tiistai 29. lokakuuta 2019

Hempeilevää Halloweenia ja koristekurpitsoja!

Halloweenin juuret juontuvat aikaan ennen ajanlaskumme alkua. Muinaiset keltit viettivät tähän aikaan vuodesta kesäkauden ja sadonkorjuun sekä tulevan talvikauden taitekohdassa. Kelttien samhain -juhla oli kesän loppu ja talven alku. Tähän lokakuun ja marraskuun taitteeseen ajoittuvaan ajankohtaan liittyy myös luonnon "kuoleminen" eli siirtyminen talvilevolle ja iltojen pimeneminen. Tämä ohensi tuonpuoleisen ja elävien rajaa ja tällöin henget pääsivät vierailulle elävien puolelle. Vaarana oli tietysti myös toisin päin siirtyminen eli elävien siirtyminen tuonpuoleiseen. Vaaran välttämiseksi pukeuduttiin naamiaisasuihin, jottei henget erottaisi eläviä. Tämän lisäksi henkiä peloteltiin tulilla, joita poltettiin kokoissa ja naurislyhdyissä. 1800-luvulla irlantilaiset veivät tavan mukanaan Amerikkaan. Naurislyhdyt vaihtuivat kurpitsalyhtyihin ja naamiaisasut loivat tasa-arvoa eriarvoiseen yhteiskuntaan. Vasta 1950-luvulla Halloween muuttui koko perheen juhlaksi.

Vaikka pidämme Halloweenin juhlintaa perin amerikkalaisena niin juhlan perinteet ovat vuosien saatossa muotoutuneet juurikin eurooppalaisista perinteistä. Halloweenin juhlinta on Pohjoismaissa alkanut vasta 1990-luvulla vaikka meidän kekrissä on osittain samoja piirteitä ja juhlan ajankohta ajoittuu osapuilleen näihin samoihin aikoihin.

Syysiltojen hämäryys houkuttelee meillä täällä koto Suomessakin sytyttelemään kynttilöitä, kaivamaan kausivalot esiin ja luomaan kotoista tunnelmaa lämpimillä sävyillä ja koristeilla. Meillä Halloweeniin kuuluu kaunis kokoelma pieniä koristekurpitsoja, pönttöuunien suloinen lämpö ja sirot kausivalot.

Tänä vuonna kotikonnuilla on erityisesti myös ilahduttanut paikallinen vihannesviljelijä, joka on oivallisesti jatkanut satokautta tänne lokakuun lopulle ja ilahduttanut kyläläisiä jättisuurella kurpitsapellolla. Halloween onkin oiva tapa lisätä myös kotimaisten koristekurpitsojen ja lyhtykurpitsojen menekkiä.


Intouduimme myös Katin kanssa Halloweenista ja Versoilevan uusimmassa podcastissa ideoidaan oikein urakalla mitä kaikkea Halloweeniin voisikaan kuulua. Artikkeliin Halloween inspiraatiota etsimässä olemme koonneet myös kolme Pinterestin ideataulua aiheesta.


2 kommenttia:

  1. Ihania ideoita ♥ Halloween on aika jännä, kun se tuntuu olevan lähes universaali ainakin täällä pohjoisella pallonpuoliskolla. Hyvin samankaltaisia aiheita on juhlittu.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä tietoiskusta👍

    VastaaPoista