lauantai 14. kesäkuuta 2014

Kurkistuksia Viktoriukseen =)


Moni on kaivannut juttua Viktoriuksesta =) Tässä pikkuinen tarina Viktoriuksen vaiheista. Vuonna 2010 aloimme pikkuhiljaa purkamaan tässä vajan päädyssä ollutta vanhaa autotallia. Autotalli oli tuskin koskaan ollut ainakaan siihen tarkoitetussa käytössä. Vanhimmainen oli tuohon aikaan vielä innokas jousipyssymies ja oli ampunut nuolia tuon rääsiintyneen oloisen autotallin pahviseinistä läpi. Silloin oli vielä ajatuksena purkaa koko hökötys, mutta toisin siinä sitten kävi.

Kun olimme purkaneet pahviseinät pois, alta paljastui jykevä runko, jossa oli selvästikin viktoriaanisen kasvihuoneen aihio. Nikkaroimme ikkunakoolaukset paikoilleen, verhoilimme sokkelin vanhoilla ylijäämälaudoilla ja maalasimme valkoiseksi. Ikkunatkin mitattiin ja tilattiin lasiliikkeen kierrätyslaseista, mutta jotenkin homma jäi silloin puolitiehen uinumaan. Kunnes tänä keväänä kaivoimme vanhan aarteemme naftaliinista, tilasimme valokatteen ja herätimme hänen viktoriaanisuutensa jälleen eloon. Sellainen on meidän Viktoriuksen tarina. Juttua näistä alkuvaihesta löytyy tuolta arkistosta 2010 vuoden kohdalta =)


Viktorius on siis mittasuhteiltaan ja rungoltaan aivan kuin tuo vanha autotalli. Nyt siinä on kuitenkin viktoriaaniselle ajalle tyypilliset pitkät ja kapeat ikkunat ja sokkeli tuossa ikkunoiden alapuolella. Punatiili olisi ollut niin ihanaa ja tuon aikakauden tyyliin sopivaa, muttei sitä aikoinaan ollut mistään saatavilla purkutiiliä ja Viktoriusta on rakennettu melkein nollabudjetilla. Niin silloin aikoinaan ratkaistiin sokkeli talon verhoilusta ylijääneillä helmipanelin pätkillä ja erilaisilla ylijääneillä koristelistoilla.


Katolle teetätettiin vesileikkauksella tehdyt ranskanliljat, aivan kuin viktoriaaniseen aikakauteen kuului. Ranskanliljarivistöihin käytettiin myös ylijäämä vanerinpätkiä ja ne mitoitettiin pätkien mukaisesti. Itse suunniteltiin ja piirrettiin vesileikkuutiedostot ja leikkauksen jälkeen listat maalattiin valkoisiksi ja ruuvattiin samaan aikaan kun valokatekin asennettiin tuonne katonharjalle.Viktoriuksen sisäseinä on vajan ulkoseinää ja se on maalattu samaisella punamultamaalilla kuin vajakin. Takaseinässä on pieni syvennys vähän niin kuin reikä seinässä ja siitä on päästy aikoinaan kanojen hautomakopeille, joihin on johtanut pieni oviaukko tuolta kanalan puolelta. Tällä hetkellä aukossa on kätevä säilyttää multasäkkejä, ruukkuja ja ämpäreitä jemmassa, mutta sinne on suunnitteilla vanhasta tiskipöydästä istutuspöytä.


Viktorius on ollut siis toukokuusta asti käytössä ja nyt sieltä on lattiapinta-ala niin loppu, että loppukesästä meidän sakki voi varmaan liittyä sirkukseen. Siihen malliin strapetsitaiteilua tuo kastelu ja taimien hoito tuntuu olevan kun saa tepsutella tuon huojuvan punatiilireunuksen päällä. Perennoille pitää siis ehdottomasti saada omat kasvulaatikot tuonne Viktoriuksen pikku pihalle =)Ja ovenpielessä on rakkautta pikkuinen kipollinen =) kuten asiaan kuuluu =) Kipossa on puutarhurin tärkein aarre nimittäin lyijykynä, jolla voi pitää kirjaa taimista, kirjoittaa kylvösten nimiä pikku merkkikeppeihin tai laskea itäneiden lukumääriä =) Mutta nyt potager kutsuu - kuulen sen kuiskaukset jo tänne koneelle asti, joten heippatirallaa ja kaunista lauantaita sinne ruutujen taakse =)

29 kommenttia:

