torstai 12. kesäkuuta 2014

275 pikku unelmaa

Lempeä sade on hellinyt puutarhaa yöstä asti. Illalla ennen nukkumaanmenoa tuli levitettyä kanankakkia oikein urakalla potageriin ja nyt jättimäinen kastelukannu pitää huolen ravinteiden liukenemisesta potagerin asukeille. Tämän kevään sää on ollut suorastaan tasapainoinen - lämpöä ja sateita sulassa sovussa =) 

Sadepäivänä on hyvä käydä uusien unelmien kimppuun, pistää kuvia järjestykseen, laskea taimia ja ehkäpä ideoida jotakin uutta. Intopii ihmetteli tuossa miten potager ja puutarhamme oikein etenee, elämmekö jotain puutarha-aikaa ja paljonko käsiä on uurastamassa. Mutta yksi on ylitse muiden ja se on Unelma isolla U:lla. Unelma minkä piirtää aika-ajoin puhtaaksi, mistä puhuu ääneen, unelma joka on niin suuri, että siinä on jotain tavoittelemisen arvoista. Unelma on moottori ja pikkuhiljaa se pala palalta alkaakin muodostua käsiesi edessä. Meillä tuolla potagerissa ainoina työvälineinä ovat: mittanauha, mittalangat, fiskarsin lapio, kottikärryt, ämpärit, kolmipiikkihara sekä rautaharava. Mutta ajatuksena on se, että potager edistyy vuosittain juuri sen verran kuin se edistyy. Toisina vuosina on lepäilty ja koko komeus on riistäytynyt käsistä ja toisina vuosina työtunteja on hurahtanut taas huomattavasti enemmän. Potagerin rakennus on jonkinsortin elämäntapa ja melkoisen nautinnollinen sellainen =)

Viktorius on osittain myös potagerin palveluksessa. Tällä hetkellä siellä on kasvamassa 74kpl punahattuja, 42 sinikatanaa, 20 sinipiikkiputkea, 24 valkotähkää, 18 tyräkkiä, 28 hajuhernettä, 38 oppineittenkukkaa ja 31 iisoppia - 275 ihanuutta siis. Lisäksi on itämättömiä kylvöksiä vielä hurjat määrät. Siinä missä mittakaava tuossa potagerissa on pikkuisen isompi niin se imee myös taimia itseensä pikkuisen enemmän. Tänä vuonna onni suosi ja saatiin hurjasti siementaimia =) Siirsin nuo siementaimet Viktoriuksen suojiin varttumaan. 

Ensimmäinen satsi Viiniruutia lähti jokunen päivä sitten potagerin alareunan istutuksille. Lisäksi piti piipahtaa pikkuisen myös taimistolla. Tammisaaressa on eräs kiva puutarha, josta löytää aina ihania perennoja. Tällä kertaa sieltä tarttui mukaan nepalinhanhikkeja Potentilla nepalensis "Miss Wilmott", Alppipiikkiputkia Eryngium alpinum Blue star, Isotähtiputkia Astrantia major Primadonna, Etelänmunkkeja Jaisone perennis Blaulicht sekä muutama Alppiasteri Aster Alpinus "Happy End". Nämä päätyivät suurimmaksi osaksi paikkataimiksi aukkokohtiin ja alaosan tyhjille alueille.  


Uuden sisäänkäyntialueen ylivoimaisesti kovin urakka oli kääntää lapiolla uudet kukkapenkit ja nyhtää valkojuurien juurakot pois. Yhdestä alueesta juurakoita tuli suunnilleen kottikärryllinen ja tunkio sai jälleen lisää ruokaa itselleen. Potagerin hoidossa ehkäpä tärkein asia on saada pidettyä alueet puhtaina etenkin valkojuurelta. Hillitön kitkentä ja puhdistaminen kiittää sitten myöhemmissä vaiheissa kun ei tarvitse käydä alinomaista taistelua viheliäisuyyksiä vastaan. Sisääntulon uuteen alueeseen on jo muutama taimikin päässyt. 

Ilta-auringossa on hyvä nauttia hetken myös näkymistä =) Kiitos jälleen Teille ihanaisille lukijoille ihanista kommenteista ja ennen kaikkea yhteisestä puutarhamatkasta =) Tänään olen ehtinyt vierailla monen ihanassa puutarhassa, uppoutua Teidän ihaniin tuokioihin, ideoihin, kasvillisuuteen ja ennenkaikkea saanut aistia monen ihanan puutarhan hengen ja tunnelman =)

23 kommenttia:

 1. Teidän puutarha on kyllä varmaan upein kaikista näkemistäni. Pidän erityisesti siitä, että otetaan huomioon vanha miljöö. Liian paljon näkee modernisti rakennettuja pihoja vanhojen talojen yhteydessä. Se näyttää väärältä. Kaiken ei tarvitse olla siistiä golfkenttää. Teidän kasvihuone on minulle erityisen mieluisa ja vähän jo vilauttelin ukollekin, että saiskos jotain tällästä sitten joskus. Saas nähdä... Mielelläni näkisin kasvihuonesta paljon yleiskuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhan vaaliminen on jotenkin aina ollut se meidän juttu =) Olen samaa mieltä, että vanhaan yritetään usein yhdistää liian modernia ja uutta. Viktoriuksesta pistämme joku päivä tarkemmin kuvia niin pääset näkemään kokonaisuuden =)

   Poista
 2. Eipä voi muuta sanoa kuin että upeaa! On tosi mielenkiintoista katsoa kuvia vaikkapa viiden vuoden kuluttua... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo viisi vuotta tekee ihmeitä aikaiseksi. Siinä ehtii kaikki asettumaan muotoonsa ja kasvillisuus löytämään paikkansa =) Sitä minäkin innolla odotan =)

   Poista
 3. Unelma on hyvä moottori ja aktivoija. Kyllä ihmiset tekevät tyhmempiäkin asioita, kuin toteuttavat unelmiensa puutarhaa. Kova hommahan teillä on, eikä se ihan ilmaistakaan ole, vaikka kuinka taimia itse kasvattaisi. Kiva tätä teidän projektia on seurata ja hattua nostan kaikelle uurastuksellenne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unelmat ovat uskomattomia moottoreita =) Meillä on ollut aika pieni budjetti tuon potagerin kanssa alusta asti. Siksi ehkäpä tuo taimivalikoimakin on toistaiseksi melko suppea kun suurin osa tulee itse kasvatettua.

   Poista
 4. Ihania unelmia ja toteutuksia :)

  VastaaPoista
 5. Tää potager on hieno monivuotinen unelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja totisesti uurastusta riittää vielä pitkään =)

   Poista
 6. Ei voi kyllä juuri muuta kuin ihailla hartaasti potageria ja teidän väsymätöntä uurastusta ja innostusta sen eteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi se on elämäntapa - aamuin pikkuisen potageria, päivä'llä pikkuisen ja illalla vielä hitusen ;)

   Poista
 7. Näin kurkistukseni blogissani ja päätin kurkistaa takaisin pitkästä aikaa. Apua mitä ihanuuksia, kauniita kuvia, hurjasti työtä ja multaisia sormia. Taitaa koneeni olla jo ehtoopuolella kun tosi hitaasti lataa nykyään näitä kuvia sivuilla, en millään malttaisi odottaa minkälaisia kuvia paljastuu latausten alta. Mutta näitä kannatti odottaa. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä nuo kuvat on aika suuria, joten tuo lataaminen on ongelma. Mutta jotenkin silti oollaan silti haluttu pitää kuvat suurina =)

   Poista
 8. Työnne tulokset ovat uskomattomia, aivan ainutlaatuista puutarhaa olette luoneet ja luomassa, kiitos siitä, että saamme olla mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi tämä bloggaaminen ei olisi mitään ilman koko köörin ihania puutarhoja, ideoita ja unelmia. Sinunkin puutarhassa on inspiraationlähdettä vaikka muille jakaa =)

   Poista
 9. Sulla on tosiaan pikkutaimia varastossa! :D Wautsi wau mitä suunnitelmia, upealta näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkutaimia tarvitsee urakalla keräillä, jotta saa taas uusille alueille jotain istutettavaa =)

   Poista
 10. Ei ihme että teillä on noin huikea määrä taimia kasvamassa, luin äsken tuosta potagerin laajennuksesta;)
  Teillä kyllä täytyy olla enemmän tunteja vuorokaudessa kuin normaalisti;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai sitten me vaan puuhataan puutarhassa eikä muuta ollenkaan ;) Kesäloma on yhtä kuin puutarhailua, puutarhailua ja vielä kerran puutarhailua =)

   Poista
 11. Ihanan inspiroivaa katseltavaa!!

  VastaaPoista
 12. Blogisi on ihana ja mahtavan persoonallinen!

  VastaaPoista