tiistai 14. tammikuuta 2014

Kuu kumottaa ja nurkissa paukkuu


Kuu kumottaa taivaalla, pakkanen kiristyy ja kylmyys tunkeutuu sisälle. Ajelin tänään kotia kohti ja aurinko oli laskemaisillaan. Pakkanen kiristyi kiristymistään ja yht äkkiä maiseman verhosi hämyinen sumu. Talven ihmeet ovat saapuneet vihdoinkin etelään. Mutta tämä pakkanen ja talventulo on poikkeuksellinen monessakin mielessä. Ensimmäistä kertaa pakkanen suorastaan tunkeutuu sisätiloihin. Pönttöuunien posket hohkaavat lämpöään, mutta huushollin lämpö ei tahdo kivuta kahdenkymmenen yli sitten millään. Hrrrrrrr. Meillä on kylmä. Tänä yönä pitää laittaa vesi tippumaan, jottei putkisto jäädy yön aikana. Vanha talo tekee temppujaan ja nyt pitää olla tarkkana. Iltaa vasten pistetään vielä tuli puuhellaan ja nukkumatin maille kömpiessä pitää pistää villasukat visusti jalkaan =) Mutta oi miten siitäkin huolimatta rakastan maalla asumista ja tätä meidän vanhaa kansakoulua. Se on vähän niin kuin Pikku Prinssi sanoi - asiat joiden eteen pitää nähdä vaivaa, niistä tulee tärkeitä ja merkityksellisiä. Jotain samaa liittyy talovanhuksiin ja puutarhanhoitoon.

12 kommenttia:

 1. Vanrmaan tämä pakkasen kiristyminen nopeasti vaikuttaa talon lämpöön. Meillä kun uudempiksan talo ei tahdo nyt lämmetä tarpeeksi. Pakkasta oli aamulla -20, nyt paljon vähemmän jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh - ompas teillä pakkasta jo ollutkin. Meillä se on kireimmillään ollut vasta -16. Luulen kanssa, että se on nyt niin pitkän lämpöisen kauden jälkeen painunut niin nopeasti miinuksille, että talot ei pysy vauhdissa mukana =)

   Poista
 2. Niin, se on kuin Pikku Prinssi sanoi..
  Puutarhanhoito ja puuhellan tai takan lämmittäminen käy myös rauhoittumisesta ja terapiasta. Mutta tietysti aina ei tahdo aika riittää, kun töissäkin on käytävä. Tunnelmallista tammikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puulämmityksessä on totisesti jotain kiireetöntä. Tuntuu kuin aika seisahtuisi. Vaikka kyllä tuossa lämmittämisessä totisesti hommia piisaa =) Mukavaa ja tunnelmallista tammikuuta myös Sinulle =)

   Poista
 3. Meillä ihan sama juttu! Uunit hönkää täysillä ja sisälämpötila on silti sitkeästi vain +17 astetta. Ajateltiin, että lumen puute vaikuttaa. Viime vuonna sai tiivistävän lumipeitteen jo hyvissä ajoin koko kivijalan ympärille, nyt se on pakkasen ja tuulen armoilla täysin vapaasti. Kivijalka on saumaamaton ja luonnonkivistä, isoja rakoja siellä täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on sentään +18 sisällä ;) Eli samoissa mennään. Nuo kivijalan aukot me ollaan tilkitty villalla. Siinä on kyllä hommaa, mutta auttaa edes vähän kun kivijalassa ei puhalla puhuri.

   Poista
 4. Täälläkin lämmitetään uuneja..ja villasukkia lisätään jalkaan. Meille laitettiin muutama talvi sitten vesijohtoon kaapeli . Napin painallus niin saat kaapelin päälle ja pois. Kaapelin metri hinta ei päätä huimannut ja sähköä ei kuluta kuin nimeksi. Enää ei tarvitse valuttaa hanoja tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei tuo kaapeli vesijohdossa kuulostaa superilta. En olekkaan aiemmin edes kuullut moisesta. Pitääpä ottaa selvää. Kiitokset vinkistä =)

   Poista
  2. Meilläkin täällä savolaisessa ent. kyläkoulussa oli lämmityskaapeli vesijohdon kaverina (porakaivosta taloon) viime kevättalveen saakka.Silloin tapahtui jotain ja lämpökeskukseen norui yhtäkkiä vettä pitkin kaapelia. Sulakekin taisi palaa ja kaapeli otettiin pois. Uusi, korjattu lämmitinkaapeli piti asennettaman kevään/kesän koittaessa, mutta lvi-virma ei koskaan tullut lupaamaansa työtä tekemään ja asia unohtui meiltä, kunnes vasta herättiin siihen tosiasiaan, että nythän ei eristävää lumikerrosta ole, joten mikä päivä tahansa veden tulo voipi tyssätä. Huh. Meidän taanoisessa lämmityskaapelissa ei ollut nappia, se oli päällä sitten varmaan kesät/talvet. Maalämmöstä huolimatta sähkölasku on ollut aina sen verran tuntuva, ettei asiaan ole hoksattu kiinnittää huomiota.
   Lämmityskaapelit on mulla tarvittaessa laitettu myös keittiön sekä suihkuhuoneen (jossa pyykkikone) viemäreihin. Niitä saa rautakaupasta ja ne on helppo itsekin blondin asentaa. Vaatii vaan viemäriputken tiivisteen heinoista raottamista ja sähköpistoketta lähietäisyydellä. Toimii.

   Poista
 5. Vilposta on täälläkin, vaikka keskuslämmitys paahtaa täysillä. Ikkunoista vetää niin pahanpäiväisesti ja lattiakin on jalkojen alla kuin jääkalikka. Semmoisia on nämä vanhat talot <3 Upea kuu möllötti taivaanrannassa, kun ajelin töistä kotiin. Ja vilkaisu olan yli ikkunasta pihalle kertoo, että tuossahan se on edelleen, vähän ylempänä mutta oi, niin upean näköisenä. Olkoonkin, että saa tällaisen kuuhullun valvomaan keskellä yötä, kun on niin kummallisen valoisaa.

  VastaaPoista
 6. Kuu on totisesti näyttäytynyt komeana viimepäivinä =) Meillä vedetään talveksi ikkunoihin vanhanajan liimateipit. Ne todellakin auttavat lämmityksessä. Viima ja veto loppuu ja ne on ihan helppo ja siisti ottaa keväisin pois =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kyllä. Liimapaperit ja pumpulia vielä tarvittaessa lisäeristeeksi - toimii. Ja on myös erittäin siistin näköinen sekä helppo laittaa ja tarvittaessa ottaa pois. Ei tultais enää toimeen ilman :)

   Poista