tiistai 1. heinäkuuta 2014

Obeliskien asennusta ja tutkailua

No olihan nuo obeliskit aivan pakko raahata yötä vasten potageriin ja käydä hitusen kurkistelemassa kiviaidan takaa miltä ne näyttävät =) Potager on niin kalteva, että otti tovin asentaa obeliskit suoraan. Rinteen alaosan puoleisten jalkojen alla on nyt kiviä. Vanhakseltaan tiedän, että koko potager näyttää lähinnä surkealta katastroofilta, jollei rakenteita laita vatupassin kanssa suoraan. Muistan kuinka ensimmäisenä kesänä nuo pienemmät finialtolpat olivat asennettu vähän miten sattuu ja lopputulos oli kaaottisen näköinen. Nykyään meillä sellainen noin 20cm pitkä minivatupassi, jolla on helppo katsahtaa rakenteiden suoruus.

Nyt kun nuo neljä obeliskia on saatu asennettua potagerin keskiakselin kummankin puolen niin reuna-alueet aivan kuin huutaisivat omia rakenteitaan, mutta kaikki aikanaan. Obeliskien tehtailu oli näet sen verran kimuranttia, että ihan heti ei tee mieli kiiruhtaa moiseen puuhaan =)

Potagerissa on kahdenlaisia rakenteita. Nuo obeliskit ja finialtolpat kuuluvat koristerakenteisiin ja ne on maalattu talon sävyjen mukaan. Obeliskit ovat talon koristelautojen väriset ja finialtolpat talon seinän sävyä. Näiden rakenteiden on tarkoitus piirtyä selkeästi esiin kasvillisuuden seasta ja muodostaa talon kanssa yhtenäisen ilmeen. Sitten on nuo sulautuvat rakenteet. Niitä ovat mansikkalaatikot, espaliertolpat ja tulevaisuudessa mustikkamaan aitaukset sekä puutarhakompostin laudoitus. Ne on vuorostaan maalattu maanläheisellä ja likimain kuorikatteen sävyä toistavalla Kaisla puuöljyllä. Näiden rakenteiden on tarkoitus olla huomaamattomampia ja sulautua kasvillisuuteen sekä potagerin maa-aineksiin.


Aamusella obeliskeja oli aivan pakko piipahtaa katsahtamassa myös tien puolelta, kiviaidan takaa. Keskusympyrän lähettyvillä olevat kirsikkapuut ovat ottaneet sen verran mittaa itseensä, ettei noita kaksimetrisiä pyramideja meinannut nähdä mistään kulmasta yhtäaikaa. Kolme sain kuitenkin napattua samaan kuvaan. Tuskin maltan odottaa, että kärhöt ottavat kasvukirin ja kiipeävät tolppia ylös. Toistaiseksi kahden ylimmäisen obeliskin juurella kasvaa rehevät mantsurian kärhöt ja nämä kaksi alinta ammottavat tyhjyyttään. Niihin pitäisikin pikapuoliin hankkia jotkin somasti kukkivat ja runsaat kärhöt. Olisikohan potagerin tunnusväriset eli siniviolettikukkaiset parhaat =)
Samaan syssyyn maalausvimma iski ja kaksi vanhaa tuolia saivat tuon samaisen obeliskien ja talon pieluslautojen hennonvihreän sävyn. Sitten oli aivan pakko vielä sutia vaaleansininen kellarinovikin tuolla samalla sävyllä. Kumpa ilmat lämpisivät ja kuivuisivat niin pääsisi vähän keleistäkin nauttimaan. Mutta nyt niitä säitä saadaan vielä tovi odotella =) Sillä välin on hyvä laittaa puita pönttöuuniin ja rojahtaa hetkeksi sohvanuumeniin =)24 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. =) Kiitos. kovin yritettiin, että olisi tullut siistit ja ryhdikkäät =)

   Poista
 2. Vitsi, että noi obeliskit on hienoja. Mun tekis mieli rakennella vastaavia kärhötukia. Mustia! Tuo potagerinne on niin hienosti suunniteltu ja toteutettu, että mua vähän heikottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustat oliskin makeet =) Meille vaan tuo musta ei käy kun nuo muut rakenteet on tummanruskeita niin hukkuisivat samaan syssyyn. Älähän suotta heikotu =) On vielä niin pirskutisti vaiheessa =)

   Poista
 3. Kaunista ja obeliskit ovat hienoja, kelpaa katella vaikka mistäpäin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =) Kiitos. Tekivät potageriin vähän lisää rakennetta ja ryhtiä =)

