sunnuntai 7. helmikuuta 2016
Karhunlaukkaa =)
Tänään kylvin karhunlaukkaa =) Kasvihuoneessa on viime vuonna kylvetyt siemenet odottamassa kylmäkäsittelyn vaikutusta ja kasvuun lähtöä. Nyt olikin jo hitusen kiire tälle uudelle kylvökselle, koska karhunlaukka vaatii ensin muutaman viikon huoneenlämpöä ja siementen aktivointia ennen kuin kylvöksen voi siirtää ulos 4-6 viikoksi kylmäkäsittelyyn. Haluan nimittäin metsäpuutarhaan paljon karhunlaukkoja =) Karhunlaukat ovat melko hyviä mesikasveja ja siten metsäpuutarhan uumeniin voisi löytää tiensä myös ihanaiset päiväperhoset.
Karhunlaukan sanotaan olevan hankala kasvatettava siemenistä, joten katsotaan miten omat kylvökseni menestyvät. Monissa lähteissä sanotaan, että kylmäkäsittelyn lisäksi karhunlaukan siemenet vaatisivat myös ns. kuivakäsittelyn itääkseen. Eli kylvösten tulisi käsittääkseni kylmäkauden jälkeen päästä myös kuivahtamaan. Mene ja tiedä - kasvihuoneen kylvökset ovat ainakin päässeet kuivahtamaan ;)
Karhunlaukkaa kasvaa suurina kasvustoina ravinteikkaissa lehtimetsissä mm. Ruotsissa ja Saksassa. Karhunlaukka suosii kalkkiperäistä maaperää, aikaisin keväällä paistavaa auringonvaloa ja myöhemmässä kasvun vaiheessa varjoa pidättämään kosteutta maaperässä.
Joidenkin lähteiden mukaan karhunlaukka on saapunut pohjolaan viikinkien mukana. Karhunlaukan korkean c-vitamiini- ja rauta-pitoiduuden vuoksi se oli näet muinoin merimiesten suosiossa.
Karhunlaukka on ollut viime vuosina varsinainen ruuanlaiton trendikasvi. Sen mieto valkosipulin tuoksu ja aromi toimii erinomaisesti ruuanlaitossa ja lisäksi karhunlaukan nuoret lehdet ovat erityisen herkullisuutensa lisäksi myös erityisen terveellisiä. Venäläiset mm. säilövät karhunlaukan varsia etikkaan ja herkuttelevat niillä aivan kuin smetanalla hunajalla ja suolakurkuilla. Njamskis =) Tuskin maltan odottaa karhunlaukkakasvustoni varttumista.
Karhunlaukan siemenet ovat tyypillisiä allium-suvun siemeniä, mustia, pyöreitä ja kovia. Kylvimme siemenet turveruukkuihin. Kuten olen moneen otteeseen täällä kertonutkin niin suosin kylvöksissä turveruukkuja, koska lähtökohtaisesti niitä ei tarvitse steriloida juuripoltteelta. Lisäksi turveruukut ovat suhteellisen edullisia, kauniita ja näppäriä =)
Jokaiseen kennoon 4-5 siementä =)
Ja päälle vermikuliittia. Käytän lähes aina siementen peitteeksi tuota vermikuliittia. Ainoastaan suuret, syvälle kylvettävät siemenet peitän mullalla.
Sitten nimikyltit paikoilleen, jotta vielä myöhemminkin tiedetään mitä tuli kylvettyä. Nelsonilta löysin mukavia muovitikkuja viime kesänä, joissa myös pysyy nuo lyijykynämerkinnät.
Vielä vettä kylvöksen päälle ja kylvös suureen pakastepussiin, jotta kylvös pysyy sopivan kosteana. Ja ei muuta kuin odottelemaan pari viikkoa, että kylvökset voi siirtää ulos. Tiesittekö muuten, että germaanit uskovat karhunlaukan maagisiin voimiin? Karhunlaukan uskotaan karkoittavan pahoja henkiä ja karhun uskotaan saavan voimansa juurikin karhunlaukan lehdistä =) Toivottavasti metsäpuutarhamme ei houkuttele karhuja puoleensa, sillä muutama vuosi sitten vain noin 300 metrin päässä metsäpuutarhastamme majaili karhu =)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Toivottavasti siemenet itävät ja saat kasvatettua rehevän karhunlaukkamaton metsäpuutarhaasi.
VastaaPoistaTäytyy pitää peukkuja =) Karhunlaukat ovat niin ihastuttavia juurikin metsässä =)
PoistaItselläni ei ole kokemusta karhunlaukan kylvämissä, mutta muita laukkoja olen kylvänyt ja parikin vuotta voi itäminen kestää. Itselleni löysin tuppaan karhunlaukkaa puutarhaseuran taimivaihdosta, oi onnea!!
VastaaPoistaOi, oi, on kyllä pitkä aika odotella tuo pari vuotta. Nyt kyllä pitää nostaa kaikki peukut pystyyn laukkojen puolesta =)
PoistaVirossakin karhunlaukka on yleinen, toin sieltä taimen omalle yrttimaalle ja viime kesänä se jo kukki. Syödä en raaskinut, ensin saa taimi vahvistua.
VastaaPoistaTai ehkäpä pitää jostain löytää muutama taimi, niin pääsisi aluilleen tämän projektin kanssa =)
PoistaOnnea kylvöksiin!
