkoja ja valkeana mattona valkovuokkoja ja ahomansikkaa. Luulempa, että tuohon tuhkaläjään keksimme jotain erityistä - ainakin kokeillaan. Pitää perehtyä tulivuorenpurkausalueiden kasvillisuuteen ja hakea vinkkejä maailmalta =)

   Poista
 3. Teillä on näköjään jo kaikki lumet sulaneet. Täällä on vielä lunta jäljellä, vaikka onhan sekin reilusti painunut lauhan sään takia.
  Mielenkiinnolla seuraan metsäpuutarhasi edistymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on kovasti lumetonta tänä talvena kun meri on vielä auki. Nyt vaan kaipaan pientä uutta vesisadetta niin hommat pääsisivät jatkumaan =)

   Poista
 4. Tammikuu puutarhatöissä. :) Mikäs sen hienompaa ja samalla kyllä vähän erikoistakin. Hyvä metsäpuutarha tuonne kyllä syntyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi aivan parasta kun talvi on tällainen. Niin ihanaa tehdä puutarhahommia kun luonto lepää eikä tarvitse kiiruhtaa rikkaruohojen tahtiin =)

   Poista
 5. Nyt jo puutarhatöihin, ihanaa kun meillä voi vain haaveilla. Kaikki on jään peitossa. Tuhkaan sekoittaisin turvetta, se sopii happamana tuhkan kaveriksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota turvetta minäkin ajattelin yhtenä vaihtoehtona. Tuhkaläjän alta paljastuisi kalliota kun sitä vähän kaivaisi ja tuhkaa voisi levitellä vähän suuremmalle alueelle =)

   Poista
 6. Höh! Siälähän on aivan täys rähinä päällä :) Ei oo epäälystäkää, etteikö tulisi hiano mettäpuutarha. Miälenkiintoosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi niin minäkin odotan tuon metsäpuutarhan muotoutumista =)

   Poista
 7. Voi miten upeaa, siellä pääsee jo puuhastelemaan! Ihastuttava meysäpuuha-alue syntymässä, huikeat puitteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa on vaan vähän haasteena lähes pystysuora jyrkkyys ja se, että alue jatkuu melko suurena. No puuhaa ainakin piisaa =)

   Poista
 8. Niin reipasta! Mutta varmasti kivaa päästä jo tammikuussa pihatöihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tammikuu on parasta puutarhailuaikaa kun ei ole mikään kiire hommien kanssa =)

   Poista
 9. Ei ole tarvinnut tänä talvena pitää montaa viikkoa rokulia puutarhatöistä.
  Ihanaa, että on saanut kääriä hihat. Tuo näyttää tosi hyvältä ja kauniilta metsäpuutarhapaikalta.
  Onnea koitoksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu rokulia ei ole juurikaan tarvinnut pitää =) Niin sormet syyhyävät jo noihin ulkotöihin, että huh huh. Kiitos tsemppaamisesta =)

   Poista
 10. Kun tein Lauran haastepostausta, ajattelin että jokohan Jori on päässyt haravoimaan (viime vuonnakin haravoit jo helmikuulla, jos oikein muistan), mutta vielä mitä, olet päässyt kunnolla pihatöihin! Voi mitä onnea! Ihanan metsäpuutarhan varmaan saatte!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea on lumettomat talvet ja koskemattomat alueet =) Tämähän on kuin tutkimusmatkailua =)

   Poista
 11. Voi ihme, lumesta ei tietoakaan! Hyvä sinä, sinne vaan hommiin! Meillä menee pari kuukautta , että pääsemme tuohon pisteeseen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi on ihme maa kun pituutta piisaa niin kelit ovat ihan äärestä laitaan. Mutta muutama kuukausi vielä tällaista keliä niin metsäpuutarhan pohjatyöt ovat kunnossa =)

   Poista
 12. Voi ihme, lumesta ei tietoakaan! Hyvä sinä, sinne vaan hommiin! Meillä menee pari kuukautta , että pääsemme tuohon pisteeseen:)

  VastaaPoista
 13. Kutkuttava projekti<3 Meilläkin löytyy tuota piikkilankaa, aina kun kaivan lähellä pellon reunaa:) Olen taiteillut siitä jo monta kranssia:)
  Karhunlaukka sopiikin tuonne ihan todella ihanasti<3 Ja tietysti vuokot, eikös niitä sillä kasvanutkin jo luonnostaan?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo piikkilanka on kyllä niin viheliäinen kaveri, mutta kranssi idea kyllä pitääkin laittaa korvan taakse, niin saisi mokomat hyötykäyttöön =) Kiitos vinkistä =) Vuokkoja metsä on jo valmiiksi pullollaan =)

