lauantai 25. helmikuuta 2017

Tomaatit mielessä=)

Tänään olen matkannut tomaattien ihmeelliseen maailmaan. Tai no tähän maailmaan olen tehnyt matkaa jo reilut kolmekymmentä vuotta. Nimittäin lapsuudessani olen kylvänyt, kasvattanut ja poiminut tomaatteja kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja, sillä meillä oli kolme kasvihuonetta ja lähes 1000m² kasvihuonetomaatteja ja kurkkuja. Joten mikään ei ole parempaa kuin tomaatin varkaiden nyppiminen ja tomaatin tuoksu. Siinä missä muut lapset opettelivat solmimaan kengännauhoja minä opettelin solmimaan vetosolmuja tomaattien tueksi.

Mutta mikään perustomaattien kasvatus ei niinkään enää innosta vaan pikemminkin ihanat erikoisuudet. Teija Tuiskun ja Heidi Haapalahden Makutarhuri kirja on oiva apu kun haluaa tutustua puutarhan makuelämyksiin. Tämän kirjan innoittamana hankin osan tämän vuoden siemenistä. Makuiloittelun lisäksi kirja tarjoaa ihanaa silmäruokaa ja tietysti mukaansatempaavia makumatkoja.


Toinen kiinnostava ooppus on suoraan 80-luvulta. Viljelemme kasvihuoneessa kirja avaa tomaatin kasvattamisen ja viljelyn saloja useamman aukeaman yksityiskohtaisilla ohjeillaan. Kirja antaa vinkkejä niin lämpö- kuin muihinkin kasvuolosuhteisiin. Lisäksi tässä on hyvät vinkit siihen, miten välttyä esim. mustalaholta ja halkeilevilta tomaateilta.

Sitten on vielä iki-ihana Keittiöpuutarha, jossa Kati Jukarainen, Maria Kesänen ja Hanna Sumari kertovat miten hankkia kasvihuoneesta mahtisato, kertovat miten varkaat poistetaan ja muutoinkin antavat kullan arvoisia vinkkejä tomaattien kasvattamiseen. Mutta miten hoidan tomaattien kylvöpuuhat, ilman multaa onkin jo toinen tarina ja sen löydät Hernepensaselämää - blogista. Ja tämä kylvövinkki on kyllä ihan päälikkö, vaikka itse sanonkin ;)9 kommenttia:

 1. Meillä mennään tänä vuonna samoilla siemenillä kuin viime vuonnakin, niin paljon niitä oli vielä jäljellä.
  Vaikka hieman katselin jo uusia ja erilaisia, mutta tällä kertaa en tilannut;)

  VastaaPoista
 2. Tällä kertaa laitan esikasvatukseen ajoissa, enkä tyydy pelkkiin valmiisiin taimiin!
  Meillä menee tomaatit siinä missä niitä kasvaa ja pöytään ei riitä yhtään, kun innokkaat pikkutarhurit niitä napsii <3 Tänä vuonna siis laitan _sikana_ tomskuja!

  VastaaPoista
 3. Täälläpä on kevään energiaa jo monta postausta! Niin huikeaa, koska se tarttuu ja vie mukanaan! Kiitos ja iloa sekä onnistumisia kylvöihin!

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. tse olen ollut puoli vuotta tomaattikasvihuoneessa töissä, silloin aikoinaan Islannissa. Se oli oikeastaan aika terapeuttista työtä: varkaat, latvan kieputus, kerääminen, lehtien poisto. Kun oppi nopeaksi ehti siinä työn lomassa miettiä kaikenmaailmanasiat ja omansa. Oli kiva perheyritys, jossa olin töissä, mahtavia ihmisiä :)
  Tuli niin noloja kirjoitusvirheitä, että poistin tuon ekan kommentin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa. Kivasti puuttuu kirjaimia näköjään tästäkin kommentista :D

   Poista
 6. Oi oi oi...olemme puhuneet monta kertaa kaikenlaisista herkuista mutta tomaatit...no viimeksi nähdessämme hiukan tätä jo availimme, nuo solmut! Tomaatit ovat mun herkkuja myös, 20 lajia lähtee kasvuun ensi kesäksi, muutama punainenkin, mutta ei yhtään perinteistä! Tomaatti on mun superlemppari! Joko olet käynyt tomaatin kasvattajan unelmasivuilla - TomatoEdenissä?

  VastaaPoista
 7. Nyt tuli olo että pitääkin päästä heti kirjastoon hakemaan lisää inspiraatiota tähän keväthaaveiluun. Tai no, ihan kuin sitä ei olisi jo melkein liikaakin :)

  VastaaPoista
 8. Täällä on tänä vuonna tarkoitus mennä vanhoilla siemenillä tomaattisatoa kohti, mutta silti tuo Makutarhuri vaikutti kiinnostavalta. Täytyypä vierailla kirjastossa...

  VastaaPoista