maanantai 30. kesäkuuta 2014

4 obeliskia ja hevosenkakkia

Kesäkuu on vilissyt juoksujalkaa kohta ohitsemme. Rikkaruohot, murske ja hevosenkakki on kulkenut pitkin potagerin käytäviä. Ei voi kuin itsekin ihmetellä millainen kesäkuu on ollut. Potagerissa on tapahtunut varmaan melkein yhtä paljon kuin aiempina vuosina yhteensään. Touhuaminen on ollut suorastaan koukuttavaa, antoisaa ja mullan tuoksu huumaavaa =)

Ute Lias (Aika hauska nimimerkki) kyseli tuossa jokunen postaus sitten mitä teemme kaikella rikkaruohojätteellä? Toistaiseksi sitä on kärrätty liki kymmenenmetriseen aumaan tuonne kiviaidan vierustalle. Tänä vuonna rikoista on kuitenkin tullut suorastaan ongelma, koska tuo puutarhajätekomposti on laajentunut laajentumistaan. Puuvajassa odottaakin melkoinen läjä puutavaraa ja 3l Kaisla puuöljyä. Ajatuksena on nikkaroida tunkion ympärille puukehikko ihan alueen aisoissa pitimiksi.

Kitkemisen ohella potagerin alapääty ja käytävä ovat valmistuneet. Nyt potagerin pystypäin kulkeva keskiakseli päättyy ympyrään, jonka keskelle on istutettu vuosia kellarissa talvehtinut kultasade. Ympyrästä on tulossa kelta-valkoinen. Jättipoimulehtiä, kulleroita, valkeita sormustinkukkia ja valkotähkiä. Kaikki taimet tulee omista siementaimista, joten tänävuonna ympyrässä ei vielä kovin kummoisiakaan ihmeitä nähdä.

Yhteen tuommoiseen ympyrään menee noin 6-8 kottikärryllistä turpeeseen sekoitettua hevosenkakkia. Kun kakki on kärrätty maahan se käännetään perunavakoauralla ensin toiseen suuntaan ja sitten toiseen. Näin kakki sekoittuu peltomultaan noin 40 cm syvyydestä asti ja maan rakenne muuttuu muhevaksi.
Tänään nuo kiviaidan takana avautuvat maisemat olivat erityisen upeat. Jatkuvat sateet ja suuri ilmankosteus saavat ilman hituisen sumeiseksi. Tuntuu kuin kävelisi suihkepullon sumussa.

Talon kulmalla kulkevaa vanhaa kiiltotuhkapensasaitaa on leikattu radikaalisti. Vedettiin mittalanka vaateriin pensasaidan äärelle ja pistettiin pensasleikkuri laulamaan. Nyt aita on vihdoin suora ja timmin näköinen. Haaveissa olisi istuttaa syksyllä potagerin kumpaankin reunalaitaan pensasaidat. Niin, että jonain päivänä potageri olisi kahden tiiviin pensasaidan välissä ja pohjoislaidalta kiviaidan. Pensasaidat hillitsisi hitusen tuulia ja toisi potageriin vieläkin enemmän oman pienoisilmastonsa.

Viimeiset päivät meidän keltaiselta ylätalolta on kuulunut sirkelin ujellusta, ruuvinvääntimen hurinaa ja maalisutien viuhunaa. Olen jo monta vuotta ihastellut englantilaisten puutarhojen puisia obeliskeja. Valmiina niitä ei löydä sitten mistään niin oli turvauduttava omiin nikkarointitaitoihin. Neljä talon kulmalautojenväristä parimetristä obeliskiä on kuivumassa vielä ylätalolla. Huomenna komeudet asennetaan potageriin =) Tänään kävin kuitenkin yhtä hitusen sovittamassa pensaskärhön juurelle =) Mutta näistä lisää huomenissa. 


20 kommenttia:

 1. Rikkaruohotkin kannattaa tosiana kompostoida, ajan kanssa saa roskasta uutta multaa. Hienoja kuvia potagerista taas kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Rikoista tulee vuosien oloon hyvää multaa kunhan jaksaa odottaa =) Välillä meillä on käytetty rikkoja maantäytteenä notkopaikoissa.

   Poista
 2. Kova on draivi sinulla. Hyva vaan - jälkeä syntyy!
  Kaunista katseltavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä on pidettävä kova draivi päällä niin asiat alkavat muotoutua selkeämmin =)

   Poista
 3. On teillä ollutkin aika paljon tapahtumaa tänä kesänä. Innostuksella ja työllä saa paljon aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun visio piirtyy selkeänä verkkokalvolle niin se motivoi kärräämään ja hääräämään =)

   Poista
 4. Hevosenlanta onkin kasvien kultaa. Hyvin kompostoituna se on oiva maanparannusaine. Minulla on onni omistaa naapuri, jolta olen vuosikaudet saanut ilmaista turvepohjaista pollenlantaa. Sitä on joka vuosi meillä kompostoitumassa enemmän tai vähemmän. Rikkaruohoja en kompostoi, vaan ensin kuivaan ja sitten poltan ne tynnyrissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevosenkakkia me ollaan käytetty vuosia ja todellakin hyvää maanparannusainetta. Meillä on kanssa naapurissa hevosia ja pitkin kylänraittia niin pollenpotkua löytyy vaivatta. Meillä tuo rikkojen kuivaus ja poltto olisi liian suuri urakka niin niitä on kärrätty tuohon aumaan.

   Poista
 5. Upeaa on ja lisää tulee vauhdilla;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Ehkäpä heinäkuussa vaan lököillään vaihteeksi =)

   Poista
 6. Ohhon, aikamoinen puutarha teillä. Kerrassaan ammattimaisen upeaa jälkeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =) Tuota on aika tiiviisti rakennettu nyt seitsämättä kesää =) Käytävien murskepinta ja rikattomuus pitää tuon potagerin "ammattimaisen" näköisenä

   Poista
 7. Kiitos rikkaruohovadtauksesta. Minä en ole uskaltanut kompostoida vuohenputket juuria, jotka vien sekajätteeseen (lehdet otan ensin pois). Mutta hirveä homma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuohenputkia ja valkojuuria en minäkään kompostoisi. Niistä tulee vuosien vitsaus kun ne pääsevät levittäytymään. Mutta muut kyllä menevät kompostiin.

   Poista
 8. Oijoi, millä kuvilla meitä taas hemmottelet =) Ihanasti nuo aikaisemmat istutusalueet ovat rehevöityneet, ei aikaakaan, kun uudetkin näyttävät samalta! Toivottavasti potageriinne tulee myös monta penkkiä, joilta istutuksia voitte ihailla =) T. Aliina, joka on projektianne seurannut alusta asti, mutta en ole tainnut ennen kommentoida

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun olet seurannut projektia ja hienoa, että kommentoit =) Mukava kuulla aina mietteitä seuraajilta =) Vanhat istutukset ovat suorastaan ryöphähtäneet kukkaan ja samaa odotan noista uusista. Loppujenlopuksi aika hurahtaa aika äkkiä näissä puutarhahommissa =)

   Poista
 9. Oi, miten upea potager on jo nyt ja aina vain paranee. Vaan on sen rakentamisessa ja huoltamisessa aika homma, josta nostan hattua teille uurastajille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Nyt tuo huoltaminen on alkanut hitusen helpottua kun potager ollaan saatu "eristettyä" villeistä nurmialueista.

   Poista
 10. Kieli pitkällä odotan milloin potager on siinä vaiheessa, että se avataan vierailijoille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän mekin sitä jo odotamme, mutta vielä menee kotvasen tovi =)

   Poista