perjantai 12. helmikuuta 2016

Latva-artisokkaa kasvattamassa =)


Viime sunnuntaina kylvin latva-artisokan siemeniä kaksi pussillista. Latva-artisokat ovat vanha tuttavuus, sillä olen niitä aiemminkin kasvattanut tuonne potageriimme. Tällä kertaa tosin olen melkein kuukauden jäljessä viimekertaisista kylvöistä. Latva-artisokat ovat superhitaita kasvamaan ja siten niiden esikasvatus on syytä aloittaa jo mieluummin tammikuun puolella.

Useat lähteet väittävät, että latva-artisokan siemenet ovat huonoja itämään ja ylipäänsä niiden kasvatus on vaativaa. Itse olen hitusen toista mieltä. Vuosittain kun noita kylvöksiä on tullut tehtyä melkoisesti niin touhu on tuonut vuosien varrella myös kokemusta. Olen todennut kolme erityistä asiaa, jotka on syytä huomioida kylvöksissä ja näistä yksi tehoaa erityisesti latva-artisokkiin. Mitä suurempia siemenet ovat niin niiden itävyyteen tehoaa yleensä kaksi asiaa. Kovakuorisiin siemeniin tehoaa kynsifiilalla pinnan hienoinen rikkominen ja pehmytkuorisempiin, joihin nuo latva-artisokat kuuluvat niin kädenlämpöisessä vedessä liottaminen. Tälläkin kertaa turvauduin tuohon liottamiseen. Annan siementen rauhassa pullistua vedessä. Joskus riittää muutama tunti ja toisinaan taas anna niiden turvota yön yli. Siemenet imevät itseensä vettä ja aktivoituvat tulevaan kasvukauteen jo ennen mullan uumeniin pääsyä. Ja tälläkin kertaa tämä tuntui tepsivän, sillä tänään raotin muovipussia turveruukkujen päältä ja kas - sieltähän pilkotti jo nyt viiden päivän jälkeen pikkiriikkisiä latva-artisokan alkuja =)


Kohta siis alkaa pikkutaimien kasvatus. Latva-artisokat talvehtivat kohtalaisen huonosti näillä leveyksillä. Varmin tapa saada kunnon artisokkasato on siirtää juurakot talveksi kellarin uumeniin ja ottaa ne taas kevään tullen sieltä kasvuun. Vanhaan talvetettuun juurakkoon voi kasvaa herkullisia nuppuja 6-8 kpl kun vuorostaan siemenestä kylvettyihin ehtii tulla vain 1-3 nuppua. Ehkäpä testaan tänä syksynä talvettamista.

Latva-artisokkien kasvatuksessa on myös muutama niksi, millä ne saa menestymään. Ensinnäkin ne rakastavat runsasravinteista, vettäläpäisevää ja muohkeaa maata. Toisekseen ne rakastavat ravittua vettä, vettä ja vettä, siinä määrin, että kosteuttapidättävä ruohokate on oiva apuri niiden kasvatuksessa.

Kohta pääsemme siis seuraamaan latva-artisokkavauvojen matkaa kohti potageria =) Niin ja kolmas niksi noissa kylvöksissä koskee pikkiriikkisiä siemeniä, joista monet vaativat valoa itääkseen ja niiden kylvöksissä aiemmin käyttämäni vermikulaatti on oiva apu =) Mukavia kylvöhetkiä Teille muillekin =)


24 kommenttia:

 1. Olen aina luullut, että latva-artisokka on hankala kasvatettava, että en ole edes uskaltautunut kokeilemaan. Kiva, kun mursit ennakkokäsitykseni. Muuten se on niin komea kasvi, että sitä ihan mieluusti kyllä silmäilee puutarhassaan. Saa nähdä josko ensi vuonna uskaltautuisin minäkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin Irene kokeilemaan. Siemenet itävät yhdessä hujauksessa =)

   Poista
 2. Kiva seurata latva-artisokkiesi kasvua,raportoithan varmasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin täälläkin ollaan innolla odottamassa artisokkien kehittymistä =)

   Poista
 3. Minulla on larva-artisokat nyt sirkkalehtivaiheessa ja osa on aloittamassa uusien lehtien kasvattamista. Kokeilen latva-artisokkaa ensimmäistä kertaa, joten saa nähdä kuinka käy! Liotin muuten myös siemenet ja ne lähtivät suurin osa kasvuun! Ihania kylvöhetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että kylvöksesi ovat lähteneet hienosti käyntiin =)

   Poista
 4. Peukkuja yrityksellesi. Siemenkasvatus ei ole minun juttuni, mutta kauniit kuvasi toimivat hyvinä yllyttäjinä. Hyvää ystävänpäivää sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) Siemenkasvatus on superihanaa - ei muuta kuin kokeilemaan

   Poista
 5. Muistankin täällä joskus ihailleeni kauniita latva-artisokan kukintoja. Kiva, että kylvät niitä taas! =)

  VastaaPoista
 6. Kiitos tästä postauksesta. Hyvää tietoa tuli. Toivotaan, että kylvö onnistuu. Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
 7. Nostan hattua! Mä jätän nämä nyt väliin, koska tiedän, että esikasvatettavien lista on nytkin jo karmaisevan pitkä. Innolla, kauhulla ja jännityksellä taas odotan kevättä :D Nyt nautin vielä kodista, jossa pinnoilla mahtuu tekemään muutakin kuin ihmettelemään alati kasvavaa pottiarmadaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pottiarmada alkaa täälläkin näyttämään pahaenteiseltä. Huh huomenna menee koulintaan liki 40 artisokkaa =)

   Poista
 8. Olen ajatellut, että latva-artisokan kasvatus on liian vaikeaa, ja jättänyt siemenet kauppaan. Ehkä sittenkin voisi kokeilla.

  VastaaPoista
 9. Minäkin kylvin latva-artisokkaa tänä aamuna. Ai niin ja pari pussillista karhunlaukkaa :) Taisin saada hieman vaikutteita sieltä päin ;D

  VastaaPoista
 10. Odottelen parantuvani pariviikkoisesta flunssasta, että pääsisi kylvöpuuhiin. Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
 11. Minäkin kylvin latva-artisokkaa, ensimmäisen kerran. Kylvökset itivät muutamassa päivässä kun pidin niitä pesuhuoneen lattialla, jossa on lattialämmitys. Vähän jopa hirvittää minkä kokoisia ne on kesäkuussa, kun nyt ovat jo kasvaneet useita senttejä;)

  VastaaPoista