sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Yläpihan kimpussa

Puutarhatöihin liittyy oleellisena musiikki. Riippuen päivän fiiliksestä valitsen aina jotain teemaan sopivaa. Tänään olen siirtynyt potagerista yläpihan puolelle ja luureissa soi koko päivän kevyt jazz Ville Leinosen siivittämänä. Mitäköhän tämä enteilee? Selvästikin jotain uudistuksia ;)

Ensitöikseni kitkin ja siistin hernepensaskujanteen pikkukäytävän. Moni vanhoista lukijoista tietääkin, että tältä kujalta koko blogi on saanut nimensä. Pensasaidan ja lyhtypulvään tietämillä on neljän pikkuisen hernepensaspuun muodostama kujanne. Huomenna on vielä kotipäivä ja pitää ehdottomasti kiikuttaa kujalle ruukut kellarista ja samalla jos vaikka tulisi asennettua finialit potagerin puolellekin.

Tältä tuo hernepensaskujanne näyttää toisesta suunnasta katsottuna.

Mylläsin myös talon vierustan kukkapenkkiä. Leikkasin talventörröttäjät alas ja muokkasin maan mullokselle.

Täällä talon vierustalla väijyy myös viheliäisiä maitohorsmia. Niiden lonkeroiset maajuuret kasvavat metritolkulla mehevässä mullassa. Näistä kun vielä jonain päivänä pääsisi eroon niin avot =)

Sillä välin toisaalla... Kahdenkymmenen asteen lämpö on houkutellut jos jonkin sortin pörriäistä pihamaalle. Erityisen suosittuja tuntuvat olevan sininen scillameri talon toisella reunustalla.

Sininen meri on kasvanut vuosi vuodelta ja nykyään sinisyyttä on muutamia kymmeniä neliömetrejä.

Tässä on yksi vanhan pihapiiriin ihanuuksista. Kestäisi varmaan yksi elinikä ennen kuin itse istutettu sinisyys leviäisi noin.


26 kommenttia:

 1. Oletkin taas ahkeroinut puutarhassa. Sininen scillameri on mahtavan näköinen. Itsellä sellainen on vasta haaveissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Scillat ovat kovia levittäytymään, etenkin kun antaa siemenkotien rauhassa poksahdella ja haravoi aluetta =)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Sinisessä meressä on jotain niin rauhoittavaa ja kaunista =)

   Poista
 3. Uijui mikä sinimeri! Minulla taitaa mennä yhden ihmisiän verran ennen kuin omassa puutarhassa ollaan edes lähellä tuota. Vaikka vanha piha onkin niin ei kasvanut ensimmäistäkään scillaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten kun istutat scilloja niin anna niiden rauhassa siementää ja haravoi aluetta niin saat ne levittäytymään =)

   Poista
 4. Kukkameri. Kuolen. I-h-a-n-a!

  Ja sama meininki täälläkin. Vastustajana juolavehnä. Sisuunnuin ja nostin kaikka sadat perennat ylös. Jaoin ja erottelin ne ja kaivelin juolavehnät välistä, mylläsin pohjan ja istuttelin takaisin. Samat kujeet tuntuu olevan sielläkin. Voi kun sitä olisi vähän rennompi tyyppi, niin sitä vaan nauttisi maitohorsman kauneudesta. Mutta ei ole :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ylösnosto pitäisi täälläkin tehdä paikka paikoin. Tuo talon ympärys on niin kaaottinen puhdistettavakin kun perennojen juuria on aivan kaikkialla

   Poista
 5. Mainintasi musiikista laittoi miettimään, miten erilailla fiilistelemme puutarhahommissa. Itselläni soi radio aina autossa ja keittiössä, mutta puutarhassa ei koskaan. Eikä mikään muukaan äänilähde. Juuri nyt linnut pitävät konserttia ja se riittää. Ihanaa kuitenkin, että sinä saat musiikista parhaat fiilikset. Ja tuo kukkameri, en vain kestä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla kun nuo puutarhapäivät venyvät 10 - 12 tuntisiksi niin musiikki on oivaa siivittämään työskentelyä =)

   Poista
 6. Uskomattoman kaunis scillameri, haave täälläkin ja tosiaan ihanaa kun scillat siementävät, meren tuntu jäisi loputtomaksi haaveeksi jos kaikki pitäisi istuttaa!

  Kestoinhokit jatkavat kasvuaan, onneksi pehmeästä mullasta on helppo nostaa metritolkulla kasvavia juuria!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin scillojen ihanuus piilee tuossa siementämisessä =) Ja nuo kestoinhokit - argh

   Poista
 7. Ihana meri sinulla, minun on mentävä puistoon nähdäkseni saman. Mutta aina kannattaa aloittaa, vaikka kestäisikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina kannattaa aloittaa vaikka kestäisikin =) - juurikin niin

   Poista
 8. Maitohorsmalla on vähän samanlainen tapa kuin elämänlangalla. Köynnöstää jo maan uumenissa.

  VastaaPoista
 9. Meillä omalla pihalla ei ole vielä scilla-merta, vaikka vanha pihapiiri onkon. Naapurissa sen sijaan hehkuu sinisenä scilla-matto, joka on saanut rehottaa ainakin 1930-luvulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äkkiä pihistämään naapurista niitä vähän =)

   Poista
 10. Kiitos maitohorsmakuvasta :) Ihana skillameri! Täällä vasta ensimmäiset ovat uskaltautuneet avautumaan. Kiva nähdä blogin nimen lähde.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä. Katastrofaalinen kaveri tuo horsma. Toivottavasti saat sen kitkettyä pois

   Poista
 11. Oooh! Ihanaa sinisyyttä! ♥ Täällä haaveissa myös scillameri, pari vuotta sitten istutin nitä valtavan määrän vanhojen pajupuiden alle, yhdessä muiden pikkusipulien kanssa. Sipuleita uppoaa järjetön määrä, mutta ehkäpä juuri ajan kanssa ja tarpeeksi siemennettyään sinisyys ottaa täälläkin vallan :) Ihania kevätpäiviä!

  VastaaPoista
 12. Vau mikä scillameri, omani on vasta pieni lätäkkö;)

  VastaaPoista