sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Sunnuntain herkkuhetkiä


Se oli sitten vaihteeksi leipomussunnuntai. Jotenkin teki niin vietävästi jotain herkkuja mieli ja heräilin jo tovia aikaisemmin kuin muut. Ehdin aamutuimaan tehdä sokeritaikinan vetäytymään. Meillä on koko porukalla sellainen makeannälkä ongelma. Nimittäin herkut vetävät tämän tästä armottomasti puoleensa ja nyt meillä on yhteistuumin tehty päätös, ettei iltaisin ajella kylille herkkuja hakemaan. Herkut on loihdittava niistä aineksista kuin kotoa kulloinkin löytyy. Tänään siis päädyimme kesäisen raparperimarenkipiirakan sijasta omena-mustikkamarenkipiirakkaan. Huh miten pitkä nimi tuo onkaan =)

Omena-mustikkamarenkipiiras sisältää kolme reseptiä. Ensin pitää valmistaa sokeritaikina. Sokeritaikina on helppo ja nopea valmistaa, sillä siinä sekoitetaan kuivataineet keskenään, nypitään niihin voi ja sekoitetaan joukkoon kananmunat. Taikina saa tämän jälkeen vetäytyä vaikkapa tunnin jääkaapissa. Tällä välin ehtii juuri sopivasti valmistamaan täytteeksi tulevan kiisselin. Kiisseli saa olla erittäin tuhtia, jotta se pysyy kasassa piirakkaa leikattaessa. Piiraspohja paistetaan uunissa 200°C 15 min. Valmiiseen piirakkapohjaan kumotaan kiisseli ja päälle levitetään marenki ja marenki ruskistetaan kauniiksi uunissa. Ja avot. Siinä se sitten olisi, raparperia miedompi ja pehmeämpi talvipiiras. Ei lainkaan huonompaa kera kupposen mustaa kahvia.
id_hernepensaskujanne6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ohhoh - omenahilloa on n. 2dl kiisselissä yhdessä mustikoiden kanssa, mutta näköjään unohtui tuosta reseptistä. Pitääpä korjata :-)

   Poista
 2. Kiitos reseptistä, näyttää tosi herkulliselta! Tätä täytyy josksu kokeilla, kun mustikoitakin löytyy vielä runsaasti pakastimesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ihmeessä kokeilla. Melko maukasta ;)

   Poista
 3. Pysyykö nuo piirakkapohjan reunat pystyssä paistettaessa ilman ongelmia? Mulla monesti lössähtävät kasaan ja reunoista tulee sitten ikävän paksut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me täytettiin piirakkavuuat paiston ajaksi kuivilla herneillä. Herneiden ja piirastaikinan väliin kannattaa laittaa voipaperia niin herneet eivät painaudu taikinaan. Herneet pitävät reunat moitteettomasti pystyssä

   Poista