perjantai 24. tammikuuta 2014

Petäjien suojissa on koti meillä =)

Mittakaavassa on lumoa, ripaus surrealismia. Meidän tontti huokuu ajan havinaa. Petäjät nousevat taivaisiin hipoen pumpulisia pilviä. Näiden jättiläisten juurella on kottikärryjen pesä. Pikkuinen metsikkö kätkee uumeniinsa suoranaisen tikkayhteisön. Monen puun runko on koloja täyteen ja alinomainen koputtelu kantautuu tuvan rapuille saakka. Täällä pikkuisen metsikön reunalla on myös meidän ylätalo, kansakoulun vanha keittola ja opettajien sekä keittäjien huoneistot. Täältä kulkee myös polku saunalle. Saunan tupa on toiminut aivan koulun alkutaipaleilla ruokalana. Vuosien saatossa olemme raivanneet saunaa näkyviin villiintyneiden vaahteroiden ja ryteikköjen seasta. Pikkuinen saunamme lämpiää vain kesäisin, mutta silloin siellä on tunnelma aivan sanoinkuvaamaton. Tuntuu kuin aika pysähtyisi aivan tyystiin. Huokaus =)


Kun kipuaa ylätalon rappusille voi vuorostaan nähdä pihaamme vartioivan ikivanhan käkkyrämännyn sekä katajan, joka on komeutensa ansiosta joskus päässyt myös tämän peräkylän omaan lehteen. Tällä pihalla on vuosien varrella varttunut monet kyläläiset, täällä on pelattu pesäpalloa, järjestetty yhteislaulutilaisuuksia, on ollut kerhoja ja ties mitä. Pihamaan käkkyrämännyn harteilla on siis sata salaisuutta tai ehkäpä tuhat. Sen tukevat oksastot toimivat myös pihamaan pikkulintujen ja oravien levähdyspaikkana. Täältä ylätalon nurkista voi nähdä myös hernepensasaidanteen ja tulevan muotopuutarhamme.


Kun yläpihalta laskeudutaan loivasti viettävää rinnettä alas, lähelle keittiön sisäänkäyntiämme, voi vuorostaan nähdä kanitarhan, josta kevään tullen puhkeaa meidän taimikasvattamomme. Ehkäpä keväällä verhoamme tämän tarhan lämpöä pitäväksi kasvihuoneeksi. No sitä pitää tutkia kevään saapuessa ja tuumailla asiaa vielä tarkemmin =) Täältä näkyy myös ylätalollemme, mikä uinuu autiona pikkumetsän siimeksessä.


id_hernepensaskujanne

Ja tällaiselta potagerimme näyttää tieltä päin katsottuna. Kiviaita on aivan tiessä kiinni. Hentoinen pakkaslumi on kuoruttanut kiviaidan kauniisti, aivan kuin keskikäytävää reunustavat luumu- ja kirsikkapuutkin. Meillä on koko päivän ollut -12°C pakkasta ja hentoja lumihiutaleita on pikkuhiljaa leijaillut. Aurinko on hellinyt maisemaa ja lämmittänyt poskia kylmässä ulkoilmassa. Selvästikin olemme menossa kohti kevättä ja ilmassa on suurta odotuksen tuntua =) Työhuoneen pöydällä syreeninoksa puskee ilmoille jo suloisia pikku lehtiään ja latva-artisokan siemenet muhivat lämpöisessä mullassa.13 kommenttia:

 1. Kaunista. Teillä on mahdollisuuksia vaikka mihin ihanaan! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Meillä totisesti on mahdollisuuksia kunhan vain aikaa ja sinnikkyyttää piisaa =) Oikein mukavaa viikonloppua myös Sinulle.

   Poista
 2. Tontin eri kulmat hahmottaa varmaan parhaiten juuri talviakaan, kun on hyvä näkyvyys eivätkä kasvustot peitä yleisnäkymää.
  Kaunista ja seesteistä näin talven valkeudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leuto joulukuu ja tammikuun alku auttoi kovasti nurkkien raivauksessa ja nyt pikkuhiljaa pystyy paremmin hahmottamaan eri tiloja pihamaalla. Höytyvälumi tekee kaiken niin kauniiksi =)

   Poista
 3. Huikea mittakaava ja myös ajallinen mittakaava kuvissasi! Tuli halu oikein suojella oman pihan puita ja toisaalta halu myös istuttaa uusia puita tuleville sukupolville. Todella kaunis pihapiiri teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Riina =) Täällä on todellakin mittakavaa suuntaan jos toiseenkin ja tuntuu merkitykselliseltä vaalia vanhaa pihapiiriä

   Poista
 4. Komeita puita! Ilo nähdä myös noin komea kataja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puut ovat varmaan sieltä 113 vuoden takaa niin kuin koulukin. Multava maa on tainnut edesauttaa kasvua korkeuksiin.

   Poista
 5. Kaunis, upea talo ja piha. Kotoista metsämäntyä kauniinpaa puuta ei mielestäni ole olemassakaan. Kun aurinko paistaa männyn runkoon, sen kauneus kaksinkertaistuu. Katajakin vielä....ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Männyt totisesti ovat upeita ja niiden rungon väri värjäytyy auringon valossa vielä niin syväksi

   Poista
 6. Männyt ovat upeita puita. Paranevat vain vanhetessaan. Teillä on kyllä niin upea piha, sinne mahtuu isoja puita, eikä vain pieniä pensaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulun yläpiha on alkuperäisessä kuosissaan. Kaikki on saanut kasvaa rauhassa vuosikymmeniä =)

   Poista
 7. Kauniita puita! Blogissani oli sinulle tunnustus, vai jokohan olit huomannut?

  VastaaPoista