keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Potagerin kiviaitaa kunnostamassa

Ulkona on aavistuksen ankean näköistä, hämärän hyssyä. Mutta ei anneta sen haitata. Tämä talvi on suorastaan hellinyt puurhalle sykkivää sydäntä. Olen saanut viettää toista viikkoa joululomaa ja huomenna on aika palata jälleen sorvin ääreen. Loma on ollut suorastaan antoisa. Kiviaidan reunustaa on ehditty kunnostaa oikein urakalla. Vuonna 2010 olimme saaneet jonkin superinnostuksen meidän yläpihalla ja tänne kiviaidan viereen oli kärrätty kymmenisen kottikärryllistä kiviä odottelemaan kiviaidalle pääsyä. Mutta kuten tavallista projektit toinen toisensa jälkeen imaisivat mukanaan ja kiviröykkiö alkoi kasvaa jos jonkinmoista horsmaa ja heinää. Mutta nyt haravoinnin yhteydessä jostain vimma heräsi. Kiviröykkiö kerrallaan siirtyi romahtaneen kiviaidan paikkamateriaaliksi. Raivuusaha lauloi ja ajoi tyhjentyneiden kiviröykkiöiden paikalle jääneet heiniköt tasaiseksi. Samalla lähti vanha mansikkamaa taivaan tuuliin. Nyt kiviaidan reunusta alkaa jälleen olemaan siinä kunnossa, että sitä pystyy kesällä hoitamaan. 

Vielä on kymmenisen metriä jäljellä oikein kunnolla romahtanutta aitaa paikattavana. Tämä pahiten romahtanut kohta on syntynyt 1997, kun kiviaidasta on tultu kaivinkoneella läpi ja kansakoulu on liitetty kunnalliseen vesijohtoverkkoon. Pienoisena ongelmana tässä kunnostuksessa on se, että kivimurikoita siirrellään hartiapankkivoimin ja juurikin tässä kohtaa on muurilta tipahdellut järisyttävän suuria kiviä. No kyllä se tuosta vielä jonakin päivänä kohenee =) Tällaiset roikkumaan jääneiden juttujen siivoukset ovat olleet ihan parasta, nyt kevääseen on ikään kuin säästynyt päiviä muille hommille. Meillä on tänä keväänä luvassa nimittäin potagerin laajennustyöt. Potagerin reuna-alueille tulee vihdoin murskekäytävät ja luvassa on portti potageriin, vadelma-alue ja ehkäpä pienoinen pätkä aitaa =) Mutta niistä lisää tuokion kuluttua kun näitä perushommia on saatu vähän alta pois. Antoisaa alkanutta Uutta Vuotta Teille kaikille ihanille lukijoille =)
15 kommenttia:

 1. Kiviaita on upea, sellainen jonka haluaisin meillekin. Pikkuhiljaa on kerätty kiviä aidas aineksi, mutta tuskastuttavan hidasta se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiviaidat ovat ihastuttavia, mutta niihin uppoaa uskomattomasti kiviä. Toivottavasti saat jostain kiviä lisää aitatarpeiksi =)

   Poista
 2. Tuo onkin työmaa, jota on hyvä tehdäkin hartaudella. Kunnolla tehtynä se taas palvelee pitkään. Potagerin muodot ovat niin edukseen paljaassa maisemassa, ah miten kaunista. Uusia tuulia innoissaan odotellen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä hurja työmaa ja kivien pitäisi olla reunoilla suurehkoja, jotta muuri pysyisi nätisti kasassa. Paikoin olemme paikkailleet aitaa sellaisilla kivillä kun on ollut saatavilla. Potager piirtyy nyt yllättävän selkeästi esiin =)

   Poista
 3. Kova homma, muta upealle näyttää!
  Hyvää uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo ja samoin hyvää Uutta Vuotta Sinulle =)

   Poista
 4. kiviaita on aina upea. Kovasti vaatii työtä on kuitenkin sen arvoinen!

  VastaaPoista
 5. Kiviaita sitten osaa olla kaunis.
  Mukavampaa nostella kiviä ulkoilmassa kuin rautaa hikisissä sisätiloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin niin, mukavaa ulkoilua ja puuhastelua. Ja kaiken ei tarvitsekkaan olla valmis kädenkäänteessä =)

   Poista
 6. Kiviaita on todella hieno ja ansaitsee tulla kunnostetuksi. Harmi, ettei tuollaisia tehdä nykyisin enemmänkin. Tosin nuo vanhat kiviaidat lienevät yleisimmin syntyneet peltojen raivauksessa kerätyistä kivistä. Potagerinne on hieno talvellakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between =) Kiviaidoissa taitaa olla niin uskomaton työ ja kiviainesta uppoaa hurjat määrät ja veikkaampa, että kiviaitojen perustustöiden asiantuntijuus on hukkunut ajan oloon.

   Poista
 7. Onko ihanempaa raavasta työtä, kuin kivien kanssa touhuaminen;)

  VastaaPoista