torstai 26. kesäkuuta 2014

Mursketta käytäviin ja selkeyttä potageriin


Jo tutuksi tullut musta  Kiviaseman rekka hurvasi eilen portistamme sisään. Ei voi muuta kuin ihailla kuskin tyyliä peruutta kertaheitolla superahtaasta kiviaidan pielestä murskeapajallemme =) Punaisen 0 - 8mm murskeen menekki on kasvanut tänä vuonna kun potageria on laajennettu. Tuo 0-8mm murske on juurikin ihanteellista tuolla käytävillä. Ajanoloon se tiivistyy mukavan kovaksi käytävän pinnaksi ja punertavan sävyisenä se nostaa potagerin muodot selkeämmin esiin.


Ennen käytävän perustamista olemme huolehtineet, ettei alueella olisi juurikaan valkojuurta. Sen jälkeen vain mittalangat jälleen paikoilleen, käytävät suoriksi ja musta maanrakennuskangas paikoilleen. Musta maanrakennuskangas on mukavampaa asennettavaa kuin aiemmin käyttämämme valkoinen. Musta kangas takertuu maahan ja kun joutuu tekemään saumakohtia niin niissä kankaat takertuvat toisiinsa. Sitä ei siis tarvitse laittaa tukimurskekuormilla paikoilleen niin vahvasti kuin valkoista. Saumakohdissa laitamme alukangasta noin 20-30 cm päällekäin. Mursketta levitämme kankaalle noin 5cm kerroksen. vuosien saatossa tuo reilu 5cm on osottautunut oikein sopivaksi. Tällöin käytävien haraaminen onnistuu ilman, että rautaharavan piikit takertuisivat alukankaaseen. Paksu kerros tekee käytävästä myös ryhdikkäämmän. Tuo 0-8 murske on kestänyt erinomaisesti myös rajutkin sateet valumatta pintavesien mukana.


Potagerin alaosasta on puuttunut käytävä ja kukkapenkit ovat vuosia olleet pahuuden vallassa. Nyt valmistuva uusi käytävä helpottaa alamaan hoitoa ja pitää kukkapenkit puhtaampana. Kun kukkapenkkien reunoilla on käytävät niin rikkakasvit eivät juurikaan pääse vaeltamaan reuna-alueilta potageriin.

Tänään noin 4 tonnia mursketta upposi käytävään ja huomenissa jatketaan lisää. Enää päivän hommat ja potagerin kaikki reunuskäytävät ovat kunnossa. Sitten päästäänkin uurastamaan sisääntulon pariin ja suunnitelmissa on myös puutarhajätekompostin aitaaminen.


19 kommenttia:

 1. Oi kuinka täällä on tapahtunut! Oli muutaman päivän poissa koneen äärestä ja nyt vasta luin raparperipostauksen, kiitos siitä! Mun muoviämpärikokeilu ei mennyt ihan hyvin, lötköiksi heittäytyivät varret. Liekö liian tiivis tuo muovipönttö vai unohdinkohan kastella... Noo, ensi vuonna uudestaan, kun tuota tavallista raparperiakin tulee tänä kesänä ihan hirveän paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo huokoinen saviruukku pitää huupan täysin pimeänä ja luulen, että kosteus pääsee hyvin huupan sisään. Ei muuta kuin kokeilepaan uudelleen =)

   Poista
 2. Huh, siinä on saanut kärrätä muutaman kuorman ;)
  Mutta hyvää tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kuormia on livahtanut jo tuplaten. Tuo murskekäytävä on yksi potagerin peruselementti. Niiden avulla potager piirtyy selkeämmin esiin. =)

   Poista
 3. Hieno tulee. Nyt alan paremmin ymmärtämään sitä, että teillä on lähinnä yksi harrastus. Puutarhurointi/potanger. Kyllä tuossa tulee monipuolisesti jumppaa. Ja menee aikaa. Avaatko joskus ovet Avoimiin Puutarhoihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on totisesti vain ja ainoastaan yksi harrastus ;) Väliin päivät venyvät jopa 14 tuntiin tuon harrastuksen parissa =) Ehkäpä jonain vuonna avaamme avoimiin, kunhan on muutakin nähtävää kuin tuo potager. Tämä on vaan niin hidasta välillä =)

   Poista
 4. Huh, kyllä tuossa on toinenkin kärry mursketta kulkenut. Hienoja käytäviä ja potager kaikkineen aivan mahtava paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ensimmäinen vuosi kun potager alkaa pikkuhiljaa piirtymään selkeämmin =) Ja mursketta tuohon on uponnut hitusen =)

   Poista
 5. Vau :)
  Kyllä tulee hieno. Oletko tiivistänyt murskeen ensin ettei kulkeudu jaloissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murske on ajanoloon tiivistynyt kun käytävillä on kuljettu. Muutoin käytäviä ei olla mitenkään tiivistetty

   Poista
 6. Käsivoimasi ovat kasvaneet aikamoisesti:) Mutta lopputulos on huippuhieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä puutarhurointi punttisalista menee =)

   Poista
 7. Upean näköistä !
  Kivituhkapinta on kaunis vanhassa pihapiirissä ja tuo vihreyden kivasti esiin... niin kuin kuvistasi hyvin näkyy : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan tuo muske tuo kasvillisuuden ja rakenteet esiin kivasti =)

   Poista
 8. Siistiä ja kunnolla toteutettua työtä.♥♥♥

  VastaaPoista
 9. Waude, teillä on varmaan Suomen hienoin ja suurin Potager !! Ja kokoajan hienommaksi muuttuu. Valtavan suuri projekti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa taitaa olla hurjan vähän potagereita =) Mutta aika iso tuo meidän potager tosiaan on, vaikkakin sellainen potagereiden karvalakkimalli =)

   Poista
 10. Voi että tää on kyllä sitten niin ihana!!! Sun on pakko pitää meille joku avoimet ovet?! ;)

  VastaaPoista