   Poista
 4. Nyt tuli niin monta hienoa, uutta sanaa (finialtolpat..) että jos ei kuvista hämmenny niin sanoista sitten viimeistään;) Obeliski oli vähän tutumpi ja saman tyyppisiä tukia olen kärhöille suunnitellut. Hienot nuo teidän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =) Noille finialeille en oikein tiedä suomenkielistä sanaa - ilmeisesti ovat jotakin tolpanpäitä tai koristeaiheita. Yleensä niissä on artisokka, ananas, pallo tai kukkakori. Niitä on tosi huonosti saatavilla mistään ja meillä on nuo kaksi ananaksenmallista =) Noita obeliskeja on hurjasti eri mallisia ja näköisiä. Meidän on tuommoinen tee-se-itse tyyppinen ja kohtuullisen helppo rakennettava

   Poista
 5. Upealta näyttää!
  Tosi hieno ja toimivan näköinen obeliskin malli.
  On mahtavaa seurata tätä projektiasi (ei voi sanoa puuhailua). Nostan hattua kaikelle tuolle idearikkaudellesi ja ahkeruudellesi. Ja mahtavaa on, että jaksat vielä kaiken päätteeksi jakaa tämän kaiken meidän kanssa. Kiitos siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi voi - tämä on vähän niin kuin elämäntapa. Siinä missä muut matkailee niin me häärimme tuolla potagerissa aamut ja illat =) Siihen on tainnut iskeä semmoinen puutarhahimo

   Poista
 6. Suorassa ovat ja ryhdistävät koko potageria.
  Huolellisesti ja ykstyiskohtaisesti olet suunnitellut potagerin rakenteet värejä myöden.
  Näillä keleillä jaksaa mukavasti ahkeroida ulkosalla. Kaikki minkä nyt jaksaa tehdä, voi vastaavasti nauttia kuumilla ilmoilla hyvällä omallatunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. viileät kelit pitää ehdottomasti hyödyntää rakenteluun ja helteet vilvoitella varjossa =)

   Poista
 7. Ihanat obeliskit. Voi vain kuvitella miten hienolta ne näyttävät kärhöjen kukkiessa. Pienenä vinkkinä... Arabella kärhö on aivan uskomaton kukkija ja sopisi värinsä puolesta potageriisi. Se aloittaa kukinnan aikaisin kesäkuussa ja kukkii pihamme kärhöistä aina viimeisimpänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi ja kiitos vinkistä. Kävin kurkistamassa googlesta tuon arbellan ja taitaa olla juurikin potagerin tyylinen niin kuin vinkkasit =)

   Poista
 8. Ei voi taas muuta kuin huokaista, kaunista on =) Ihailen nikkarointitaitojasi, minulta ei onnistuisi. Obeliskit ovat varmasti hurmaavat kärhöjen valloittamina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nikkarointitaitoja ei niin hirveästi ole suotu, mutta ennakkosuunnittelu helpotti noiden tekemistä samoin kunnollinen katkaisusaja, jolla saa kätevästi tehtyä noita kulmia =)

   Poista
 9. Minä en kestä - miten te osaatte tehdä kaiken noin perusteellisesti ja hyvin!? Ihailen suuresti tuota teidän pitkäjänteistä puurtamista puutarhanne kanssa - lopputulos on kyllä niin huikea, että se varmasti palkitsee tekijänsä moninkertaiseisti. Minäkin opin tässä sivusta uusia sanoja. Ensin kyllä luulin, että ne Obeliskit ovat kasveja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsit kun noille obeliskeille ja finialeille on niin kökösti suomenkielessä sanoja. Jotkin tolpan päätykoristeet ja tukirakenteet ehkä olisivat lähimpänä. Noilla finial ja obeliski sanoilla google löytää kyseiset jutut parhaiten =) Puutarhaa on pikkuhiljaa rakenneltu ja luonnokset ovat auttaneet tekemään siitä tuollaisen =)

   Poista
 10. Hitsit, miten hyvänäköiset obeliskit! :) Varmasti huikean hienot kukkivien kärhöjen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =) Kiitos. Kumpa kärhöt vaan kasvaisivat kovaa kyytiä =)

   Poista
 11. Hei, sellainen kysymys tuli mieleen, että, kun teette töitä puutarhassanne, minkläisiä työvaatteita teillä on? Käytättekö päähineitä aurinkoisella ilmalla? :)

  VastaaPoista
 12. Niin ja postausta aiheesta kiitos :)

  VastaaPoista