perjantai 13. kesäkuuta 2014

Vartettu pallokasvuinen Japaninlehtikuusi


Jo viime kesänä ihailimme Tahvosten puutarhalla vartettua Japaninlehtikuusta. Siitä tuli onneksi silloin otettua jopa kuva muistoksi tänne blogiinkin. Siitä asti olen aina välillä käynyt ihailemassa tuota pikkupuuta ja haaveillut sellaisesta. Eilen sitten vihdoin ja viimein meille rantautui kaksi erityisen komeaa yksilöä ja tietysti niiden paikat oli jo valmiiksi katsottu tuonne potagerin sisäänkäyntiin. Huokaus =)

Eilen oli kuitenkin niin hurja sadepäivä, että vettä lotkotti 45mm taivaalta ja tänään on ollut vähän samaa keliä havaittavissa. Puut siis päätyivät yöksi Viktoriuksen suojiin, jottei sade ja myrsky repisi puita huonoon kuntoon ennen istuttamista. Tänään sitten iltapäivästä pilvet väistyivät hetkeksi ja päästiin istuttamaan ihanuuksia =)


Meillä maa on vaaleahkoa hiekkamultamaata höystettynä valtaisalla määrällä kiviä. Ensin piti tietysti parannella maata ja sekoittaa siihen hevosenkakkia. Sitten reilut kuopat ja niihin aimo tujaus mustaamultaa ja koko komeus huolella sekaisin. Pikkuisen juuria piti availla paakusta kun olivat niin tiukasti ruukussa kiertyneet ja sitten ihanaan kuohkeaan ja ravittuun maahan. Istutuskuopan pohjalle laitettiin pätkä mustaa salaojaputkea, josta tainta on kätevä sitten kesällä kastella. Putkea pitkin vesi valuu suoraan juuristoon ja kastelu on huomattavasti helpompaa kuin jos kaataisi suoraan juurakolle vettä.


Pikkupuut piti myös tukea, jottei tuuli niitä riepottelisi aivan kauheasti. Tähän hätään ei löytynyt kuin yhdet tukipilarit kummallekin puulle, mutta auttaa sekin edes hitusen tuulisilla päivillä.


Pikkuiset vartetut pallolatvuksiset kääpiö Japaninlehtikuuset pääsivät siis juuri perustettuun potagerin sisäänkäyntialueeseen. Ne ovat samassa linjassa Hakuropajun ja vaaka-akselin pylväiden kanssa. Samalla ne hitusen peittävät näkymää potageriin ja niiden ohitse kulkiessa ikäänkuin avautuu uusi näkymä keskiakselille.

Toivottavasti huomenissa sade hitusen hellittäisi sillä meillä on Viktoriuksen suojissa vielä neljä Siivosen lehmusta odottelemassa pääsyä puukujanteeseen. Polte olisi siis jälleen kova päästä multaa möyrimään ja kaivamaan uusia alueita =) Mukavaa ja puutarhaisaa viikonvaihdetta Teille kaikille =)18 kommenttia:

 1. Onpa rehevän väriset ja elinvoimaiset japaninlehtikuuset. Sopivat hienosti tuohon paikkaansa. Toivottavasti huomenna sade hellittää ja saadaan, jos nyt ei auringonpaistetta, niin ainakin poutaisempaa säätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin meilläkin oli sellainen tunne, että nuo lehtikuuset kuuluisivat juuri tuohon =) Nuorimmainen tiesi kertoa, että kylmää, koleaa ja sateista on luvattu viikoksi =(

   Poista
 2. Kyllä siellä aika puutarhaisalta näyttääkin :-) Todella hienoa jälkeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Täällä polttelee nuo puutarhahommat armottomasti ;)

   Poista
 3. Voi näitä samoja kaunokaisia ihailin myös taannoin puutarhaliikkeessä, mutta vyöhyke oli 1- joten en uskaltanut ostaa tänne 3-vyöhykkeelle moisia. Teillä näyttää niin kauniilta, olet onnellinen asuessasi moisissa maisemissa. :)
  Sinä ja Potagerisi olette kyllä ehdottomasti yksi suurimmista innoittajista puutarhailuun, että suuri kiitos kaikesta.

