lauantai 12. syyskuuta 2020

Pienet havupuut elävöittävät puutarhaa myös talvella

lehtikuusi


Oven takana kolkutteleva syksy ja sateet enteilevät ihanteellisia istutuskelejä. Erilaiset pienet ja vähän suuremmat havupuut juurtuvat helposti kosteassa syyssäässä ja näinollen saavat erinomaisen lähtölaukauksen kasvuun. Ainavihannat havut elävöittävät kauniisti puutarhaa. Kesällä ja syksyllä ne muodostavat upeita yhtenäisiä väripintoja ja toimivat upeana taustana tai rajaavana elementtinä. Talvisin ja varhain keväällä ne tuovat muutoin lähes värittömään ympäristöön elävyyttä ja kaivattua vehreyttä. Havupuiden kirjo on melkoinen ja taimistojen syysalet alkaneet. Joten ei muuta kuin havusuunnitelmien kimppuun. 

Teimme Katin kanssa posdastin puutarhan pienistä havupuista ja Versoilevasta löytyy myös artikkeli Puutarhan pienet havupuut | Podcast #95. Artikkelissa pienet havupuut on jaettu niiden kasvumuotojen perusteella ja artikkelin lopusta löytyy muutamia suunnitteluvinkkejä havupuuryhmistä haaveileville. 


havupuutHavupuiden neulaset muodostavat lajista ja lajikkeesta riippuen eri värisiä pintoja. Havujen moninaisen kirjon joukosta löytyy niin kellertävään limevihreään taittuvia sävyjä kuin hopeanhohtoisia, hieman sinertäviä ja syvän metsänvihreitä. Upean värikirjon avulla saa vaihtelevia ja kiinnostuksen herättäviä havuryhmiä omaan puutarhaan. 

Pieni havupuu

Pienet havupuut toimivat ihanasti myös pimenevän kauden kausivalojen ripustuspaikkana. Sisääntulon läheisyydessä oleva havuryhmä toimii siis parhaimmillaan pimenevien päivien piristyksenä ja pienenä tunnelmavalon tuojana. 


Havupuun istuttaminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti