tiistai 14. kesäkuuta 2016

Etikkaa, kalkkia ja hevonkakkia

Meillä on keuhkosammalta potagerin kivikäytävillä oikein riesaksi saakka ja luin tässä päivänä eräänä, että etikan kanssa voi ryhtyä taistoon. Joten ei muuta kuin etikka esiin ja sumuttamaan. Etikka pitäisi laimentaa ennen suihkuttelua, mutta tempaisin täydellä tavaralla, jotta keuhkosammaleesta päästäisiin varmasti eroon.

Kevyt sumutus ja parin tunnin odottelu niin kaikki on ruskeaa ja elotonta. huh - mikä tökötti.

Myös pikkuiset koivuntaimet ruskettuvat oitis. Nyt potagerin kivikäytävät ovat vetäytyneet viikon pari ja oli aika ryhtyä muihin toimiin.

Kivikäytäviä reunustavat iisopit ja viiniruudat ovat talven jäljiltä niin heikossa hapessa, että kaivoin säästyneet jokunen aika sitten Viktoriukseen vankistumaan. Nyt iisoppiaidanteen maa käännettiin peruna-auralla, lisäsin käännöksen jälkeen maahan kalkkia. Muutoinkin kalkinnasta on hyvä huolehtia, jotta maan PH-tasoittuisi etikkahoidon jälkeen.


Sitten pollenpotkua, jotta hiekkainen multamaa ei tiivistyisi.

Seuraavaksi kakki, kalkit ja käännetty maa sekaisin huolella ja ei muuta kuin iisoppiruukut paikoilleen.
Illan suussa otin vielä viimeisiä viiniruutia ylös. Vanhat viiniruudat ovat kuin pieniä bonsaipuita. Niiden runko on puumainen ja juurakko melkoinen. Viiniruuta viihtyy köyhässä ja kuivassa maassa, mutta teen samanlaisen maanparannuksen kuin iisoppialueellekin. Kohta on siis potagerin yläruudut perusparannettu ja kunnostettu ja aidanteet pääsevät täyteen vauhtiin. Tällaisia puuhia siis tälläkertaa. Antoisaa puutarhaviikkoa teille kaikille!


24 kommenttia:

 1. Huh, kylläpä olet taas ahkeroinut. En olekaan koskaan kokeillut etikkaa rikkaruohoihin, joka näytti vielä toimivan. Se olisi varmasti myrkyttömämpi vaihtoehto round upille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon etikka-ajatukseen ihastuin juurikin tuon myrkyttömyyden kautta. Mutta sillä on radikaaleja vaikutuksia maan PH:hon joten pitää olla tarkkana sumuttelujen ja kalkkineutralointien kanssa

   Poista
 2. Etikkaa siis myydään ihan kanistereissakin. No, pikkuisen lasipullon sisältö ei riitä noissa hommissa mihinkään. Reilun kokoinen sumutinpullokin noihin toimiin tarvitaan. Tuolle samaiselle työlle olisi täälläkin tarvetta.
  Juhlallisen näköinen juuristo tuossa ruutassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu meidän kyläkaupassa etikkaa on ainakin kanistereissa ollut kautta aikojen. Meillä oli ihan omastakin takaa kanisteri kaapissa. Ruudalla on kyllä melkoisen juhlava juuristo =)

   Poista
 3. Eiköhän ne siitä lähde kukoistamaan. Ihanat kuvat!

  VastaaPoista
 4. Testasin myös etikkaa pari viikkoa sitten kivituhkakäytäville, näyttäisi toimivan myös ratamoon, mikä on meillä melkoinen maanvaiva! Mukavalta näyttää siellä, mikä tuo kaunis pieni kukkiva puu on? Sari/Villabranten

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etikka on kyllä tehokasta. Nuo pikkupuut ovat vartettuja syreenejä =)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Saas nähdä kuinka puutarhan käy =) Vähän jännittää tuon etikankin kanssa lutraaminen

   Poista
 6. Mahtava kuvaraportaasi taas! Onpa hyvä vinkki, keuhkosammal nimittäin tekee tukevan maton, missä kasvaakaan. Hävitin sen kasvimaaltani kitkemällä ja enää muutama pieni pilkistää silloin tällöin. Kiitos viiniruutan poikasesta, olen siitä iki onnellinen! Kaivoin talvella menehtyneen vanhuksen ylös ja tosiaan, juurakko oli valtava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Keuhkosammal on niin vihulainen. Onneksi olet saanut sen kitkettyä. Meillä sitä on niin vahvoina kasvustoina, että käytännössä katsoen pitäisi potagerin alalaidasta kaapia koko maanpinta pois. Onnea ja menestystä ruudallesi =)

   Poista
 7. Työntäyteisiä päiviä siis! Hieno juttu, upeat kuvat, peukutan siis :) Täytynee testata tuota etikkaa, mihin kaikeen se tehoasi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on työvimma suorastaan päällä kun pikkuhiljaa pääsee irrottautumaan lomalle =)

   Poista
 8. Hyvä vinkki tuo etikka. Laitoin juuri aamulla keskimmäisen haraamaan meidän kivituhka-alueita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivituhka-alueilla tuo etikka on varmastikin mainio apuri. Kannattaa kokeilla. Potageria vähän pelkään kun jos sadevesien mukana se valuu kovasti istutusalueille muuttaen niiden PH:n

   Poista
 9. Puutarhan hoito on kovaa työtä. Luin jostain fb-ryhmästä, että etikka ei tapa juuria. =/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tieto, pitääpä tutkia asiaa. Vähän tuota itsekin pelkäsin, mutta onneksi tappaa tuon keuhkosammaleen.

   Poista
 10. Hyvä vinkki tuo etikka, taitaa olla tehokas aika moneen kasviin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan =) Kaikkea pitää kokeilla. Voi kuinka haaveilen jostain höyryttimestä millä voisi polttaa rikkaruohot

   Poista
 11. Itse olen kiduttanut kukkapenkkien reunuksilta epätoivottuja kasveja kuolemaan kuumalla (lähes kiehuvalla) vedellä. Ei aiheuta muutoksia maan pH-arvoihin tai myrkytä maaperää. Toki käsittelyä joutuu toistamaan useamman kerran, mutta vedenkeittimen avulla voi helposti kulkea pitkin pihaa. Kaivon ympärystänkin voi käsitellä ilman mitään riskiä veden pilaantumisesta.
  T:Tilia

  VastaaPoista
 12. Auttaisikohan etikka meidän pihan villiintyvään nurmikkoon? Se yrittää karata sinne, missä pitäisi olla piha-alue...

  VastaaPoista