sunnuntai 13. lokakuuta 2019

Syksyiset syklaamit

syklaami
Rimpsureunainen ja kevyesti kerrottu Merengue värinään Light Salmon Pink.

Oi ihanat syklaamit. Olen täysin menettänyt sydämeni näille ihanuuksille! Eikä ihme, sillä syklaami on innoittanut kauneudellaan monia muitakin. Leonardo Da Vinci piirsi syklaameja käsikirjoitustensa lehdille, Versaillesin puutarhassa kasvoi syklaameja ja 1700-luvun flaamilaiset taiteilijat maalasivat tauluihinsa näitä ihanuuksia.

Syklaamien moninaisuus viehättää. Kukintoja löytyy ylvään veistoksellisina, vienosti kellohelmojaan nuokuttavina, rimpsureunaisina ja kerrottuina. Kukkien moninaisen muodon lisäksi kukintojen koot vaihtelevat. Kauppojen valikoimista löytyy suurikukkaisia syklaameja ja hennon pienikukkaisia. Väritykset myös vaihtelevat puhtaan valkoisesta hempeisiin ja elegantteihin vaaleanpunertaviin, räiskyviin pinkkeihin, punaisiin ja tummanpuhuviin violetteihin. Sydämen muotoiset lehdet ovat kuvioitu harmain juovakuvioin.

syklaami

syklaami
Syklaamin kukat voivat olla myös kaksivärisiä.
Syklaamien luontaista kasvualuetta ovat Palestiina, Syyria, Israel, Kreikka, Turkki ja Tunisia. Eurooppaan syklaamit saapuivat 1500-luvulla. Muinaisen Kreikan aikana syklaameja käytettiin rohtona mm. alakuloisuuden ja surujen hoitoon. Välimeren alueella syklaameja tapaa usein luostarien ja kirkkojen lähistöllä, sillä syklaamin symboliikka viittaa pyhään rakkauteen.

syklaami

Syklaami on ihastuttava kukka niin syksyn ruukkuistutuksiin kuin viileän huoneen koristukseksi. Syklaamin lehtiruusukkeen alla on suurehko, litteähkö ja ympyrän muotoinen juurimukula. Juurimukula mädäntyy herkästi liiallisen kastelun vuoksi. Tämän vuoksi syklaameja on syytä kastella lautasen kautta. Viihtyessään syklaamin juurimukulat voivat pysyä elinvoimaisina jopa kymmeniä vuosia. Jos kiinnostuit syklaamien ihmeellisestä maailmasta niin klikkaa itsesi lukemaan seuraavia artikkeleita:

Ruukkupuutarhan syyskukat | Marjakanerva, syklaami ja keijunkukka

Syksyinen ruukkuistutus | Syklaamit ja koristekaalit

syklaami

syklaami

2 kommenttia:

  1. Nuo rimpsureunaiset kukat ovat ihastuttavia! Mutta sileäkukkaisilla taas on kauniimmat, sileät, usein melko pyöreätkin, lehdet. Hirveä dilemma ;-)

    VastaaPoista
  2. Sanoppas muuta. Olen samoilla linjoilla rimpsukukat ovat parhautta samoin kuin yksinkertaiset lehdet.

    VastaaPoista