torstai 16. kesäkuuta 2016

Ahdistunut pelakuu?

Auttakaa - oi auttakaa =) Kukkalan Sannan ihanaakin ihanammat vihersisustuskuvat ja Sannan rohkaisu, johtivat siihen, että hankin viime viikon keskiviikkona meille ihkun pelakuun. Laitoin pelakuun talon sööteimpään valkeaan ruukkuun, sillä onhan kaunokaiseni melkein valkeakukkainen. Pelakuu on aivan ikkunan äärellä, joskin talon pohjoisseinustalla. Se saa siis nauttia aamuauringon valosta ja muun päivän hänen kauneutensa voi muutoin vain nautiskella ikkunasta tulvivasta valosta. Hän ei siis asustele paahteisella paikalla. Viime keskiviikon jälkeen olen kastellut häntä kaksi kertaa. Valkean ruukun sisällä on suojaruukku ja olen tarkistanut, ettei hänen kauneutensa joudu hautomaan juuristoaan vesihauteessa. Mutta jo nyt, majailtuaan viikon hyvässä hoidossani pelakuu näyttää näin ahdistuneelta. Mikä siis neuvoksi?
20 kommenttia:

 1. En osaa neuvoa, mutta itse kysäisisin kuvan kera Pukin puutarhalta Perniöstä :)
  T. Heli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kaikki paitsi yksi pelakuu eteläikkunalla, suoranaisessa paahteessa, ja ne voi hyvin. Yksi on pohjoisemmalla ikkunalla, ja ruskettaa lehtiään juuri noin. Kokeiles sitä eteläikkunaa. ;)

   Poista
  2. Istuta ehdottomasti saviruukkuun, onko saanut liikaa vettä? Liian paljon lannoitetta? Kastele aina vadilta. Mulla parikymmentä erilaista "perinne"-Mårbackaa

   Poista
 2. Mäkin vaihtaisin ikkunaa kuten Tiina. Pelakuu rakastaa valoaja lämpöä sekä viihtyy paahteessa. Omani ovat länsi- tai eteläikkunalla, johon päivän/iltapäivän ja myös illan aurinko paahtaa ihan täysillä. Siinä ne viihtyvät tosi hyvin. Talvella mun pelakuut ruskettuvat tuolla tavalla, kun valo vähenee ja ovat toki samalla myös viileämmässä paikassa.

  VastaaPoista
 3. Meillä pelakuut voi hyvin, kunhan saavat paljon aurinkoa ja lannoitetta. Laitan lannoitetta aina kasteluveteen ja annan mullan vähän kuivahtaa kasteluiden välillä.

  VastaaPoista
 4. Minäkin veikkaisin liian varjoisaa paikkaa ja myös kuiva sisäilma voi aiheuttaa lehtien kellastumista ja kuivumista.

  VastaaPoista
 5. Voisiko olla vihannespunkki kyseessä, kun tuossa yhdessä kuvassa näyttää olevan seittiäkin? Vioituskin tutun näköistä... Olen itse käyttänyt Provadon-tikkuja, niissä on torjunta-aine ja lannoite yhdessä ja toimii koristekasveille. Syötäville en kyllä laittaisi mutta eihän pelakuuta taideta suuhun pistääkään.

  VastaaPoista
 6. Ahdistunut Pelakuukin on aika kaunis! Minulla ei neuvoja ole, saan säilymään hengissä vain ulkona kirkkaanpunaisen Vanhan rouvan ja sisällä Tuoksupelargonin. Nyt otin kyllä pari poikasta reissusta, josko niistä saisin kestokaverit....

  VastaaPoista
 7. Saattaisi olla että hän on kuljetusketjussa päässyt palelluttamaan itsensä?

  VastaaPoista
 8. Kyllä tuolla lehdissä on joku elukka. Suihkaus raidia voi olla avuksi. Viime kesänä pidin juuri tuollaista kerrottua vaaleanpunaista pelakuuta keittiön ikkunalla, johon aurinko paistaa aamupäivällä. Pelakuusta kasvoi pitkä rotjake ja ajattelin, että se oli liian kuumassa. Nyt kaikki pelakuuni ovat ulkona ja voivat hyvin. Vaikka kyllä sisäikkunallakin haluaisin niitä pitää.