VastaaPoistaTuo muovipussi onkin kätevä noille turveruukuille. Kerran käytin turveruukkua kylvöksiin ja kaikki kuivui kokoon jossakin vaiheessa. Nyt uskallan taas tarttua noihin, kun sujautankin koko ruukun muovipussiin.
Tuo pakastepussi on niin oiva, aivan kuin ruukut olisivat pienoiskasvihuoneessa =)
PoistaVoi miten jännä postaus <3 On aina yhtä mystistä, kuinka pienestä siemenestä saa uutta ihmettä. Samaisia turveruukkuja käytän pelargonien pistokkaille...
VastaaPoistaMukavaa kuulla, että postaus miellytti =) Jotenkin piti hitusen ottaa noista laukoista selvää =) Kasvit saavat niin uutta ulottuvuutta kun niistä tietää hitusen enemmän =)
PoistaKarhunlaukasta minäkin haaveilen, toivottavasti kylvökset onnistuvat! Kerrothan sitten, miten itämisen kanssa kävi? Pitääkin alkaa kaivella omia siemenvarastoja, jos sieltä löytyisi kylmäkäsittelyn vaativia pussukoita. Meillä kun ei ole kasvihuonetta enää, niin kylvökset täytyy tehdä vähän myöhempään, ettei taimista kasva pitkiä ja honteloita.
VastaaPoistaRaportoin ilman muuta laukkojen etenemisestä. Ajattelin malttamattomana jopa hakea Viktoriuksesta kylmäkäsittelyssä olleet laukat sisälle lämpöön, jos vaikka nyt itäisivät =)
PoistaKarhunlaukan olen aina sujuvasti sivuuttanut, mutta tuntuu tämän postauksesi jälkeen että sitä on lähes välttämätöntä kasvattaa! Mielenkiintoinen postaus kertakaikkiaan ja toivottavasti saat laukat hyvään kasvuun!
VastaaPoistaAivan välttämättömiähän nämä ovat ;)
PoistaOlen kahdesti saanut karhunlaukan taimia, ensimmäinen kuoli ja toinen kasvoi, mutta ei kamalan hyvin menestynyt. Siirsin sen toisen uuteen pihaan ja toivon sen nousevan taas keväällä ylös ja viihtyvän paremmin. Aivan ihana kasvi, kun saisi sen vain viihtymään paremmin :)
VastaaPoistaNyt toivotaan onnea laukallesi =) Kumpa ne viihtyisi hyvin ja levittäytyisivät =)
PoistaHyvät ohjeet! Himpun eka ihmettelin kasvivalintaa, mutta olin unohtanut metsäpuutarhan. Mikä ihana syy kylvää taas satoja taimia lisää :D
VastaaPoistaJuu nyt siemenet vilisee päässä - oi tätä kylvösten autuutta =)
PoistaTeidän kylvötouhunne näyttävät aina niin innostavilta!
VastaaPoistaMäkin tykkään noista turveruukuista, kun maatuvat sitten myöhemmin ja ovat kivan näköisiä.
Myös sanomalehtipotit ovat mukavia.
Tuota karhunlaukkaahan täytyykin kokeilla, vaikkei täällä ole onneksi karhuja näkynyt.
Kylvöpuuhat ovat niin kiehtovia, että niihin pitää aina oikein huolella valmistautua =) Harmi vaan, että paras kylvöpöytä on puuhella ja jouduin purkamaan työpisteeni lämmityksen tieltä =)
PoistaKiva postaus, hyvät ohjeet mukana. Toivottavasti laukat lähtevät hyvään kasvuun. Mukavaa laskiaissunnuntain iltaa!
VastaaPoistaPidetään peukkuja laukoille ja mukavaa alkavaa viikkoa Teille =)
PoistaHyvältä näyttää kylvötouhut. Tuo karhunlaukka on kyllä monella tapaa mielenkiintoinen kasvi!
VastaaPoistaMullan tuoksussa on jotain niin kiehtovaa ja pienissä siemenissä =)
PoistaToivottavasti itävät, kuulostaa kiehtovalta ja kauniilta kasvilta.
VastaaPoistaItämistä minäkin niin toivon =)
PoistaVoi, kun siemenet itäisivät ja saisit rehevän kasvuston metsäpuutarhaan. Mielenkiinnolla seuraan.
VastaaPoistaVoi kunpa jonakin päivänä olisi oikea valkea matto tuolla metsäpuutarhassa =)
PoistaOlen löytänyt Israelissa laukkoja luonnosta. Jos asuisin siellä, siirtäisin luonnonkasveja pihalleni. En tiedä onko se luvallista, mutta varmaan ne menestyisi jos kasvavat hiekan keskelläkin karussa maassa.
VastaaPoistaKeväisin ihastelen aina unikkopeltoja, kruunuvuokkoja ja syklaameja luonnossa.
Ihanalta kuulostaa metsässä vapaana kasvavat laukat =)
PoistaOlen miettinyt, mitä istuttaisin metsänreunaan leikkimökin viereen,,,seuraan mielenkiinnolla kylvöstesi etenemistä ja saatoin keksiä ratkaisun. Kaunista ja hyödyllistä:)
VastaaPoistaKiva blogi sinulla. Tulin ensi kertaa vierailulle ja jäin:)
Tervetuloa blogiin ja mukavaa, että jäät seuraamme =) Metsänreunojen kasvillisuus on niin kiehtovaa =)
Poista