tiistai 25. toukokuuta 2021

Kesäkukat, heinät ja lisukekasvit, jotka veivät sydämeni!


Kesäkukat ovat armoton heikkouteni. Vuosien saatossa ne ovat vieneet täysin mennessään. Mikä tekee kesäkukista niin erityislaatisia on tunne kun pääset villisti ja vapaasti ideoimaan, suunnittelemaan ja yhdistelemään näitä ihanuuksia. Lähden usein liikkeelle yhdestä ainosta kasvista, joko kukkivasta kesäkukasta tai lisukekasvista ai heinästä. Sen jälkeen kokoan tämän yhden kasvin ympärille toimivan kokonaisuuden. 

Merkityksellistä ovat erityisesti sävyjen yhteensopivuus, kasvutapojen vaihtelevuus ja kokoerot. Yksi ehdottomia suosikkejani on koko kesän kukkivat marketat. Niiden lajikekirjo on suuri ja värisävyjä löytyy jokaiseen makuun. Itse olen mieltynyt hieman haalistuneisiin marketan kukkien sävyihin. Yhdistelen näihin kerkkiin ja pensasmaisiin kukkiin mielelläni tummanpuhuvia ja selkeäpiirteisiä viherliljapuita ja viherliljapuun sävyä toistavia suurilehtisiä keijunkukkia. Näiden tummat sävyt toimivat taustana kevyemmälle marketalle ja korostavat kauniisti haalistuneen punertavia sävyjä. Lisukekasveista hopeakäpälät luovat kokonaisuuteen pehmeyttä, valuvuutta sekä valoa. 

Toinen ihastuttava kesäkukkahdiselmä syntyy tummista suklaakosmoksista ja mikroskooppisen pikkiriikkisistä ketonukin kukista. Tässä yhdistelmässä jujuna on valtaisa kontrastisuus niin väreissä kuin kukinnon koossakin. Kerrassaan hurmaava parivaljakko.


Kolmas ja erityisen herkkä yhdistelmä syntyy tähtisilmän ympärille kootuista kuparisaroista ja koristebataateista. Näiden sävyt luovat pehmeän ja udunomaisen kokonaisuuden. Tämä kokonaisuus ei huutele vaan houkuttelee kyyristymään aivan lähelle ihastelemaan. Koristeheinät luovat kesäkukkakokonaisuuksiin luonnollisuutta ja vapautuneisuutta. 


Aivan viime vuodet olen ollut myös heikkona samettikukkiin. niistä etenkin pehmeät punertavan rusehtavat tai beigeen taittuvat keltaiset ovat vieneet voiton. Nämä samettikukat ovat jyhkeydessään monipuolisia kukkijoita, joita voi yhdistellä edellisten tapaan kuparin ja rusehtavan sävyihin, mutta erityisen potkukkailta nämä näyttävät vaikka violettien onnenapiloiden kanssa. Kylmän ja lämpimän liitto saa sameetikukan pallomaiset kukinnot suorastaan hehkumaan. Innostuitko erilaisista kesäkukkayhdistelmistä? Versoilevan uusimmassa artikkelissa Kesäkukkien sommittelu ja yhdistely on lisää vinkkejä ihanien kesäkukka-asetelmien rakentamiseen. 4 kommenttia:

 1. Jälleen kerran aivan ihania yhdistelmiä! Mä fanitan sua täysillä :) Missä puutarhalla käyt kesäkukkaostoksilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos 💚 kaikkien aikojen paras kesäkukkapuutarha löytyy Salon läheisyydestä - Ketomäen puutarha

   Poista
 2. Olet kadehdittavan luova kukkien kasvattaja. Miten hienoja yhdistelmiä ja kokonaisuuksia kesäkukista voikaan saada aikaan. Jopa parvekkeelle tulee kaunista, mutta jos on pihaa, niin aina vain kauniimpaa. Ideoita löytyy myös täältä: https://www.taimimaa.fi/tuotteet

  VastaaPoista