  Aurinkoa toivon sinne viikonlopun puuhasteluihin!

  ps. onnistuiko muuten Viktoriuksen kattokoristeen leikkaus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlasin juuri ja Mustilan puutarha myy noita sam,aisia, jotka säilyvät 3 vyöhykkeellä. On ilmeisesti heidän oma kanta =) Ei muuta kuin kokeilemaan. Meidän maisemat ovat kyllä niin ihanat, ehkä talon lisäksi rakastuttiin niihinkin aikoinaan =) Kiitos kiitos =) Kiva kuulla, että puutarha toimii innoittajana =) Viktoriuksesta on tulossa kohta uusi postaus niin siinä nähdään kattokoristeet ja kaikkin =)

   Poista
 4. Kiva nähdä ´näin melkein livenä` noi vartetut Japaninlehtikuuset. Olen ihastellut niitä vain taimikuvastoissa aiemmin. Todella hienot ja käyvät mahtavasti potageriisi!
  Mukavaa ja puuhakasta viikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo Japaninlehtikuuset ovat vankempia mitä osaisi kuvitellakkaan. Meillä on armotta myrskynnyt siitä lähtien kun ne istutettiin ja puut taipuilevat tuulessa, mutta nuo jököttävät keinahtamatta tuulessa =) Mukavaa viikonloppua myös Sinulle =)

   Poista
 5. Olettepas kotiuttaneet varsin komeat yksilöt! Ihanaa puutarhaviikonloppua! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaverukset ovat kyllä terhakkaa ja vankkaa sorttimenttia =) Oikein antoisaa viikonvaidetta myös Sinulle =)

   Poista
 6. Huikea on puutarhasi. Komeat japaninlehtikuuset maltoit hankkia. Toivotaan niille pitkää ikää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos =) Maltettiin hankkia kun oltiin niin kauan haaveiltu niistä, mutta hitusen talvi hirvittää

   Poista
 7. Huikea on puutarhasi. Komeat japaninlehtikuuset maltoit hankkia. Toivotaan niille pitkää ikää!

  VastaaPoista
 8. Hyvältä näyttää ja ahkeruutta riittää. Toivottavasti viikonlopuksi kelit paranevat tarhurille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Kylmää on näköjään luvassa ja aamun puutarhuroinnit on saanut tehdä toppatakki päällä. Hrrrr

   Poista
 9. Ymmärsinkö oikein että olette puutarhan tehneet käsipelillä? Onko tarvinnut kaivaa pois vai ihan vaan kankaan päälle maata? Entäs kukkapenkkialueet, onko niissä kangas alla? Mietin omaan puutarhaan joka on vanhan maatilan piha ja aivan täysin vuohenputken vallassa, Ei taida enää saada hallittua kuin kankaalla ja uudella maalla, on niin toivoton homma. Mutta jos kasvatusalueet jättäisi ilman kangasta, ne olisivat heti täynnä vuohenputkea...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsipelillä =) Lapiolla ja kottikärryillä koko hoito on tullut tehtyä. Maanrakennuskankaat on ainoastaan käytävien alla. Potager on perustettu ihan tavalliseen peltoon ja on siinä vähän ollut kitkemistä, maan kääntämistä ja rakentamista. Kaikki maa on ihan peltomultaa ja siihen on vuosittain lisätty hevosenkakkia. Vuohenputki on syytä kyllä saada hävitettyä ennen kuin tekee istutusalueita. Meillä ei sitä ole onneksi ollut lainkaan.

   Poista
 10. Hitsit, mä niin rakastan lehtikuusia, vartettuna vielä parempi. Nuo on kyllä niin komeat tuolla penkissä.

  VastaaPoista