maanantai 7. heinäkuuta 2014

Punaisten kavalkaadi


Juuri jokunen postaus sitten totesin, ettei meillä ole juurikaan mitään punaista puutarhassa. Tänä aamuna tehdessäni totuttuun tapaan aamukierrosta potagerissa päätinkin ottaa aiheeksi kaiken punaisen taltioinnin. Eli tämänverran punaista löytyi sittenkin.

Punertavia Astrantia major "Primadonna" Isotähtiputkia meillä on yhteensä kuusi kappaletta potagerissa. Isotähtiputket ovat ihastuttavia ja tänään juuri kävin katsahtamassa niiden siementarjontaa ja ehkäpä tilaamme ensi kevääksi vähän muidenkin isotähtiputkien siemeniä. Tämän Isotähtiputken taustalla loistaa punainen Dianthus deltoides ketoneilikka. Ketoneilikka on perinteistä puutarhojen kantaa enkä tiedä tarkemmin hänen nimeään. Mutta vuosien varrella mätäs on levittäytynyt ja muodostaa mukavan taustan Isotähtiputkelle sekä Dictamnus albus Mooseksen palavalle pensaalle. Mooseksen palavia pensaita meillä on vain yksi. Se hankittiin viime kesänä ja nyt se on ensikertaa kukassa.


Luppiot toimivat vallan mainiosti runsaan ja jopa villin näköisissä istutuksissa. Meillä on kaksi Sanguisorba menziesii Lännenluppion tainta. Nekin on vasta viimekesänä istutettuja. Niiden kukintojen väri on hyvin tumma, lähes ruskeanpunainen.


Punaisten listaan kuuluu niinikään myös meidän yksinäinen "narriakilleija" eli virallisemmin Aquilegia cultorum Rostern Jaloakilleija. Tämäkin asustaa isotähtiputken ja mooseksen palavan pensaan tavoin ketoneilikkapehkojen äärellä. Ketoneilikat ovat siis vetäneet puoleensa muitakin punaisia.


Ja sitten on tämä kummajainen, joka on ilmestynyt aivan väärälle paikalle potagerin vaaka-akselille. Ei harmavinta haisuakaan hänen nimestään tai saapumisajankohdasta tai hankintapaikasta. Näyttää kovasti, että tämä ja hänen kaverinsa olisi joskus istutettu oikein tarkoituksella, mutten edes muista näiden kukkineen ennen. Liekkö jokin omien siemenkylvösten tulos kun tarkoituksella en näin punaista olisi hankkinut. Toki kun päivästä toiseen olen tätä käynyt ihmettelemässä jättipoimulehden äärellä olen jotenkin hitusen ruvennut tästä tykkäämäänkin. Tunnistaakohan joku teistä mikä tämä on? Itse veikkaisin jotain asterilajiketta tai rohkein arvaukseni voisi olla jokin jalokallioinen. Koska hämärästi muistelisin kylväneeni joskus punertavia jalokallioisia. Mutta tätä ei olla pituudella pilattu. Nämä ovat vain noin 40cm korkeita, mikä puolestaan kallistaisi arvaukseni asteriin. Lehdet ovat jäykät ja jopa kovahkot, pienet ja suippomaiset.


11 kommenttia:

 1. Ihania punaisia kukkia!
  Tuo sinun lännenluppiosi näyttää erehdyttävästi purppuraluppioltani. Ne ovat takuulla sama kasvi. Ehkä niitä on suomennettu samaan aikaan eri tahoilla???
  Isotähtiputki on ihan ykköskasvi myös. Olen niitäkin viime aikoina keräillyt. Ne kukkivat pitkään ja sopivat somasti niin monen kasvin kupeeseen.
  Alimmaista luulin ensi näkemältä punapäivänkakaraksi, mutta lehdet ovat eri näköiset. Onko jalokallioisiakin muun värisiä kuin violetteja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan nuo luppiot voivat olla samaa sorttia. Olen joskus ennenkin ollut huomaavinani noita eroavaisuuksia nimissä ;) On se hyvä, että voimme täällä blogissa jakaa näitä kuvia ja vertailla =)

   Noita jalokallioisia on ties mitä sävyjä valkoisesta siniseen ja punaiseen =)

   Poista
 2. Lieneekö Erigeron aurantiacus tuo punainen joka muistuttaa asteria?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtia, mahtia =) Tämä se on =) Nyt kun googletin tuon niin se on tosiaan se kallioinen, jonka olen joskus siemenestä kylvänyt ja luullut, ettei mikään itänyt. Ostohetkellä luulin vain ostaneeni oranssimman yksilön ja tuo kova punaisuus hämäsi. Kiitos siis superisti =)

   Poista
  2. Mukavaa kuulla,että olin oikeassa :) Tuo kultakallioinen on sellainen kasvi,jonka olin joskus aikonut kylvää puutarhaani,mutta jostain syystä unohtanut.Joten kiitos itsellesi siitä että palautui mieleen tämä erikoinen kasvi :) Vähän aikaa vasta seurannut blogiasi,mutta olen lumoutunut näkemästäni :)

   Poista
 3. Kauniita punaisia! Jaloakileijat ovat ihania, vaikka niin ovat kyllä kaikki akileijat. Alimmaista kukkaa en tunnista, mielenkiintoista kuulla, jos sille löytyy nimi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt sille löytyi nimi =) Edellisen viestin Marika oli oikeassa =)

   Poista