   Poista
 14. Metsäpuutarha on kyllä tosi kiehtova ajatus. Täällä vasta ajatus, mutta teillä näyttää ihmeen keväiseltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsäpuutarha on niin kiehtova ja erilainen kuin nuo pellolle rakennetut puutarhat. Aivan koko mieli syyhyää jo tuonne metsänuumeniin mylläämään =)

   Poista
 15. Alueesta tulee mahtava, voin jo kuvitella ihanat karhunlaukkakasvustot sinne. Kylläpä siellä onkin jo keväisen näköistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kumpa karhunlaukat lähtisivät viihtymään alueella. Silloin kun ne muodostavat valkean maton metsänpohjaan ne näyttävät niin ihanilta =)

   Poista
 16. Nyt täytyy kyllä ihailla moista uudistusvimmaa, millä olet laittanut tapahtumaan! Meikä möllöttää sisällä ja puutarhaa en ole edes ajatellut vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin niin tuskastunut tuvassa istuskeluun, että oli aivan pakko ruopaista hommat käyntiin, etenkin kun kelit olivat niin suosiolliset =)

   Poista
 17. Mahtavia kuvia, tuli myös kevätfiilis näistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Täällä jo linnut livertävät kevätlaulujaan. Mutta kyllä takatalvi varmasti vielä saapuu =)

   Poista
 18. Olen niin kade! Täällä on lunta ja jäätä niin ettei vielä voi edes haaveilla puutarhatöistä! Varmaan tulee ihana rinne. Meidän saaressa on sammaleisia puita ja olen istuttanut sinne krookuksia, tasetteja, saniaista, sinivuokkoa, lemmikkiä ja alppiruusuja. Vielä paaaljon pitäisi laittaa lisää, hiljaa hyvä tulee. Ennestään siellä kasvaa isolla alueella kieloja ja rentukoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten ihana se sinun metsäpuutarha onkaan. Nuo kielot olinkin jo melkein unohtanut. Meillekin tarvitaan ehdottomasti kieloja =)

   Poista
 19. Siellä ollaan jo puutarhatöissä, täällä vielä ihastellaan lumista maisemaa;)
  Meidän metsäpuutarhapläntistä kaadettiin viime syksynä yksi iso kuusi, enää siellä on yksi kuusi jäljellä, hmmm voikohan sitä enää edes metsäpuutarhaksi kutsua...Mutta jotain pienempiä puita sentään on jäljellä ja suunnitelmissa joidenkin istutustakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meiltäkin pitäisi kaataa puita niin saataisiin valoakin metsikköön. Metsikön alareunassa on valtaisia haapoja, jotka pimentävät alueen lähes kokonaan kesäisin.

   Poista
 20. Sinä olet kyllä minun puutarhapuuhastelijaguru! Mistä tuota virtaa riittää? :) :) Tuosta(kin) paikasta tulee takuulla mahtava! Ja miten kummassa siellä näyttää noin keväiseltä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) Täytyy kyllä sanoa samaa Sinusta. Kukkala on niiiiiiiiiin nautinnollinen ja inspiroiva paikka =)

   Poista
 21. Voi ei, ihan eppaa, teillä on jo noin sulaa :D Ei vaan, projekti vaikuttaa hyvältä ja kivet ovat komeita. Meidän metsäpuutarha on vielä hennon lumen peitossa, onneksi siellä sentään pystyy jo kävelemään. Touhukkaita hetkiä sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) Nyt loska ja liukkaus on vähän hidastanut puuhailuja, mutta odottelen kovasti vesisadetta avukseni =)

   Poista
 22. Ihan täydellinen aihio metsäpuutarhalle, kieli pitkällä odottelen mitä ihanuuksia sinne istutatte :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin tuo on mitä ihanin paikka metsäpuutarhalle, kunhan alue vaan saadaan valjastettua metsäpuutarhan käyttöön ja päästään vitikosta eroon =)

   Poista
 23. Oi että tuosta tulee kyllä niin ihana paikka! Onnelliset <3

  VastaaPoista