 1. Ihana! Iloista lauantaita sinne potageriin!

  VastaaPoista
 2. Hieno uudistus! Ihan kuin tuollaisia pahviseinäisiä autotalleja olisi nähnyt vaikka missä. Aika monia taimia teillä on. En ehkä viitsi ääneen enää tuskailla niitä muutamaa purkkia, joita minulla on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo pahviseinaviritys on tosiaan tutun näköinen muidenkin töllien pihoilla näkynyt. Onneksi pääsimme pahvihökötyksestä eroon ja saimme vihdoin tuon Viktoriuksen kuntoon. Mihin muuten näiden taimien kanssa joutuisi ;)

   Poista
 3. Viktorius on päässyt hommiin :-) on se kyllä HIANO!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu sillä on työtä monessa vuorossa ja asiakkaitakin niin, että seinät pullistelee =)

   Poista
 4. Uskotaan että tasapainoilu kastelukannujen kanssa vaatii taitoa, mutta hienoa kun keksitte kunnostaa tuon autotallin upeaksi, valoisaksi ja tilavaksi taimikasvatushuoneeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tasapainoaistit kehittyy kummasti. Tiilirivistö heiluu kaiken kukkuraksi ;) Vielä Viktoriuksessa on kunnostushommia kesken, mutta nyt hommia ei voi jatkaa kun tuo lattiapinta on niin tupaten täynnä =)

   Poista
 5. On kyllä hieno, vähän kyllä viherrän kateudesta. :)

  VastaaPoista
 6. Upea! Onpa ihana kasvatettu taimiarmeija:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuh ja lisää on tulossa =) Ritarinkannukset ovat itäneet ja kohta päästään taas koulimaan =)

   Poista
 7. Upea Viktorius. Nuo ranskanliljat kruunaavat komeuden. Todella hienoa, että teette käytännöllisyyden lisäksi myös kauneutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo vesileikkuu on niin kätevää, että on mukava teetättää koristekuvioita =)

   Poista
 8. Kyllä tuolla Victoriuksessa kelpaa taimia kasvattaa. Kivalta näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Vähän turhan ahdas vaan ;)

   Poista
 9. Voi miten upea ! Ranskanliljarivistö on aivan huikea.
  Edellisen postauksen japaninlehtikuuset ovat kerrassaan hienot. Ei voi kuin ihailla ahkeruuttanne ja luomaanne kauneutta : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noihin Japaninlehtikuusiin ei voinut olla rakastumatta =) Ranskanliljarivistöstä olen haaveillut pitkään ja viktoriaanisissa kasvihuoneissa oli sellaiset katolla. Tämä on vähän niin kuin karvalakkimalli tuosta viktoriaanisesta ;)

   Poista
 10. Ihana Viktorius! Ranskanliljarivistö on kuin piste iin päälle. Kyllä noilla taimilla saa jo mukavasti uusia istutusalueita miehitettyä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on tulossa lisää taimia =) 28 erilaista ritarinkannuskylvöstä on itänyt ja kohta koulittavaa on jälleen muutama sata ;)

   Poista
 11. Vau, ihailla täytyy uutteruuttasi pihailu-asioissa! Ihanalta näyttää, piti alkaa lukijaksi mukaan seurailemaan!

  VastaaPoista
 12. Viktoriuksesta tuli ryhdikäs. Sinulla on silmää myös yksityiskohdille, niin kuin tuo onnistunut ranskanliljarivistö osoittaa. Olet jaksanut puurtaa sekä potagerissa, että rakentaa Viktoriusta tänä vuonna rivakasti. Ihailen tarmoasi!
  Kasveja on kasvamassa nyt sellainen määrä, että tuskin mahtuu Viktoriukseenkaan. Mutta suuri tontti vaatii paljon kasveja. Ja suurelta tontilta löytyy aina joku uusi kunnostettava nurkkaus. Leppoisaa Juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa juhannusviikkoa myös Sinulle =) Taimia tämä lääni totisesti syö niin, että päätä huimaa välillä. Tänä vuonna puutarhavirta on kyllä ollut hyvässä vireessä =) toivottavasti intoa piisaa läpi puutarhakauden =)

   Poista
 13. Tämä on kokonaisvaltaisesti kuin muilta mailta, en yhtä hienoa kasvihuonetta tiedä kenelläkään. Ja vielä nuo yksityiskohdat, vau!

  VastaaPoista
 14. ihana kasvihuone ja kylläpä on täyttä =)

  VastaaPoista
 15. Find out how 1,000's of individuals like YOU are earning their LIVING from home and are living their dreams right NOW.
  CLICK HERE TO START TODAY

  VastaaPoista