maanantai 20. tammikuuta 2014

Kylvöksiä


Mikään ei voisikaan olla suloisempaa kuin upottaa sormet multapussin syvyyksiin. Eilen ostin kevääntulon ensimmäisen kylvömultasäkin ja toin sen tuvan lämpöön. Pistin yötä vasten suuret latva-artisokan siemenet likoamaan haaleaan veteen ja kaivoin esiin pienet turveruukut. Meillä on nimittäin kasvanut muutama kesä sitten latva-artisokka ja sen kasvutavan vantteruus, kukkien lumo ja aistikkuus tekivät ikuiset muistijäljet sieluni sopukoihin. Tänä vuonna olen päättänyt kasvattaa monta monituista artisokkaa. Edellisten artisokkien annettiin rauhassa kukkia ja kukkien kuihtua. Artisokat olivat puutarhamme esteettistä herkuttelua ja silmäruokaa. Tälläkään kertaa en niinkään himoitse tuota herkkua niinkään ruokapöytään vaan pikemminkin potagerin koristukseksi.

Mitä suurempia siemenet ovat niin ne hyötyvät liottamisesta ennen kylvöä. Toinen mahdollisuus nopeuttaa itämistä on siementen kevyt fiilaaminen esim kynsifiilalla. Tällä kertaa tyydyin vain liottamiseen. Kohta meillä on siis pienen pieniä artisokan taimia =) Näiden itämisprosentti on kehnohkon lainen, joten kylvöjä on syytä tehdä parin pussukan verran.


14 kommenttia:

 1. Oih pitäisi itsekin kylvää latva-artisokkaa, siltä varalta, että kukkimaton taimeni nyt menehtyy näissä pakkasissa:( Torimyyjä lupaili, että se voisi talvehtia, onko sinulla talvehtinut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Latva-artisokat voivat talvehtia, mutta tarvitsevat kyllä talveksi suojaa. Kelit vaikuttavat lumettomuudessaan vähän pahoilta. Mutta pidetään peukkuja =) Me ei kokeiltu silloin talvettamista, mutta juuri luin niiden talvehtimisesta.

   Poista
 2. Kiitos vinkistä, noitahan voisi tosiaan kasvattaa ihan vaan koristeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Latva-artisokat ovat upeita kasvutavaltaan =) Kannattaa siis kokeilla

   Poista
 3. Miten isoiksi niiden lehdet kasvavat eli vaativatko paljon tilaa? Voisikohan kokeilla ruukussakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Artisokat ovat aika korkeakasvuisia. Voivat kasvaa 1-1,5 m korkeiksi, mutteivät ole kauhean leveäkasvuisia

   Poista
 4. Minäkin olen kasvattanut latva-artisokkia koristeeksi. Ne ovat todella kauniita. Olen jättänyt ne syksyllä talventörröttäjiksi ja myös linnut käyvät jotakin syömässä niistä. Maa-artisokat ovat mielestäni paremman makuisia, tosin niitä ei käytetäkään ihan samanlailla. Ihanan innostava toi eka kuva!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina. Olen aivan samaa mieltä - maa-artisokat ovat herkkuja, mutta latva-artisokat sopivat koristeeksi ;)

   Poista
 5. ai jösses..täällä ollaan jo siis näin pitkällä..mä vasta tuumailen. Mut oikeesti, mähän en voi mitään laitellakaan vielä, kun ei nääs ole tota tilaa. Mietin kyllä kuumeisesti mihin seinäpieleen voisin tomaattirivin laittaa. Eiks noi pelargonian pistokkaatkin voisi jo kohtapuolin ottaa ja laittaa kasvamaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tilaa aina jostain löytyy ;) En ole pelakoita kokeillut siemenestä, mutta kylvöajat taitavat juurikin nyt olla käsillä.

   Poista
 6. Pakko mennä piakkoin hommaamaan kylvömultaa. Etenkin, kun tällaiset postaukset varmasti tulevat jatkuvasti lisääntymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta pikkuisen kylvömultaa on syytä olla =)

   Poista
 7. Näyttää lupaavalta! Ensimmäinen kuva on kyllä kivasti tehty :D Aiotko istuttaa vanhoja kunnon pelargoneja? Hommasin siemeniä ja ne pitäisi kai jo nyt kylvää. Jotenkin on aika epäuskoinen olo, lähteneekö noista nyt sitten mitään...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu. Pelakuiden kanssa olen vähemmän puuhaillut, vaikka vanhaan taloon ne sopisivatkin hyvin. Kyllä pelakat varmaan ihan kivasti siemenestä lähtevät =)

   Poista