tiistai 25. heinäkuuta 2017

Matkalla tunkioon =)

Se on jälleen se aika vuodesta kun kaikki on ryöpsähtänyt yli äyräiden ja on aika käydä karsintatalkoisiin. Monet ihanat kukkijat ovat kovia siementämään ja levittäytymään, joten kukat on syytä leikata ennen siementämistä alas ja viedä visusti tunkioon. Tällä kertaa on kaikkien keltaisten vuoro päästä kottikärryihin. Jättipoimulehdet, kullerot ja ängelmät ovat lopettamassa kukintaa ja pikkuhiljaa siemenet alkavat kypsymään.

Potagerin käytävät ovat melkein ummessa ja näkymät jokilaaksoon ovat kadonneet.

Askel askeleelta jättipoimulehdet ja sormustinkukat pääsevät kottareiden kyytiin.

Tuskaisan hidasta puuhaa, mutta palkitsevaa. Käytävät ja muodot piirtyvät taas pikkuhiljaa paremmin esiin.

Tässä kahden kukkapenkin jättipoimulehdet =) Jäljellä on vielä 26 penkkiä ;)

Kulleroiden hehku on uskomattoman voimakas. Ne ovat poikkeuksellisen kovia lisääntymään meidän hiekkamultamaassa.
Ja homma jatkuu keskiympyrään ja keskiakselin alaosaan. Jos vaikka kasvillisuuden sekaan hukkunut ihana naisfigurikin taas saataisiin esiin =)

22 kommenttia:

 1. Minä en paljoakaan saa aikaiseksi karsia, annan vaan hulluna kaikkien kukkien kukkia...ja siementää😂 Tämä metodini ehkäpä vielä joskus kostautuu, sillä nyt meillä jo kasvaa esimerkiksi ranskantulikukkaa kuin rikkaruohoa. Se villiintyi kellarin paikalta kaivettuun maakasaan🤔 Vaan on se kyllä kaunis rikkaruoho💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuo metodi kostautui niin ankarasti, että Siperia opetti katkomaan kukkavana. Joskin maa on hiekkamultaa ja lähes kaikki siemenet itävät siinä.

   Poista
 2. Voi ei, sydämeni itkee tarhurin kyyneleitä! Kauniit kukkalastit kottareissa viimeisellä matkallaan kohti kompostia, milloinkaan meillä ei tuollaista tarvi tehdä, meillä ei lisäänny muut kuin hopeahärkki jota olen kurittanut kovalla kädellä. Hernepensaskujanteelta meille muuttaneet kullerot kukkivat ihanasti yhdessä tähtililjan ja pellavaliljan kanssa - aika kaunis yhdistelmä, vaikka värimaailma ei ihan omani olekaan! Teillä on hyvä kasvualusta ja rehevää kasvua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kunpa meilläkin kasvit lisääntyisivät hillitymmin. Hikinen hiekkamultamaa pistää itämään joka ikisen sinne tippuneen siemenen. Kullerot ovat erityisen ihania, mutta niin levittäytyväisiä.

   Poista
 3. Teillä on uskomaton voima tuossa maassa. Nuo kottikärryt ovat tavattoman kauniissa lastissa. Kieltäydyn ajattelemasta, että ne matkaavat kompostiin. Ajattelen lähinnä kauniita kukkakimppuja.

  On teillä myös aika määrä kukkapenkkejä potangerissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maata lannoitetaan joka vuosi palaneella hevosenkakilla, mikä on sekoitettu turpeeseen. Ja maa on kovasti hikevää kuivinakin vuosina.

   Poista
 4. Siälittää kahtuu kottikärryjä. Onhaan se totta että on karsittava jotta suap siistinä kestämään penkit. Tulikukkoo miekin oon keränny jo ruusuke vaiheessa pois jotta ei levviis vaikka minne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkamaljakotkaan eivät vedä näitä ihanuuksia =) Mutta tunkio kukoistaa kuin jättimäinen kukkakimppu ;)

   Poista
 5. Mikä määrä kauneutta menossa kompostiin, IIK! Sisäinen esteetikkoni kokee kauhun väristyksiä. Eikö näitä voisi jakaa jonnekin jonkun iloksi...nyyh! Tai myydä pop.up:ina meille kaupunkilaisille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on hyvä idea - jakaa muiden iloksi. Mutta nuo ovat jo niin kuihtumassa, että terälehdet varisee liikutellessa.

   Poista
 6. Voisitteko kärrätä nuo kottikärryt tänne meille? :) Teidän kyllä pitäisi myydä nuo leikkoina, sääli laittaa tuollaisia ihanuuksia kompostiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tarttis olla siirtolapuutarha tuossa vieressä niin voitais kärrätä =)

   Poista
 7. Oi ei---minusta ei ole tuohon, mutta minulla on onneksi pupu, joka pitää poimulehdet kurissa, tosin rajansa hänenkin mahdilla ;)...kulleron ostin vasta nyt kesällä ja toivon, että leviää ja leviää ja leviää :) On niiiiiiin kaunis <3
  Tänä kesänä tehnyt/laajentanut jo 6 kukkapenkkiä ja taas kutsuu yksi...nyt pienennän ja muutan muotoa tulevan terassin vuoksi.
  Mukavaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuun minäkin haaveilin levittäytymisestä nyt 10 vuotta myöhemmin kaikki levittäytyvä on suorastaan painajaismaista.

   Poista
 8. Ihana tuo teidän viidakkonne :-) ja hyvä pointti, ylenpalttinen siementäminen on hyvä estää. Mutta täällä betoniksi kuivuneessa savimaassa ei hirveästi pelkoa siementaimista ylipäätään ole :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuh melkoinen viidakko =) Voi ja oih - meillä oli edellisessä puutarhassa juurikin tuota halkeilevaa ja kivikovaa savimaata ja ymmärrän tuskasi.

   Poista
 9. Voi, minäkin ottaisin koko kärryllisen mielelläni maljakkoon!<3
  Ilmankos mulla nuo poimulehdet meinaa olla hieman valoillaan.;D Täytyypä kerätä niitä lisää maljakkoon. Mulla sitä kasvaa vain kahdessa penkissä, onneksi!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poimulehdet ovat melkoisia valloittajia ja niin tiukasti maassa kiinni, että kitkeminenkin vaatii työkaluja.

   Poista
 10. Vaikka ihania kukkia onkin, niin kylläpä näyttää siistiltä karsinnan jälkeen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Karsinnan jälkeen tulee aina tilaa kummasti ja potagerin rakenteet piirtyvät selkeämmin esiin.

   Poista
 11. Jättipoimulehden kukinnot on kyllä katkottava ennen siementen kypsymistä, olen sen oppinut vähän niinkuin kantapään kautta:)

  VastaaPoista