keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Kirsikkamehua ja kovaa kuntoa!Huh hellettä! Ulkona on helteen lisäksi vuotuinen puusavotta kiivaimmillaan. Siinä tuoksinassa tuppaa lihakset kipeytymään ja googlettelemalla löysinkin tässä taannoin artikkelin, jossa kerrottiin hapankirsikkamehun palauttavista vaikutuksista. Ei siinä sitten muu auttanut kuin kesken klapien heiton kiivetä tikkailla kirsikkapuiden latvuksiin ja poimia viimeinen ämpärillinen kirsikoita ja pistää mehumaija tulille.


Mehumaijan ehdoton paikka on pihalla. Samalla kun pohjalla oleva vesi lämpiää voi pikkuhiljaa täyttää kirsikoita höyrykattilaan. Lisäksi mehun keitto on huomattavasti huolettomampaa.


Tiputtelin kuuman hapankirsikkamehun suoraan uunissa lämmitettyihin mehupulloihin. Maukasta mehua syntyi kuusi patenttipullollista ja nyt klapisavottaa voi taas rauhassa jatkaa. Puuvajassa on jo reilu 15m³ ja heittelemättä 25m³, joten kirsikkamehu tulee totisesti tarpeeseen.


15 kommenttia:

 1. Voi jestas miten ihana postaus, kirsikkamehua!! Tykkään hirveästi kirsikoista, kaupassa jatkuva etsiminen kaikkea kirsikanmakuista, jogurtti, karkit, keksit tai mitä tahansa. Minulla nuori hapankirsikkapuu, mutta vasta ihan muutamia kirsikoita on tehnyt. Miten on, onko kirsikat suurta herkkua linnuille, ainakin saskatoonpuu näyttää tyhjentyvän ihan hetkessä. Miten puun marjat suojataan linnuilta, olen miettinyt..
  Ihanan paljon sait mehua, loistojuttu! Toivottavasti minäkin joskus tulevaisuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsikkamehu on niin hyvää =) Meillä linnut ovat antaneet puiden olla kohtalaisen rauhassa. Ja puiden latvustoissa, jonne ei edes tikkailla yletä on niillä herkkuapajat tarpeen vaatiessa. Kirsikat ovat vanhemmiten alkaneet tuottaa jättisatoa =)

   Poista
 2. Kirsikkamehu on hyvvää ja olen ihan samaa mieltä; mehu keitetään ulkona (jos siihen vaan on mahdollisuus). Lähes vaivatonta mehujen tekoa :)
  Tsemppiä puutalkoisiin <3

  VastaaPoista
 3. Kirsikkamehu on kyllä herkkua, meillä äiti sitä aikoinaan keitteli! Nyt alkavat viinimarjamehutalkoot lähestyä, metsävadelmia on jo kerätty mehuakin varten! Mehumaija ulkona onkin hyvä idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viinimarjamehutalkoot lähestyvät täälläkin. Meillä viinimarjat kylläkin menee pääasiassa kokonaisina pakkaseen.

   Poista
 4. Kirsikoita on pakastin täynnä.
  8 ämpärillistä ja vielä puissa on poimittavaa.
  Vanhanajan suuri kirsikkapusikko.
  Se nyt kiinnostaa että miten paljon laitoit sokeria mehuun?
  Se on myös ihmetyksen aihe tänä vuonna että missä ovat räkätit?
  Yleensä kirsikat tulevat syödyksi ennen kuin ovat edes kypsiä.
  Hyvää kesän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mahdoton mikä määrä kirsikoita! En laittanut lainkaan sokeria, ihan pelkkää mehua pulloissa. Mutta mehua tuli sen verran vähän, että laskin, että se säilyy jääkaapissa ilman sokeria jonkun aikaa. Nyt on enää yksi pullo jäljellä. Niin säilytysaika ei ole pitkä. Räkättejä ei ole täälläkään juurikaan näkynyt. Mukavaa kesän jatkoa myös Sinulle!

   Poista
 5. Oi, kuinka te olette ahkeria tällä helteellä!
  Kuumaa hommaa on sekä puusavotta, että mehun keitto.
  Meillä linnut huolehtivat hyvin kirsikkasadosta ja nauttivat sen palauttavasta vaikutuksesta. En ole raaskinut verkottaa suurta hapankirsikkapuuta, enkä kyllä ylettyisikään. Onneksi ollaan saatu alaoksien marjat popsittua suoraan suuhun. Mehu näyttäisi kyllä niin herkulliselta ja sen palauttavat vaikutukset olisivat kyllä tällä helteellä tarpeenkin.
  Mukavia hellepäiviä ja muistakahaan välillä istuskellakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puusavotta painaa niin päälle ja nyt ei ainakaan tarvitse pelätä klapien kastumista ;) Hapankirsikkapuun suojaaminen verkolla on täysin mahdoton tehtävä. Mutta sopu sijaa antaa tuolla puun uumenissa =) Mukavia hellepäiviä sinnekin =)

   Poista
 6. Kirsikkamehu on vielä haaveena, mutta joskus varmaan pääsen sitä keittelemään, kaksi kirsikkapensasta (kiitos Riina!) kasvaa herkkutarhassa. Kuumensitko pullot uunissa ilman tiivistettä? Onpa teillä kova puusavotta, mutta talvella ilolla kiittelee kuivia puita palamassa uunin pesässä pakkasen paukkuessa. Joko voit paremmin, toivottavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vanhetessaan nuo hapankirsikat tuottavat yhä suurempia satoja. JHoten varmasti sielläkin päästään nauttimaan herkuista. Tempaisin pullot uuniin tiivisteineen päivineen ja hyvin tuntuivat kestävän. Annoin niiden olla jopa kohtalaisen kauan kun häärisin muita hommia saman aikaisesti. Juu meillä tuo vuotuinen klapin menekki vaihtelee 30 - 40 kuution välillä kun huusholli lämpiää pelkkien pönttöuunien voimin. Klapien puuvajaan saanti on kuin laittaisi rahaa pankkiin =) Sen verran se sydäntä lämmittää kun vuotuiset klapit ovat kuivassa ja suojassa. Juu kädet ovat jo taas entisellään ja olen muistanut vaihteeksi käyttää hanskojakin.

   Poista
 7. Voi tulisipa meidänkin kirsikkapuusta joskus niin paljon satoa, että voisi mehua tehdä. Puu on vielä nuori, mutta ehkä joskus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhemmiten hapankirsikan sato kasvaa melkoisesti. Meidän puut on nyt 10 vuotta vanhoja ja sato aina vaan suurenee vuosi vuodelta.

   Poista
 8. No, nyt on ihana tuote. Kaunis punainen kirsikka ja tyylikäs pullo. Niin hehkuva väri ja kirkkaus...alkaa ihan mehu maistumaan suussa. Taidan kirjoittaa joulupukille - "Toivon yhden pullon kirsikkamehua". Luuletko, että toive toteutuu...

  Täytyy sanoa, etten ole ennen nähnyt enkä kuullut kenenkään tekevän kirsikkamehua. Jo sieluni silmin suunnittelen etikettiä ;)

  VastaaPoista