torstai 27. toukokuuta 2021

Rento ja villi puutarha puhkeaa kukkaan

Rentous ja villeys ovat vastapainoa meidän potagerin systemaattisuudelle. Vanhan kansakoulun villi ja rento puutarha löytyy talon kupeesta. Vuosien saatossa olen haudannut tälle alueelle lukuisia tammi-helmikuussa ostettujen sipulikukkien sipuleita. Pikkuhiljaa alueesta on muotoutunut vapautunut, sattumanvarainen ja rento. Kun suunnitelmallisuus puuttuu niin, joskus syntyy onnistunut lopputulos. Vähän kuin täällä nurkan takana olisi palanen luonnon omaa tulppaani- ja sipulikukkaketoa. Toki kauniiden, yksittäisten tulppaanien lajikkeet eivät ole tiedossa, mutta ei kai niiden kaikkien kasvien tarvitsekaan olla kirjoissa ja kansissa.

Valkoinen obeliski tuo mukavasti alueelle kontrastia ja rakennetta. Se on joskus ajan saatossa jäänyt näille sijoilleen kun kasvatin sitä pitkin tuoksuherneitä. Nykyään köynnöksiä ei näy kiipeilevän sen runkoa pitkin, mutta muutoin obeliski sopii sijoilleen vallan mainiosti. Siniset ja valkoiset helmililjat ovat suloisesti sekoittuneet, kun niitä ei ole enää kuivina sipuleina tunnistanut toisistaan. Myös muutama kirjopikarililja on noussut esiin. 


Purppuralännenheisiangervon ja mustaseljan aukeilevat lehdet luovat kokonaisuuteen sopivasti ajalle tyypillistä rusehtavan sävyä.  Ahh tätä näkymää voisi tiirailla vaikka koko päivän. 
1 kommentti: