lauantai 28. joulukuuta 2013

Pakolla kasvatettua ;) Njamskis


Tänään se sitten tapahtui. Nimittäin tilasin Englannista meille ihka oikean raparperi huupan tai Rhubarb Forcerin. Tätä huuppaa olen himoinnut jo vuosia. Raparperi saavutti suuren suosionsa vasta Viktoriaanisena aikana Euroopassa. Sitä ennen raparperia oli käytetty vain lääkekasvina ja apteekit olivat myyneet kuivattua raparperin juurta, minkä arvo muuten ylitti kolminkertaisesti kullan arvon. Melko kiinnostavaa vai mitä. Raparperihan saapui alunperin antiikin roomalaisten matkassa Eurooppaan ja kasvi on saanut nimensä Volga-joen mukaan.

Mutta miten raparperi pääsi sitten Eurooppalaisten herkkupöytiin? Joseph Myatt oli puutarhuri, joka viljeli superherkullisia mansikoita 1800-luvun alkupuoliskolla. Joseph oli mansikoidensa ansiosta kuningatar Viktoriankin suosiossa =) 1800-luvun teollistumisen aikaan sokerin hinta halpeni ja Chelsean puutarhoissa oli vahingossa kasvatettu raparperia pimeässä ja avot =) Pimeässä kasvatettu raparperi olikin yllättäen miedompaa ja makeampaa kuin tavalliset happamat raparperit. Joseph Myatt sai idean keittää raparpereja ja valmistaa niistä makeaa piirakkaa. Raparperin suosio alkoi nusta ja saavutti todellisen huippunsa juuri ennen toista maailmansotaa.

Yorksiren alue tuottaa edelleenkin näitä pimeässä kasvatettuja herkullisia raparpereja Euroopan hienostoravintoloiden käyttöön. Mutta siellä raparperit kasvatetaan suurissa pimeissä kasvihuoneissa ja sato korjataan "kynttilänvalossa". Huisia =) Näitä pimeitä raparpereja pääset ihmettelemään täältä: Yorkshire Forced rhubarb

Meidän huuppa on tilattu Hen & Hammockilta Englannista. Nimittäin juurikaan mistään verkkokaupasta ei saa kyseisiä terrakottaruukkuja tilattua Suomeen, mutta täältä toimitus onnistuu.

Voi miten tekeekään mieli kaikkia raparperiherkkuja. Raparperimarenkipiirakka on ehkäpä maailman parasta herkkua. Laitan siitä reseptin jahka sato alkaa keväällä kasvaa.

14 kommenttia:

 1. Pimeässä kasvattaminen kuulostaa kyllä hyvin eksoottiselta, enpä ole ennen kuullutkaan. Näin sitä oppii jatkuvasti uutta puutarhuroinnistakin:) Tosi hieno ja tyylikäs huuppa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivotaan, että saapuu Englannista ehjänä perille =)

   Poista
 2. Oijoijoijoi! Tuossapa oiva peli! Sopii varmasti oikein hyvin teidän pihapiiriin ja tyyliin, eikös sieltä tuota terrakottaa löydy jo aika hyvin entuudestaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terracottaapa hyvinkin =) Niin enhän voinut millään vastustaa tuota ihanuutta =)

   Poista
 3. Onpa mielenkiintoinen huuppa ja minulle täysin uusi asia myös tuo pimeässä kasvatus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa ei puhuta tuosta pimessä kasvatetusta raparperistä, mutta Englannissa se tuntuu olevan varsinainen herkku

   Poista
 4. Voi että miten hieno ja tyylikäs ja kiva tietenkin päästä kokeilemaan, miten maukkaita varsia tuon suojassa kypsyy! Hei, odotan jo innolla muutenkin myös Hernepensaskujanteen uusia keväisiä puutarhatuulia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin odotetaan aivan täpinöissä tuon huupan saapumista ja ensimmäisten raparperien makunautintoa. Ja tammikuussa tulee varmastikkin jotain jännittävää uusista suunnitelmista =)

   Poista
 5. Raparperi on kyllä ihanaa. Jospa ensi kesänä saisi satoa jo omaltakin pihalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että satosi on mehevä ja runsas. Raparperit ovat ihania =)

   Poista
 6. Haaaa, raparperi taitaa olla nosteessa. Sjundbyn itsetehdyistä jäätelöistä raparperi on suosituin. Oli kuulemma vaan aluksi vaikeaa löytää tarpeeksi raaka-ainetta.
  Sinulla on kesällä tiedossa erikoisherkkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ou tuota Sjundbyn jäätelöä pitääkin ensitilassa hankkia =) Toivotaan, että ruukku saapuu ehjänä ja raparperit saadaan ajoissa pimentoon =)

   Poista