sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Kiviä kantamassa =)


Ulkona on +6 astetta lämpöä, linnut livertää ja saapas uppoaa kuralälliin. En muista tällaista hiihtolomaa viettäneeni koskaan aiemmin, mutta ei hullumpaa. Tällaisiin talviin tottuisin oitis, kunhan luonto vaan tottuisi ja pysyy tasapainossa. Tuvassa kukkii sulassa sovussa kevään kaunokaiset - narsku ja esikko. Tiesittekö muuten, että noita esikoita on ollut 1800-luvun englannissa aivan mielettömästi erilaisia, toinen toistaan ihanampia jalostuksia. Saksalaisella Barnhavenilla näyttäisi myös olevan ties millaisten ihanuuksien siemeniä tarjolla =) Pitääpä ehkäpä tehdä pienoinen siementilaus jossain välissä. Tietääkö Teistä kukaan hyviä esikoiden hankintapaikkoja, jos haluaisi vähän erikoisempia ihanuuksia puutarhaan?

Tänään ei paistettu makkaraa ;) ei syöty lihiksiä eikä liioin nuotioitukkaan. Tänään punnerrettiin auringon hellimässä ulkoilmassa jälleen hitusen kiviä. Kerta kerran jälkeen kiviaita saa uutta ryhtiä. Hikistä puuhaa ja nyt on erityisesti syytä olla tarkkana, ettei talvipöpperöinen kyy pääse yllättämään kiviä kaivellessa. Meillä kivet ovat niin suurissa röykkiöissä, että kun kiviä nostelee niin alta paljastuu onkaloita maan alle ties miten pitkälle. Hyh olkoon! Mutta onni on siltikin suuret kiviröykkiöt =) Mutta nyt on sellainen draivi päällä, että varsinaisen kevään koittaessa kiviaidan pitäisi olla kunnossa. Jihuuu - sitä päivää odottelen innolla. Tällaiset talvet ovat suoranaisia aarteita. Talven aikana on saanut puutarhahommia niin järisyttävästi eteenpäin, että kevään kohina on suorastaan hurmoksellista ottaa vastaan. Talvi on siitä ihanaa puutarhastelu aikaa kun mikään ei kasva, eikä rehota - saa kaikessa rauhassa puuhastella ja laitella sellaisia paikkoja kuntoon mitä ei kasvukauden kohistessa ehdi.


 

Maisema on silmänkantamattomiin aivan lumetonta. Saas nähdä milloin meillä ensimmäiset traktorit hörähtävät käyntiin, jos tällaisia kelejä jatkuu. Vielä maassa on vähän routaa, mutta sulamistahti on uskomaton ja tienoon pellot ovat hiekkamultamaita. Huh miten odotankaan jo kevättä tai täällähän se melkein on jo =)

Kiviaitaa paikatessamme ladomme suuret kivet tukevasti aidan reunoille ja täytämme keskiosaa piememmillä kivillä. Sitä mukaan kuin piemenpien kivien taso on samalla korkeudella kuin reunakivien ylätaso läjätään taas uusi kerros isompia kiviä reunoille. Meillä kiviaidan leveys vahtelee hitusen, jossain kohdin päälinen on lähes 1,5m ja toisinaan se hitusen kapenee. Nyt on meneillään superleveä kohta. Lääh puuh =)Tänne kiviaidan ja potagerin väliin meinasimme tilata hurjasti helmililjoja, lumikelloja, kevätkurjenmiekkoja ja crokuksia. Niin, että kiviaidan reunus hohhtaa vielä jonakin päivänä sinertävän, liilan ja valkoisen sävyissä.10 kommenttia:

 1. Todella kaunista; sekä kiviaita ja potanger, oikeastaan koko maisema! Teillä on ollut kova työ kivien kantamisessa mutta nuo kivet ja kiviaidat paranevat vain vuosien saatossa. Eli ei mene työ kyllä hukkaan. Ja näen jo sieluni silmin mattona kukkivat sipulikukat; hyvä idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) Kiviaidassa on totisesti punnertamista. 129 metriseen aitaan kun uppoaa kivi jos toinenkin. Mittakaava tekee kiviaidan kunnostuksesta todella hidasta, mutta se on totisesti palkitsevaa.

   Poista
 2. Upea kiviaita! Näen jo sieluni silmin sipulikukkien loisteen kiviaitaa vasten. Mainio suunnitelma. On siinä vain kova homma tuollaisen kiviaidan tekemisessä. Kuntoliikuntaa toden totta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuntoilua lääh-puuh =) Kiviaita on niin upea ja ajatteles kun sen purkamista on ehdotettu kerran jos toisenkin :( - me kyllä kunnostamme kauneuden

   Poista
 3. Upeaa jälkeä! Voin niin kuvitella tuon keväisen kukkameren tuohon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinertävä kukkien meri kiviaitaa vasten näkyy minunkin silmissä =) ahhh kumpa se kevät koittaisi pian

   Poista
 4. Teillähän on ollut tosi reipas talviloma!
  Mulla on lomaa parin viikon kuluttua, mietin aikoinaan sen kalenteriin laittaessani, että silloin on varmaankin hyvät hiihtokelit;) Ehkä minäkin pääsen silloin kuitenkin puutarhatöihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On meidän talvilomaan mahtunut lököilyäkin, mutta kivaa tuo puuhaaminenkin on =) Lokoisia ja puutarhaisia lomia sinullekin =)

   Poista
 5. Kyllä tuo potager on aivan upea!

  VastaaPoista