  VastaaPoista
 9. On hän tosiaan vähän pahastuneen näköinen. En osaa neuvoa, mutta noista muiden kommentteista tuli mieleeni, kun viime perjantaina kävelin Vanhan Rauman pikkukatuja ja ihastelin, kuinka niin monilla ikkunoilla - sisäpuolella - kasvoi pelaguita. Niillä oli todella kuumat paikat aurinkoisilla ikkunoilla ja kaikki olivat täydessä kukassa ja hurmaavan näköisiä. Ehkä pelaguusi siis tosiaankin kaipaa sitä paahteista ikkunaa koko päiväksi. Kannattaa varmaan kokeilla.

  VastaaPoista
 10. Niin sievä pelargonia!
  Mutta olisiko sinne nyt vihannespunkki tai joku päässyt tekemään pesää?
  Vähän toluvettä niskaan ja aurinko hoitakoon loput!
  Ja tietenkin muistat jutella sille kauniisti! =)

  VastaaPoista
 11. Voih, näyttääpä kurjalta. Ensiksi tarkistaisin lehtien alapuolelta mahdolliset tuholaiset. Sitten muutto saviruukkuun ja aurinkoiselle ikkunalle. Toivottavasti saat tuon ihanuuden vielä selviämään.

  VastaaPoista
 12. Hyviä neuvoja oletkin jo saanut! Saviruukku on ihan ehdoton pelakoille ja ne Provodon puikot varmaan sulla jo käytössäkin.

  VastaaPoista
 13. Harmillisen alakuloinen kaunis pelakuu...
  Saviruukku olisi varmasti pelakuulle mieleen ja oletko kastellut liikaa....
  Aurinko, aurinkoa ja pintamulta pitää olla kuohkeata ja eihän se nyt ole vielä voinut liikaa tiivistyäkään.
  Minulla on iso pelakuuruukku ulkona ja siihen on tehneet muurahaiset pesän, ei auta kuin purkaa koko istutus ja vaihtaa mullat, eli ei aina onnistu nämä yritykset!

  VastaaPoista
 14. Hyviä neuvoja on jo tullutkin. Veisin ihan ensimmäiseksi tuon kaunottaren ulos. Itelläni on joskus käynyt noin. Olen vain ottanut huonoja lehtiä pois. Älä ainakaan kastele kovin paljoa kun pelargonia pärjää kuivanakin. Oravanpesän Kati varmaan osaa antaa ihan täsmä ohjeita:)

  VastaaPoista
 15. Monet pelargonit ottavat itseensä, kun heidät siirretään puutarhan optimiolosuhteista kotiin. Pelargonisi kyllä toipuu, mutta siirtäisin hänet silti valoisampaan paikkaan. Itse kasvatan kaikki pelargonini muoviruukuissa, minusta kastelu on sillä tavalla helpompaa. Mutta vasta nyt parin vuoden harrastamisen jälkeen olen huomannut, että ilmava kasvualusta on tosi tärkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isompaan ruukkuun laittaisin ja lannoitetta perään. Ikkunan vaihtokin voisi olla hyvästä, pelakuut pitävät auringosta. Kasteluväli niin, että multa kerkee kuivahtaa. Näillä konstein olen omat Mårbackani saanut menestymään (paitsi viime talvena kovilla pakkasilla kellarissa olleet paleltuivat :( ).

   Poista
 16. Kiitos kaimani luottamuksesta! :) Hyviä neuvoja on sadellut jo paljon, eikä minulla nyt varsinaisesti ole mitään uutta neuvoa. Pelakuut saattavat ottaa nokkiinsa olosuhteiden muutoksesta,kannattaa olla kärsivällinen. Itse olen innokas kastelija, mistä pelargonit eivät ilahdu, multa saa kuivahtaa vähän kasteluiden välillä. Lannoitan harvoin, mutta siitäkin pelakuut tykkäisivät enemmän ja auringosta.

  VastaaPoista
 17. Tuhannet kiitokset ihanaiset <3 hyvistä vinkeistä. Eiköhän näillä pelakuu saada piristymään =)

  VastaaPoista