keskiviikko 16. syyskuuta 2020

Myrskyä ennen on syytä pestä ruukut talteen

ruukut, kukkaruukut
Puhdistetettavia ruukkuja

Taivas on tummunut ja länsirannikko enteilee pahaenteistä myräkkää. Pahamaineinen syysmysky Aila pakotti puutarhatöihin. Kaikki ruukut piti kiireen vilkkaa hakea talteen. 

Ruukkujen puhdistus on varma syksyn merkki. Koko kesän ulkona olleet ruukut ovat hieman elämää nähneiden näköisiä ja ne kaipaavat kunnollista puhdistusta ja pesua ennen talvisäilöön laittamista. Kunnollinen ruukkuharja auttaa ruukun sisäpintaan pinttyneen mullan irroittamisessa. Tämän jälkeen ruukut pestään huolella juuriharjalla, tai vanhalla tiskiharjalla. Näin mahdolliset kasvitaudit eivät pääse leviämään seuraavan vuoden kasvustoon. Kunnollinen hygienia päteen siis myös ruukkuihin. 

Huolellisen puhdistamisen ja pesun jälkeen ruukut kuivatetaan huolella. Kuivatukseen sopii mainiosti kasvihuone, jossa ruukut ovat suojassa syksyn sateilta. Kuivumisen jälkeen ruukut on helppo pinota talvisäilöön. 

Uusimmassa podcastissa puntaroimme Katin kanssa syksyn puutarhatöiden tärkeysjärjestystä. Ruukkujen pesu lukeutuu näistä töistä kärkipäähän. Versoilevan artikkelista Tärkeimmät syksyn puutarhatyöt | Podcast #96 löydät syksyisen ToDo -listan.


Ruukkuharja on oiva väline kuivuneen mullan irroittamiseen

Pehmeä juuriharja sopii ruukkujen pesemiseen.


Huolella pestyt ruukut ovat lupaus tulevasta keväästä. Nyt voikin siis luvalla pohtia jo tulevan kevään istutuksia. 

3 kommenttia:

 1. Puhdasta tulee. Mulla oli tuo samainen homma pari päivää sitten kun laitoin kesäkukkia kompostiin.
  Mukavaa syksyä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se syksy tulee sieltä kovaa kyytiä ja parasta on pistää tuulemaan näiden puutarhahommien kanssa. Ruukutkin on mukavampi pestä kun ilmat ovat vielä hieman lämpimän puolella. Mukavaa syksyä myös sinulle!

   Poista
 2. Apua, paljon on vielä hommia rästissä mutta lasken pitkän syksyn varaan😁

  VastaaPoista