lauantai 30. huhtikuuta 2016

Toivepostaus - Miten murskekäytävät pidetään puhtaina?

Ehkä kaikkein useimmin kysyttyjä kysymyksiä on se miten potagerin käytävät voivat olla niin siistit? Tänään siispä pienoinen katsaus siihen miten homma toimii =) Tänään oli muuten suhteellisen täydellinen kelikin käytävien puhdistamiselle +22 mittarissa ja tyven keli - ahhhh.

Ensimmäinen asia on tietysti kunnon kitkentäkamppeet ;) Vanhat farkut, saappaat, kunnon purkki kitkentäjätteelle ja kitkentää auttava pikkulapio =)

Ajoittain potagerin käytävillä on tällaisia rikkaesiintymiä. Viimeistään tässä vaiheessa on reagoitava. Sillä jokaikinen rikka pitää poistaa koko potagerin alueelta ennen kun ne ehtivät kukkimaan. Tämän kokoiset pikkuiset heinätukot ynnä muut vihulaiset on kätevän helppoja poispoimittaviksi. Ei muuta kuin hommiin siis =)

Kevyt kuopsaus ja niin rikat lähtevät murskeesta juurineen =)

Nämä pikkuiset heinätupot ovat vitsaus potagerin alalaidalla. Mutta keskiosa potagerista on puhdas näiltä. Nyppään yleensä nämä aina ohikulkiessani ylös niin, ettei tarvitsisi koko käytävästöä konttailla läpi.

Akilleijat ovat ehkäpä pahimpia käytävälle ilmestyviä vihulaisia. Niiden juuristo on niin topakasti murskeessa kiinni, että niitä pitää suorastaan kaivaa. Tähän tietysti auttaisi se, ettei akilleijoja päästäisi koskaan siementämään.

Ja sitten ei muuta kuin vihulaiset purkkiin ja kompostiin.

Kun käytävät on puhdistettu rikoista seuraa irtoroskien kevyt haravointi.

Ja sitten ei muuta kuin haraamaan. Riittävästi voimaa ja vauhtia rautaharavaan, jotta murske liikkuu koko haravanpiikkien syvyydeltä edestakaisin. Näin rikotaan käytävien tiivistyminen ja kun murske on saatu kuohkeaksi niin loppusilaus vielä, että käytäville jää kivat haraamisen jäljet. Tässä siis käytävien salaisuus. Tämä toistetaan aina tarpeen vaatiessa esim. kahden viikon välein. Koko potagerin käytävistön hoitoon menee kerrallaan ehkäpä kaksi tai kolme tuntia. Eli loppujen lopuksi aika pikkuinen homma ja tässä säännöllisyys on valttia =) Loppukesästä käytävien haraamisen voi tehdä esim kerran kuussa ja potager pysyy silti siistinä. Mukavaa ja puutarhaisaa vappua Teille kaikille =)

18 kommenttia:

  1. Kitkeminen on varmasti paras keino pitää käytävät puhtaina. Ja kun sen sen tekee tarpeeksi usein, rikat ei pääse siementämään ja työ helpottuu.

    VastaaPoista
  2. Kylläpä tuli siistiä jälkeä! Tosi hyvin havainnollistettu kuvilla noi työvaiheet. Mukavaa wappua!

    VastaaPoista
  3. Jo ekasta kuvasta se selvisi: kovalla työllä ;)
    Hauskaa puutarhavappua!

    VastaaPoista
  4. Kunnioitettavaa työskentelyä täytyy sanoa, sinulla kun noita käytäviä on. Minusta vaikuttaa kovin työläältä, mutta ei kai se auta. Minuun ei varmaan vielä ole oikein iskenyt puutarhainnostus. Ehkä joskus kun saamme ensin talon kunnolla valmiiksi.Toivottavasti huomennakin on hyvä keli. Kiitos vinkeistä.

    VastaaPoista
  5. Nuorempana olin kaikki kesät aina hautuumaalla töissä, ja käytävien putsaaminen oli ihan mun lempihommaa. Siellä niitä kyllä riittikin sitten ihan vaikka koko kesälle :-D

    VastaaPoista
  6. Puutarhan hoito on kovaa työtä. Olisi hauska nähdä miltä näyttävät tv:ssa tehdyt puutarhat muutaman vuoden päästä. Minusta kun tuntuu, että joillakin on ruusuista unelmat, että pihalla ei tarvitse mitään tehdä ohjelman jälkeen;)

    VastaaPoista
  7. Ai kun saiskin aikaan ja olis puhtia. Tossa olis piha laitettavana :D

    VastaaPoista
  8. Kitkeminen, haraus ja ajoitus. Siinä se vastaus käytävien siistinä pitämiseen tuli tyhjentävästi sanottuna.
    Meillä on vitsauksena ollut muutaman vuoden kivituhkakäytäville pesiytynyt keuhkosammal, jota vastaan käyn sotaa kaikin mahdollisin keinoin. Todella harmillinen vieras, joka leviää itiöistä ja on siksi hankala hävitettävä.

    VastaaPoista
  9. Ihanan järjestelmällistä, tuletko meillekin :D

    VastaaPoista
  10. Vaatii säännönmukaisuutta ja kurinalaisuutta. Lakinnoston paikka. Ja onnea hienosta sijoittumisesta!

    VastaaPoista
  11. Haraaminen ja kitkeminen ja säännöllisyys.
    Itsekuria ja järjestelmällisyyttä ja puhtia.
    Mukavaa Valpuria!

    VastaaPoista
  12. Harattu ja pyllistelty penkeissä tämä ihana päivä. Rikkarit on saatava päiviltä heti tuoreeltaan, niin pääsee kesällä helpommalla:)

    VastaaPoista
  13. Systemaattista mekaanista toimintaa - tietysti kaikki perustuu siihen, että suunnittelu ja pohjatyöt on tehty tätä silmällä pitäen! Mikä onkaan mukavampaa kuin antaa ajatusten lentää rikkaruohoja kitkiessä...

    VastaaPoista
  14. Joo, ei siihen oikotietä ole. Ja jos heittäytyy laiskottelemaan, on kahta suurempi homma edessä.
    Onpa muuten mahtavan hieno kuvasarja. Rikkaruohojen juurista pölisevä hiekka näkyy yksityskohtaisesti niitä pois nyhtäessäsi. Sopisi vaikka opetuskäyttöön.

    VastaaPoista
  15. Minäkin ihastelen kuvasarjoja!

    VastaaPoista
  16. Minäkin ihastelen kuvasarjoja!

    VastaaPoista
  17. No täällähän se vastaus munki eiliseen kysymykseen, jotenki kummasti tulin blogiin tuonne toiselle sivulle ja nämä ensimmäisen sivun jutut jäi lukematta kokonaan.

    VastaaPoista
  18. Yritin lukea murskekäytävien siistimisestä ja luin myös kirjoituksesi. Kuvien perusteella käytävät näyttävät todella siistiltä! Onko käytävien maatöissä käytetty tavallisen murskeen alla myös jotain muuta mursketta? Voisiko kasvustoa ehkäistä, mikäli pohjalle laittaisi betonimursketta ja tämän päälle muuta mursketta?

    VastaaPoista